Rižoto s medvjeđim lukom
Sastojci:
1 šalica (2,5 dcl) riže okruglog zrna
1 srednji luk
1 šalica sjeckanog meddvjeđeg luka
1/2 šalice ribanog tvrdog sira
2 žličice maslaca
Priprema:
Luk pirjaj na jednoj žlici maslaca dok ne omekša. Dodaj mu rižu te sve mješajući prijaj još minutu. Dodaj dovoljno vode da prekrije rižu do otprilike dva prsta iznad njene razine. Kuhaj povremeno miješajući otprilike 15 minuta. Medvjeđi luk nasjeckaj što sitnije (ili ga usitni u štapnom mikseru ako želiš kremastiju konzistenciju). Riži dodaj usitnjen medvjeđi luk i kuhaj konstantno mješajući još dvije minute (po potrebi dodaj još malo vode, rižoto mora biti lagano tekuć, no ne previše). Na kraju dodaj ribani sir te sve dobro promiješaj. Posoli i popapri po želji. Rižoto posluži kao samostalno jelo (mžeš mu dodati i malo cijelih oraha), ili kao prilog uz meso ili, još bolje, ribu.