Ova čudesna samonikla biljka kroz povijest se tradicionalno koristila kao proljetni tonik za detoksikaciju jer učinkovito pročiščava krv. On ima dosta slična svojstva običnom češnjaku, pa stoga nosi i slične zdravstvene dobrobiti. Poznato je može smanjiti razine kolesterola u krvi, isto kao i povišen krvni tlak. Općenito je jako dobar za srce pa tako može umanjiti rizik od srčanog zatajenja ili udara.
U kulinarstvu se često koristi kao začin ili kao drugo zeleno lisnato povrće poput špinata. Medvjeđi luk ima dosta jaku aromu, no istovremeno je i dovoljno blag da ga možeš bez problema koristiti u većoj količini za jedno jelo. Trenutno ga možeš naći po većini šumaraka i livada, a ako nemaš vremena za šetnju po prirodi naći ga jednostavnom i brzom šetnjom po obližnjoj tržnici.
Pesto od medvjeđeg luka
Sastojci:
2 šalice medvjeđeg luka
1 šalica oraha
1 šalica ribanog tvrdog sira
1/4 šalice maslinovog ulja
Priprema:
Sve sastojke miješaj u multipraktiku ili štapnim mikserom dok se ne sjedine u kremastu pastu. Možeš ih usitniti samo kratko kako bi pesto imao grublju strukturu, ili malo duže ako više voliš kremastiji i glatki pesto.
Pesto maži na kruh ili ga jedi kao umak na tjestenini.
Juha od medvjeđeg luka
Sastojci:
2 srednja krumpira
2-3 šalice medvjeđeg luka
1 srednji luk
2 žlice maslinovog ulja
prepečene kocckice kruha
malo slatkog ili kiselog vrhnja (po želji)
Priprema:
Luk nasjecckaj te ga pirjaj na ulju dok ne posmeđi. Dodaj mu narezani krumpir te sve skupa još kratko pirjaj. Dodaj vode ili povrtnog temeljca dovoljno da prekrije krumpir otprilike 1 cm iznad njegoe površine, i kuhaj dok krumpir ne omekša. U lonac dodaj medvjeđi luk i kuhaj još 1-2 minute. Sve usitni štapnim mikserom te začini po želji. U tanjur dodaj malo kiselog ili slatkog vrhnja po želji te serviraj s prepečenim komadićima kruha i malo sitno sjecckanog meddvjeđeg luka.
Rižoto s medvjeđim lukom
Sastojci:
1 šalica (2,5 dcl) riže okruglog zrna
1 srednji luk
1 šalica sjeckanog meddvjeđeg luka
1/2 šalice ribanog tvrdog sira
2 žličice maslaca
Priprema:
Luk pirjaj na jednoj žlici maslaca dok ne omekša. Dodaj mu rižu te sve mješajući prijaj još minutu. Dodaj dovoljno vode da prekrije rižu do otprilike dva prsta iznad njene razine. Kuhaj povremeno miješajući otprilike 15 minuta. Medvjeđi luk nasjeckaj što sitnije (ili ga usitni u štapnom mikseru ako želiš kremastiju konzistenciju). Riži dodaj usitnjen medvjeđi luk i kuhaj konstantno mješajući još dvije minute (po potrebi dodaj još malo vode, rižoto mora biti lagano tekuć, no ne previše). Na kraju dodaj ribani sir te sve dobro promiješaj. Posoli i popapri po želji. Rižoto posluži kao samostalno jelo (mžeš mu dodati i malo cijelih oraha), ili kao prilog uz meso ili, još bolje, ribu.
Popečci od medvjeđeg luka i kozjeg sira
Sastojci:
2 šake medvjeđeg luka
1/2 šalice kozjeg sira,
1/2 šalice brašna
1 jaje
malo mlijeka
sol i papar po želji
Priprema:
medvjeđi luk sitno nasjecckaj, dodaj mu ostale sastojke i promiješaj. Smijesa bi trebala sličiti gustoj smijesi za palačinke, pa po potrebi dodaj malo mlijeka ako je u početku previše gusta. Na vruču tavu dodaj malo ulja i žlicom u tavi oblikuj popečke. Smanji vatru i peci ih otprilike 4 minute s jeddne i 2 minute s druge strane. Posluži ih uz umak od vrhnja i jogurta ili kao glavno jelo uz neki drugi prilog od povrća.
Kruh od medvjeđeg luka
Sastojci:
500 g brašna
5 g suhog kvasca
2 žličice soli
3 dcl vode
0.5 dcl maslinovog ulja
2 šake medvjeđeg luka
Priprema:
najprije pomiješaj suhe sastojke, dodaj im mokre sastojke i medvjeđi luk pa sve dobro promiješaj i umijesi glatko tijesto. stavi ga u zdjelu i prekrij krpom, te ostavi da se diže na toplom najmanje 20 minuta. Ako imaš više vremena, ponovo umijesi tijesto i ostavi ga da se diže još 20 minuta. Tijesto možeš ostaviti komadu, oblikovati ga u kuglu i napraviti križni rez nožem na vrhu. Ako želiš manje kruščiće možeš ga podijeliti na 4 dijela i oblikovati u valjke za baguette ili u plosnatije komade za chibattu. Peci 30-40 minuta na 220°c.
Lisnato tijesto s rajčicama, mozzarellom i medvjeđim lukom
Sastojci:
1 smrznuto lisnato tijesto
2 srednje rajčice
1 kugla mozzarelle
1/2 šalice sjeckanog medvjeđeg luka
2 žlice maslinovog ulja
Priprema:
Tijesto razvaljaj u pravokutnik i premaži ga maslinovim uljem. Na tijesto položi kolutiće rajčice, natrganu mozzarellu i medvjeđi luk. Posoli i popapri po želji. Peci 15-20 minuta u pećnici zagrijanoj na 180°c.
Salata s medvjeđim lukom i slanutkom
Sastojci:
1 konzerva slanutka
2 šalice nasjeckanog medvjeđeg luka
1/2 šalice slanog sira
malo soli, maslinovog ulja i limunovog soka za serviranje
Priprema:
pomiješaj sve sastojke. Serviraj ih u tanjuru te po potrebi posoli (ali pazi jer si već stavvila slani sir pa ti sol možda uopće neće biti potrebna) i poprskaj s malo limunovog soka i maslinovog ulja.
''Smotanci'' od listanotg tijesta
Sastojci:
1 šalica sjeckanog medvjeđeg luka
1 šalica ricotte ili nekog drugog mekog sira
2 žlice maslinovog ulja
1 jaje za premazivanje
Priprema:
Lisnato tijestoj razvaljaj u kvadrat i reži ga na malo šire trakice. Pomiješaj ostale sastojke za premaz i maži trakice smijesom po dužini. Trakice zamotaj u smotuljke po dužini te ih premaži jajem. Peci ih otprilike 15 minuta na 180°c.
Krumpir zapečen s medvjeđim lukom
Sastojci:
1 kg krumpira
2 šalice medvjeđeg luka
3/4 šalice maslaca
sol, papar
Priprema:
Omekšali maslac pomiješaj s medvjeđim lukom. Krumpir prereži na ploške ali tako da ih ne odvojiš u potpunosti. na vrhove krumpira obilato nanesi smijesu od medvjeđeg luka. Krumpire peci 35-45 minuta na 200°c.
Proljetni maslac
Sastojci:
250 g maslaca
1/5 šalice sjeckanog medvjeđeg luka
1/5 šalice sviježeg sjeckanog vlasca
1/5 šalice sviježeg sjeckanog kopra
Priprema:
Dodaj začinsko bilje u omekšali maslac i dobro promiješaj. Smjesu stavi u prozirnu foliju i zamotaj je u ''salamu'', pa pusti da se stvrdne u hladnjaku. Maslac možeš mazati na sviježi ili pečeni kruh, na njemu možeš kuhati ili ga koristiti za pečenje. Odličan je na pečenom krumpiru ili kao začin za kuhano povrće, a njime možeš premazati i meso i ribu, prije i nakon pečenja.