Gastro
Gastro

Najpopularnija indijska vegetarijanska jela

Najpopularnija indijska vegetarijanska jela
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Ako ste vegetarijanac koji voli ukusnu hranu, tada ćete obožavati Indiju. Oko 30% Indijanaca su vegetarijanci, a to zbog velikog broja stanovnika u Indiji znači da ima više vegetarijanaca nego ostatak svijeta zajedno.

Zemlja čarobnih začina se nalazi u južnoj Aziji i površinom prekriva veći dio Indijskog potkontinenta. Druga je najmnogoljudnija država na svijetu, s više od milijardu stanovnika koji govore preko stotinu jezika. Zbog svog položaja i veličine Indija obuhvaća različita klimatska područja, tako da od suptropske klime do rubova najvišeg planinskog lanca na svijetu možete pronaći neizmjerno bogatstvo kulturnih različitosti, što se naravno prenijelo i na vrstu i način pripremanja hrane. Ova zemlja ima zaista veliku kulinarsku baštinu koju je skoro pa nemoguće, cjelokupno obuhvatiti i opisati. 1. Jela od povrća (sabji) Jela od povrća osnovno su jelo u indijskom kulinarstvu, uz variva od mahunarki, a pripremaju se od raznovrsnog povrća, tako što se povrće nakratko proprži na pročišćenom maslacu (ghee) ili (najčešće) gorušičinom ulju sa začinima, a zatim se dinsta u vlastitoj vodi na laganoj vatri. Ako ste vegetarijanac, svakako biste željeli naučiti pripremati povrće na “indijski način”, budući da je zbog bogatstva začina i kombinacije povrća okus istih nezaboravan. 2. Variva od mahunarki (dhal) Variva od mahunarki su osnovni izvor proteina u tradicionalnoj indijskoj vegetarijanskoj kuhinji, a najpopularnija su variva od mung-graha, žute leće, slanutka, te crvenog graha i smeđe leće. 3. Punjene parathe Parathe je beskvasni kruh koji se tradicionalno jede za doručak u Indiji, a punjene parathe (krumpirom, daikon-rotkvicama, karfiolom, lećom…) prava su delicija, posebno u kombinaciji s domaćim maslacem. 4. Variva s paneerom Paneer je domaći sir bez soli, koji se tradicionalno pravi u Indiji, a čest je dodatak curry-jima od povrća, u jelima koja se prave za posebne prigode i prava su delicija, poput matar-pannera (graška sa paneerom), palak-paneera (špinata s paneerom), khoya-paneerom (paprikama s paneerom) te svakako spomena vrijedan curry od paneera i indijskih oraščića, poznat kao “kraljevski paneer” (shahi-paneer). 5. Samose Samose su peciva pržena u dubokom ulju, punjena graškom, krumpirom i ljutim začinima te su najpopularniji snack u Indiji, posebno u kombinaciji s masala-čajem. 6. Salate s jogurtom (raita) Salate se u Indiji tijekom ljeta tradicionalno pripremaju s razrijeđenim jogurtom i crnom soli i odlične su za probavu kao i za rehidraciju. 7. Popečci od povrća (pakode) Popečci od povrća su nakon samosa najpopularniji snack u Indiji, kako na uličnim štandovima tako i u svakom indijskom domu (vrlo ih je jednostavno napraviti kod kuće od povrća i besana). Najčešće se prave od krumpira, luka, chili-papričica, te karfiola.

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx