Zemlja čarobnih začina se nalazi u južnoj Aziji i površinom prekriva veći dio Indijskog potkontinenta. Druga je najmnogoljudnija država na svijetu, s više od milijardu stanovnika koji govore preko stotinu jezika. Zbog svog položaja i veličine Indija obuhvaća različita klimatska područja, tako da od suptropske klime do rubova najvišeg planinskog lanca na svijetu možete pronaći neizmjerno bogatstvo kulturnih različitosti, što se naravno prenijelo i na vrstu i način pripremanja hrane. Ova zemlja ima zaista veliku kulinarsku baštinu koju je skoro pa nemoguće, cjelokupno obuhvatiti i opisati.
1. Jela od povrća (sabji)
Jela od povrća osnovno su jelo u indijskom kulinarstvu, uz variva od mahunarki, a pripremaju se od raznovrsnog povrća, tako što se povrće nakratko proprži na pročišćenom maslacu (ghee) ili (najčešće) gorušičinom ulju sa začinima, a zatim se dinsta u vlastitoj vodi na laganoj vatri.
Ako ste vegetarijanac, svakako biste željeli naučiti pripremati povrće na “indijski način”, budući da je zbog bogatstva začina i kombinacije povrća okus istih nezaboravan.
2. Variva od mahunarki (dhal)
Variva od mahunarki su osnovni izvor proteina u tradicionalnoj indijskoj vegetarijanskoj kuhinji, a najpopularnija su variva od mung-graha, žute leće, slanutka, te crvenog graha i smeđe leće.
3. Punjene parathe
Parathe je beskvasni kruh koji se tradicionalno jede za doručak u Indiji, a punjene parathe (krumpirom, daikon-rotkvicama, karfiolom, lećom…) prava su delicija, posebno u kombinaciji s domaćim maslacem.
4. Variva s paneerom
Paneer je domaći sir bez soli, koji se tradicionalno pravi u Indiji, a čest je dodatak curry-jima od povrća, u jelima koja se prave za posebne prigode i prava su delicija, poput matar-pannera (graška sa paneerom), palak-paneera (špinata s paneerom), khoya-paneerom (paprikama s paneerom) te svakako spomena vrijedan curry od paneera i indijskih oraščića, poznat kao “kraljevski paneer” (shahi-paneer).
5. Samose
Samose su peciva pržena u dubokom ulju, punjena graškom, krumpirom i ljutim začinima te su najpopularniji snack u Indiji, posebno u kombinaciji s masala-čajem.
6. Salate s jogurtom (raita)
Salate se u Indiji tijekom ljeta tradicionalno pripremaju s razrijeđenim jogurtom i crnom soli i odlične su za probavu kao i za rehidraciju.
7. Popečci od povrća (pakode)
Popečci od povrća su nakon samosa najpopularniji snack u Indiji, kako na uličnim štandovima tako i u svakom indijskom domu (vrlo ih je jednostavno napraviti kod kuće od povrća i besana).
Najčešće se prave od krumpira, luka, chili-papričica, te karfiola.
Ako ste vegetarijanac koji voli ukusnu hranu, tada ćete obožavati Indiju. Oko 30% Indijanaca su vegetarijanci, a to zbog velikog broja stanovnika u Indiji znači da ima više vegetarijanaca nego ostatak svijeta zajedno.