Istarska gastronomija svojom raznolikošću i bogatstvom okusa oduvijek je privlačila prave gurmane. Istra ili hrvatska Toskana, kako joj mnogi tepaju, prava je meka savršenih namirnica, koje svojom čarobnom puninom ostavljaju bez daha. Osim u Istri, vrhunski istarski specijaliteti posljednjih se godinu dana mogu isprobati i u restoranu Vodnjanka, zagrebačkoj podružnici istoimenog kultnog restorana iz Vodnjana.
Upravo ondje, u samom srcu Zagreba, održana je fantastična degustacijska večera u 6 sljedova, koja je pokazala svu raskoš autohtone istarske gastronomije. Vlasnica i chefica Svjetlana Celija, zajedno sa svojim izvrsnim timom, prezentirala je samo najbolje od Istre, istaknuvši u prvi plan tri vrhunska istarska proizvoda; Brist maslinovo ulje, jedno od najcjenjenijih svjetskih extra djevičanskih maslinovih ulja, jedinstvene arome i okusa, proizvedeno na tradicionalan način od autohtonih sorti maslina u Vodnjanu, zatim Karlić tartufe u vlasništvu obitelji Karlić, koja dugi niz godina uspješno vodi obiteljsko domaćinstvo temeljeno na tartufima i proizvodima od tartufa te vina Medea, sjajnu istarsku vinariju, odraz jednog čitavog istarskog života, uživanja, opuštanja i inspiracije.
Pršut i Boškarin spavaju na torti od kruha
Večer je započela ljupkim zalogajem pod nazivom „Pršut i Boškarin spavaju na torti od kruha“, kombinaciji fantastičnog domaćeg pršuta i boškarina uz dodatak rukole „tete Dragice“ i domaćih maslina obitelji Celija te „Truffle trisom" - zalogajčićima od tartufa, istinskoj jesenskoj kombinaciji palente, krostate i domaćeg kruha oplemenjenim crnim i bijelim tartufima, uz dodatak Brist Oleum maslinovog ulja, čiji su izražajni okusi razbudili i pripremili za daljnje kušanje, dok je za prvu čašu vina odabran svjež Medea Chardonnay.
Ravioli od tartufa
Za toplo predjelo pripremljeni su divni, mirisni, topli „Ravioli od tartufa“, koje je u stopu pratila odlično uparena Medea Malvazija, kao i nekoliko kapi Brist Delicata, delikatno naglašavajući svu puninu tartufa.
Beef tagliata s bijelim tartufima na kremi od maslačka
S obzirom kako Vodnjanka veliku pažnju posvećuje sezonskim namirnicama, kao zvijezda prvog glavnog jela, pored naravno boškarina, istarskog autohtonog goveda, istaknule su se zanimljive lisičarke, u jelu naziva „Fagotin s boškarinom na kremi od lisičarki“, koje je izvrsno pasalo u kombinaciji s Medea Montiron Malvazijom i Brist Intenso maslinovim uljem. Uslijedilo je jelo pod nazivom „Beef tagliata s bijelim tartufima na kremi od maslačka“, perfektno, aromatično i puno jelo, dodatno naglašeno Brist Exclusive Selection maslinovim uljem i snažnim Medea Merlotom.
Profiteroli od fritula
Desert je slijedio ostatak menija u svojoj perfekciji, neodoljivo šarmantni „Profiteroli od fritula“, zaokruženi zvijezdama ove večeri; Karlić tartufima, Medea Teranom i Brist STA. Marheritom.
Svjetlana i Ivana Celija
Filozofija Vodnjanke – fine dining, temeljen na receptima iz starih bakinih škrinja, kojima su dodali svježinu modernih kulinarskih trendova, no bez udaljavanja od izvornih istarskih okusa – i na ovoj degustacijskoj večeri činio je glavnu okosnicu njihove kuhinje. Dašak suvremenosti u zagrebačku Vodnjanku svakako je donijela i kći gospođe Svjetlane, Ivana Celija, koja je i glavna zaslužna za otvaranje njihove podružnice u metropoli. Zagrebačka Vodnjanka nalazi se u samom centru grada, na adresi Gundulićeva 16.