Probaj im reći "ne"

Čokoladni muffini koji će zadovoljiti i najveće čokoljupce

Ne može biti previše čokoladno? Onda su ovi slasni veganski kolačići pravi za tebe

photo-1616151030755-76f6cd987a06.jpg
Foto: Unsplash

Ako nisi apsolutna obožavateljica čokolade, preskoči ovaj recept: čokoladni muffini koje ti ponosno predstavljamo samo su za one kod kojih riječ "prečokoladno" ne postoji u rječniku. Tamo gdje su djeca obično je i čokolada, zato će ove kolače sasvim sigurno odobriti svako dijete - pa i ono koje je već odavno odraslo.

U ove slasne muffine idu čak tri vrste čokolade: čokoladna u prahu, čokolada u komadićima - i naravno, preljev od čokolade na vrhu (ali zato ne idu jaja ni kravlje mlijeko pa ih mogu jesti svi). Priznaj, nakon što smo toliko spomenuli čokoladu, više ne možeš jasno razmišljati. Zato, hajdemo na posao. U manje od pola sata ove će se bombice čokolade topiti u tvojim ustima.

Sastojci (za 12-16 muffina)

  • 3 šalice glatkog brašna
  • 1 vrećica praška za pecivo
  • Prstohvat soli
  • 1 vrećica vanilij šećer
  • 1 šalica smeđeg šećera
  • 6 jušnih žlica čokolade u prahu
  • 1 šalica čokolade za kuhanje izdrobljene na komadiće (ili čokoladnog čipsa)
  • Pola šalice biljnog ulja
  • 1 i pol šalica biljnog ulja, soka od jabuke ili obične vode
  • 1 jušna žlica jabučnog octa
  • 12-16 košarica za muffine

Za preljev

  • 150 grama tamne čokolade
  • 50 grama margarina
  • 2 jušne žlice ulja
  • 1 jušna žlica vode
Image
Foto: Unsplash

Priprema

  • Pećnicu zagrijati na 180 stupnjeva
  • Sjediniti suhe sastojke ručno miješajući
  • Dodati mokre sastoje i grubo promiješati
  • Lagano umiješati komadiće čokolade
  • Na kraju dodati ocat i lagano umiješati
  • Posložiti košarice za muffine u tavu za muffine
  • Svaku košaricu napuniti do 2/3
  • Staviti u pećnicu i peći oko 15 minuta, za to vrijeme ne otvarati pećnicu
  • Dok se kolačići peku, na štednjaku u loncu staviti vodu, a na vrh nešto veću tavu
  • U tavi, na vodenoj pari, polako i miješajući rastopiti čokoladu i margarin
  • Dodati vodu i ulje i dalje miješajući
  • Preljev ne bi smio kipjeti i mora biti ravnomjeran
  • Na još vruće muffine žlicom nanijeti preljev
  • Ako se možeš suzdržati, pustiti da se ohlade na sobnoj temperaturi