Vječna klasika

Mramorni kolač starinski je desert koji nas uvijek oduševi

Mramorni kolač spada u skupinu biskvitnih kolača no to ne znači da je suh. Imamo recept za sočnu, mekanu verziju koja ostavlja bez daha

profimedia-0636031601.jpg
Foto: Profimedia.hr

Tradicionalan recept na moderan način

Klasični mramorni kolač bezvremenski je hit među desertima. Pekle su ga naše mame i bake, a desetljećima se nalazi na stolovima obitelji diljem Hrvatske. Ovaj klasični kolač asocira nas na djetinjstvo, a savršeno se slaže sa svim vrstama toplih napitaka.

Image
Neki prekrasni, neki neobični

Zanimljivi i neobični božićni običaji diljem svijeta

Iako spada u kategoriju biskvitnih kolača, mramorni kolač, ako ga se napravi kako spada, ne ispada nimalo suh – upravo suprotno. Biskvit mramornog kolača je sočan i mekan, a okusi čokolade i vanilije u bijelom biskvitu sjajno se upotpunjuju.

Mramorni kolač sjajan je u različitim oblicima – možeš ga raditi u obliku kuglofa, torte ili pak štruce i uvijek će ispasti sjajno. Uz glazuru ili posip od šećera u prahu postaje prava delicija, a uz ovaj ga recept pripremi jednostavno i brzo.

Mramorni kolač

Sastojci:

  • 150 g maslaca sobne temeprature
  • 4 jaja, odvojeno
  • 1 žličica arome vanilije
  • 200 g šećera
  • 300 g glatkog brašna
  • 2 žličice praška za pecivo
  • 150 ml mlijeka
  • 30 g kakaa u prahu
  • šećer u prahu za posipanje (po želji)

Priprema:

Pećnicu ugrij na 185 stupnjeva. Pripremi željeni kalup te ga namasti uljem u spreju ili omekšalim maslacem u tankom sloju. Maslac i šećer pjenasto izradi. Dodaj im žumanjke miksajući cijelo vrijeme. Smjesi dodaj mlijeko i brašno te sve poveži mikserom. Od bjelanjaka stuci snijeg te ga postepeno dodaj preostaloj smjesi. Umiješaj ga špatulom ili mikserom na najmanjoj brzini. Smjesu podijeli na dva dijela. U jedan dio dodaj kakao u prahu. Umiješaj ga kako bi smjesa bila jednolična.

Žlicom vadi jednu pa drugu smjesu (žlica bijele pa žlica tamne smjese) kako bi biskvit bio prošaran. Mramorni kolač peci 35-40 minuta, odnosno dok vilica zabodena u sredinu ne izađe suha. Kolač ostavi u kalupu 10-ak minuta pa ga potom prebaci na rešetku za hlađenje. Ohlađen kolač pospi šećerom u prahu i posluži.