I ove su veljače uz Festu sv. Vlahe Dubrovčani za svoje goste pripremili tradicionalna jela, poslastice kakvima se ponose i koje svakako morate kušati navratite li na hrvatski jug. Bogatu trpezu, na kojoj su se uz mnogobrojne delikatese našli i šporki makaruli, pripremili su i hoteli pa se tako u dubrovačkom Hiltonu već tradicionalno na meniju našao pjat šporkih makarula i čaša vina, jedan od zaštitnih znakova dubrovačke kuhinje.
Donosimo vam recept kako pripremiti ovo ukusno jelo od tjestenine s umakom od mesa, luka, rajčice, češnjaka i peršina te prekriveno domaćim sirom..
Sastojci:
0,80 kg govedine ili junetine (meso bez kosti)
mast
luk
ukuhana rajčica
0,10 l crvenog vina
peršin
češnjak
cimet
klinčić
lovorov list
tjestenina makaruli (makaroni)
domaći sir, ovčji ili kozji
papar
sol
Priprema:
Meso odvojeno od tetiva i masnog tkiva isječe se na kocke veličine 1,5 x 1,5 cm. U posudu se na vrelu mast doda isjeckani luk. Kad luk uvene i zastakli, doda se isječeno meso. Sve se pirja dok tekućina iz mesa potpuno ne ispari. Doda se ukuhana rajčica pa još kratko vrijeme popirja. Zalije se vinom i toplom vodom te povremeno promiješa uz stalno pirjanje bez poklopca. U jelo se dodaju sjeckani peršin i češnjak, cimet, klinčić, lovorov list, papar i sol. Dalje se lagano pirja oko dva sata, ovisno o tvrdoći i količini mesa, uz povremeno dolijevanje vode.
Kuhani i ocijeđeni makaroni lagano se operu mlakom vodom, dobro ocijede, preliju rastopljenom mašću, izmiješaju, a zatim pomiješaju s mesom i umakom. Tako sastavljeno jelo treba odstajati 10 - 15 minuta kako bi se što bolje sjedinilo. Jelo se poslužuje posuto domaćim struganim ovčjim ili kozjim sirom.
(M.G.)