Gastro
Gastro

Mmmm... Šporki makaruli su finiii

Mmmm... Šporki makaruli su finiii
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Pokušajte napraviti tradicionalno dubrovačko jelo

I ove su veljače uz Festu sv. Vlahe Dubrovčani za svoje goste pripremili tradicionalna jela, poslastice kakvima se ponose i koje svakako morate kušati navratite li na hrvatski jug. Bogatu trpezu, na kojoj su se uz mnogobrojne delikatese našli i šporki makaruli, pripremili su i hoteli pa se tako u dubrovačkom Hiltonu već tradicionalno na meniju našao pjat šporkih makarula i čaša vina, jedan od zaštitnih znakova dubrovačke kuhinje. Donosimo vam recept kako pripremiti ovo ukusno jelo od tjestenine s umakom od mesa, luka, rajčice, češnjaka i peršina te prekriveno domaćim sirom..

Sastojci: 0,80 kg govedine ili junetine (meso bez kosti) mast luk ukuhana rajčica 0,10 l crvenog vina peršin češnjak cimet klinčić lovorov list tjestenina makaruli (makaroni) domaći sir, ovčji ili kozji papar sol Priprema: Meso odvojeno od tetiva i masnog tkiva isječe se na kocke veličine 1,5 x 1,5 cm. U posudu se na vrelu mast doda isjeckani luk. Kad luk uvene i zastakli, doda se isječeno meso. Sve se pirja dok tekućina iz mesa potpuno ne ispari. Doda se ukuhana rajčica pa još kratko vrijeme popirja. Zalije se vinom i toplom vodom te povremeno promiješa uz stalno pirjanje bez poklopca. U jelo se dodaju sjeckani peršin i češnjak, cimet, klinčić, lovorov list, papar i sol. Dalje se lagano pirja oko dva sata, ovisno o tvrdoći i količini mesa, uz povremeno dolijevanje vode. Kuhani i ocijeđeni makaroni lagano se operu mlakom vodom, dobro ocijede, preliju rastopljenom mašću, izmiješaju, a zatim pomiješaju s mesom i umakom. Tako sastavljeno jelo treba odstajati 10 - 15 minuta kako bi se što bolje sjedinilo. Jelo se poslužuje posuto domaćim struganim ovčjim ili kozjim sirom.  

(M.G.)          

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx