JUHA OD BUTTERNUT TIKVE
Kako svaki zimski jelovnik započinje finom juhom, ovaj put smo se odlučili na krem juhu od butternut tikve koja nas je oduševila na prvu. Lako ju je pripremiti, a o njoj se priča još danima nakon što gosti odu.
300 g butternut tikve
40 g korijena peršina
2 češnja češnjaka
1 glavica luka
2 žlice soli
Žličica mljevenog muškatnog oraščića
1 žlica suhog kvasca
Oko 500 ml vode
Tikvu narežite na male komadiće i to ponovite s lukom i češnjakom. Stavite vodu da zavrije i za bolji miris, dodajte korijen peršina. Nakon što zavrije, dodajte tikvu, luk i češnjak, te kuhajte oko 10 minuta na laganoj vatri. Pred kraj dodajte i muškatni oraščić, te nastavite još malo kuhati. Kada ste gotovi, posolite i dodajte kvasac. Ugasite vatru i lonac smjestite na radnu površinu u vašoj kuhinji. Izmiksajte smjesu dok ne postane glatka i kremasta, a vodu uvijek regulirajte tako da sami odaberete volite li više rijeđu ili gušću juhu s tikvom.