Mmm! Blagdanska jela kojima nitko neće moći odoljeti...

Ovih blagdana odaberite nešto drugačija jela

Mmm! Blagdanska jela kojima nitko neće moći odoljeti...

U slučaju da imate osjećaj kako svake godine za blagdane pripremate jedna te ista jela i željeli biste se okušati u spravljanju nekih novih recepata, malo smo istražili božićne jelovnike umjesto vas. Izdvojili smo jelovnik koji se sastoji od juhe, glavnog jela, dodatka uz glavno jelo i naravno, neizbježnog deserta. Za sve one koji ne vole previše odudarati od tradicije, pazili smo da ostanemo na nekoj zlatnoj sredini. Vjerujemo da će vam se ovakav menu zaista svidjeti i da ćete ga poželjeti nastaviti pripremati čak i tijekom godine, a ne samo u božićno vrijeme.

PLETENICA S PRŠUTOM

Image



Umjesto klasičnih pogača i kupovnih verzija kruha, pletenica s pršutom bit će prava blagdanska poslastica za prste polizati.

500 g brašna
25 g kvasca
1/2 žlice soli
100 g masti
2,5 dl mlijeka
2 jaja
300 g narezanog pršuta

Stavite kvasac u šalicu mlijeka koje ćete prethodno malo ugrijati, te dodajte malo brašna. Ostavite šalicu na toplom da malo odstoji i uzmite novu posudu. U njoj pomiješajte brašno, sol, mast i jedno jaje. Kada ste završili, na kraju dodajte sadržaj iz vaše šalice i sve skupa dobro promiješajte da bi se sastojci kvalitetno spojili. Kada je vaše tijesto zamiješeno, ostavite da odstoji 20 minuta do pola sata.
Rastegnite tijesto i ispunite ga s malo masti, te dodajte usitnjene komadiće pršuta. Zatim zarolajte tijesto, te ga izrežite cijelom dužinom kao da želite prepoloviti roladu na dva dijela, no nemojte to učiniti skroz do kraja, već na gornjem kraju ostavite dno čitavo. Isprepletite vaše dvije vrpce i oblikujte pletenicu, te je pripremite za pečenje. Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva oko 15 minuta i za to vrijeme vašu pletenicu premažite jednim jajetom. Obložite posudu za pečenje papirom za pečenje i pecite oko 45 minuta.

JUHA OD BUTTERNUT TIKVE

Image



Kako svaki zimski jelovnik započinje finom juhom, ovaj put smo se odlučili na krem juhu od butternut tikve koja nas je oduševila na prvu. Lako ju je pripremiti, a o njoj se priča još danima nakon što gosti odu.

300 g butternut tikve
40 g korijena peršina
2 češnja češnjaka
1 glavica luka
2 žlice soli
Žličica mljevenog muškatnog oraščića
1 žlica suhog kvasca
Oko 500 ml vode

Tikvu narežite na male komadiće i to ponovite s lukom i češnjakom. Stavite vodu da zavrije i za bolji miris, dodajte korijen peršina. Nakon što zavrije, dodajte tikvu, luk i češnjak, te kuhajte oko 10 minuta na laganoj vatri. Pred kraj dodajte i muškatni oraščić, te nastavite još malo kuhati. Kada ste gotovi, posolite i dodajte kvasac. Ugasite vatru i lonac smjestite na radnu površinu u vašoj kuhinji. Izmiksajte smjesu dok ne postane glatka i kremasta, a vodu uvijek regulirajte tako da sami odaberete volite li više rijeđu ili gušću juhu s tikvom.

MESNA ROLADA U LISNATOM TIJESTU

Image


Mesna rolada u lisnatom tijestu zanimljiva je alternativa za klasičnu puricu s mlincima ili svinjsko pečenje koje se tardicionalno priprema za Božić.

1 pecivo
1 glavica luka
540 g miješanog mljevenog mesa
Začini: sol, vegeta, papar
150 g svježeg sira
Lisnato tijesto
1 jaje

Pecivo natrgajte na komadiće i prelijte ga toplim mlijekom, te pustite da malo odstoji. U jednu posudu pripremite meso, jaje, narezani luk na sitne komadiće i pecivo u mlijeku, zatim malo sira i začina, pa sve dobro izmiješajte kako bi se sastojci pravilno povezali. Razvucite tijesto i posložite na rub vašu smjesu, te zarolajte. Ponovite postupak s ostatkom tijesta i smjese, te sve pravilno rasporedite i posložite na papirom obloženu posudu za pečenje. Rolade premažite razmućenim jajetom i pecite u pećnici oko 30 minuta na 180 stupnjeva.

KUGLOF S LIMUNOM

Image



Ako ste ljubitelj svih slastica, vjerujemo da nećete moći odoljeti niti ukusnom kuglofu s finim dodatnom limuna koji će vas apsolutno oduševiti.

2 šalice brašna
1 prašak za pecivo
300 g šećera
pola žličice soli
3 jaja
1 žličica ekstrakta od vanilije
Naribana limunova korica
2 žlice limunovog soka
200 ml mlijeka
5-6 žlica kokosovog ulja
Kalup za kuglof
150 g čokolade za kuhanje
po želji, nasjeckana pistacija za posipavanje

Odaberite kokosovo ulje u krutom stanju i otopite ga na vatri u malo mlijeka. Dok se to hladi, uzmite jednu posudu i u njoj pomiješajte brašno i prašak za pecivo, te dodajte malo soli. U posebnoj posudi povežite jaja i šećer, te ih dobro izmiješajte mikserom. Jajima i šećeru nakon miksanja dodajte brašno, limunov sok i naribanu limunovu koricu od jednog limuna. Na kraju dodajte i kokosovo ulje u mlijeku te ekstrakt vanilije, te sve dobro izmiksajte. Pripremite vaš kalup za kuglof i izlijte smjesu u njega, te stavite u pećnicu na 180 stupnjeva. Kuglof pecite oko 30 minuta, te na kraju, kada se ohladi, prelijte vrućom rastopljenom čokoladom te posipajte nasjeckanim pistacijama.