Hladno vrijeme i nadolazeći blagdani savršen su razlog da obradujete svoje bližnje ukusnim pitama od kojih će svima rasti zazubice. Makar pite nisu isključivo vezane za božićne i novogodišnje blagdane, to vrijeme uvijek se nekako povezuje upravo s tim ukusnim slasticama.
Zanimljivo je spomenuti da u našim krajevima Hrvatske, pa općenito u JI Europi pojam pite je vrlo širok, ne samo zbog namirnica koje se koriste, nego i načina pripreme. Zato smo mi odlučili ponuditi vam različite verzije pita, pa vi odlučite koji vama recept i način pripreme najviše odgovara, te što je za vas ustvari pita. Naravno, najvažnije je ipak da ukusna, tijesto prhko, a nadjev aromatičan, koji širi miris za vrijeme pečenja, te daje onaj poseban blagdanski ugođaj kojem nitko neće moći odoljeti.
Dobar tek i uživajte!
Američka pita sa šumskim voćem
Sastojci:
Tijesto - za kalup promjera cca. 22 cm
20 dag brašna
10 dag maslaca
1 žumanjak
2 žlice kiselog vrhnja (vrhom pune)
1 žlica vina
1 žlica šećera
Nadjev
670 g smrznutog šumskog voća
Šećer
Cimet
Mikserom, a kasnije rukom zamijesite sve sastojke za tijesto dok ne dobijete glatku ujednačenu smjesu.
Tijesto podijelite na dva dijela u omjeru 1:2.
Razvaljajte veći dio tijesta prema veličini kalupa za pite, uzimajući u obzir da tijesto bude nešto veće, kako biste rub mogli utisnuti prema gore.
Kalup premažite maslacem i posipajte brašnom. Kada ste stavili tijesto i utisnuli rubove, eventualni višak tijesta na rubovima odrežite nožem i pridodajte preostalom tijestu.
Tako tijesto stavite peči između 10 i 15 minuta na 180ºC u zagrijanu pećnicu.
Za to vrijeme u veću posudu stavite smrznuto voće, šećera po želji i malo cimeta, te polako zagrijavajte na vatri lagano miješajući dok se voće ne otopi.
Preostali dio tijesta razvaljajte i izrežite na tanke duge trake s kojima ćete prekriti pitu.
Izvadite iz pećnice polupečeno tijesto, prvo stavite voće koje ste otopili (nemojte staviti sav sok).
Na voće poslažite izrezane trakice tijesta, tako da od njih napravite mrežu.
Pitu pecite na 200ºC sljedećih 15 do 20 minuta tako dugo dok rubovi ne postanu tamno zlatni, a gornje tijesto zlatno.
Pita s bademima i medom
Sastojci (za tijesto):
500 g brašna
1 žumanjak
1 žlica šećera
Malo soli
1 žlica ulja
Malo mlake vode (po potrebi)
Sastojci (za nadjev):
100 g maslaca
250 g badema
50 g šećera
Sastojci (za preljev):
250 ml meda
100 ml vode
1 žlica soka od limuna
Prvo od navedenih sastojaka zamijesite tijesto, te ga razvaljajte, tako da dobijete finu glatku površinu koji ćete moći razvaljati.
Otopite maslac i premažite tijesto. Sameljite bademe i pomiješajte ih sa šećerom, posipajte po tijestu, a tijesto motajte s jedne i druge strane, dok ne dođete do pola. Ponovno cijelo tijesto dobro namažite maslacem.
Pitu prebacite u tepsiju, koju ste također premazali putrom, te ju pecite na 180ºC, dok ne dobije zlatnu boju.
Za vrijeme pečenja, zagrijte vodu i med, dodajte limunov sok, te sve dobro promiješajte. Nakon što ste izvadili pitu iz pećnice, pričekajte 10-ak minuta dok se malo ne ohladi, te ju zalijte s polovicom mješavine od meda. Nakon pola sata izlijte i ostatak mješavine. Pitu narežite i posipajte bademima.
Medena pita s kremom od limuna
Sastojci (za tijesto):
2 jaja
2 žlice meda
200 g šećera
6 žlica maslaca
20 g kakaa
100 g oraha
450 g glatkog brašna
1 žlica sode bikarbone
ribana korica limuna
Sastojci (za kremu):
5 dl mlijeka
150 g šećera
6 žlica oštrog brašna
limunov sok (limun i naribana korica)
1 margarin
Sastojci (za glazuru):
100 g čokolade
3 žlice šećera
3 žlice vode
80 g margarina
Otopite med, šećer i maslac na laganoj vatri, te umiješajte ostale sastojke. Zamijesite tijesto i podijelite na tri dijela. Svaki dio tijesta razvaljajte na jednake dijelove, prema veličini dna tepsije. Iz tih tijesta ispecite tri kore na obrnutoj strani lima kojeg ste prethodno premazali maslacem i posipali brašnom.
Kada su kreme pečene, započnite sa sklapanjem kolača.
Na pari skuhajte mlijeko, šećer, brašno, limunov sok i naribanu koricu, dok ne dobijete gustu ujednačenu smjesu. Kada se smjesa ohladi mikserom umiješajte margarin.
Prvu koru premažite s polovicom kreme, na to stavite drugu koru i isto tako ju premažite s drugom polovicom, te stavite treću koru. Na tako sklopljenu pitu preko noći stavite neki uteg kako bi se kore slegle i sa kremom stvorile kompaktnu cjelinu.
Na kraju stavite glazuru.
Francuska pita
Sastojci:
120 g maslaca
220 g graham keksi (može i digestiv keski)
4 velike jabuke, oguljene, odkoštene i nasjeckanih na veće komadiće
100 g brašna
¼ šalice zlatnih grožđica
½ žlice mljevenog cimeta
¼ žlice mljevenog muškatnog oraščića
¼ mljevenih klinčića
2 žlice nerafiniranog smeđeg šećera
2 žlice mljevenih krušnih mrvica, lagano tostiranih
Lagano premažite kalup za pite (promjer cca 22 cm) ili stavite masni papir za pečenje.
Sve osim dva graham keksa sameljite u mrvice. U mikrovalnoj pećnici lagano otopite maslac, a kada se otopio pomiješajte ga sa samljevenim keksima. Prstima sve dobro pomiješajte, dok ne dobijete jednoličnu smjesu prožetu maslacem.
Smjesu premjestite u kalup, te ju prstima rasporedite i dobro utisnite da dobijete ravnomjernu površinu jednake debljine.
Pokrijte kalup sa plastikom i ostavite da se hladi u hladnjaku oko dva sata.
U međuvremenu zagrijte pećnicu na 180ºC.
U posudi pomiješajte jabuke, šećer, grožđice, brašno, cimet, muškatni oraščić i klinčić. Namastite posudu za pečenje u pećnici i presipajte voćnu smjesu, te pecite u pećnici 45 minuta. Prvih 20 do 30 minuta nekoliko puta promiješajte voće. Kada je gotovo, voće ohladite na sobnu temperaturu.
Ohlađeno voće prelijte na ohlađenu smjesu od keksi, te ju nježno poravnajte.
Otopite dvije žlice maslaca. Razmrvite ručno dva preostala keksa, pomiješajte ih s krušnim mrvicama i šećerom, te dodajte maslac. Smjesu dobro promiješajte i raspodijelite ju po voću. Ostavite da se hladi u hladnjaku kojih sat vremena.
Pita od borovnice i vanilije sa sirom
Sastojci:
500 grama lisnatog tijesta
250 g kremastog sira
7 žlica šećera
½ žlice ekstrakta vanilije
2 veća žumanjka
1 šalica borovnica
2 žlice brašna
2 žlice likera od ribiza (ili sličnog voća)
1/8 žlice soli
Malo šećera u prahu
Pećnicu zagrijte na 200ºC (program s ventilatorom).
U posudi pomiješajte sir, tri žlice šećera, ekstrakt vanilije i jedan žumanjak. Sve dobro pomiješajte s kuhačom, dok ne dobijete jednoličnu smjesu.
U drugoj posudi pomiješajte borovnice, dvije žlice šećera, brašno, liker, sok i lagano pomiješajte.
Izvaljajte lisnato tijesto vrlo tanko.
Istucite preostali žumanjak s jednom žlicom vode, te lagano premažite vanjski rub tijesta.
Jedno izvaljano tijesto napunite s polovicom jednog i drugog nadjeva, te zarolajte, premjestite na tepsiju, koju ste prethodno lagano nauljili, te još premažite sa žumanjkom. S nožem napravite nekoliko zareza po tijestu, kako bi para koja se stvara pečenjem nadjeva mogla van. Ponovite postupak s drugim tijestom.
Pecite pite tako dugo dok ne pozlate. Prije serviranja posipajte ih šećerom u prahu.
(vam)