Miris i okus jeseni

Jesenske slastice: Tri deserta s domaćim pireom od bundeve

Bundeva je savršen dodatak brojnim jelima, može se jesti kuhana ili pečena, a od nje se može napraviti i pire koji se potom koristi u raznim slasticama i kolačima

pexels-karolina-grabowska-5706443.jpeg
Foto: Pexels

Jesenska sezona donosi nam obilje finih plodova, a među najpopularnijima je zasigurno bundeva. Kraljica jeseni, kako je mnogi vole zvati, zapravo je vrlo zdrava te sadrži brojne hranjive tvari koje su važne za naš organizam stoga ju je svakako dobro ubaciti u svoju prehranu.

Image
Isprobaj ih

Slatka jesen: Tri recepta za deserte kao stvorene za hladnije dane

Što se tiče nutritivne vrijednosti bundeve, ona je sjajan izvor beta karotena – snažnog antioksidansa koji nas štiti od negativnog djelovanja slobodnih radikala te jača imunitet. Uz to, ovo povrće sadrži i brojne vrijedne vitamine i minerale poput vitamina C, E, K, B1, folne kiseline te kalija fosfora, kalcija i željeza.

Tijekom jeseni bundeve volimo koristiti za ukrašavanje svog doma i okućnice, no ona se može koristiti i u kulinarstvu jer je savršen dodatak brojnim jelima i desertima. Bundeva se može jesti i kuhana i pečena, a odlično se slaže s rižotom, juhama, kolačima i sokovima. Uz to, vrlo je popularno raditi i pire od bundeve koji se potom može iskoristiti u raznim receptima.

Kako napraviti pire od bundeve?

Iako se u trgovinama može pronaći gotov pire od bundeve, njega je vrlo lako napraviti i kod kuće i to jako jednostavno i brzo.

Za pripremu pirea od bundeve dovoljno je oguliti i nasjeckati bundevu te je skuhati u vodi dok ne omekša. Nakon što je kuhana, bundevu ubaci u blender i dobro izmiksaj i to je to – pire od bundeve je spreman. Možeš ga spremiti u staklenku i čuvati u hladnjaku nekoliko tjedana.

Ovisno o tome hoćeš li pire od bundeve koristiti u slanim ili pak slatkim jelima, u njega prilikom miksanja možeš dodati sol, papar, šećer, cimet, vanilin šećer ili neki drugi začin po želji.

Slatki pire od bundeve savršen je dodatak kolačima, desertima i raznim slasticama, a neke od naših omiljenih recepata s pireom od bundeve donosimo ti u nastavku pa ih obavezno isprobaj ove jeseni!

Kuglof s bundevom

Image
Foto: Unsplash

Sastojci:

  • 200 grama pirea od bundeve
  • 120 grama maslaca
  • 100 grama smeđeg šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 2 jaja
  • 220 grama brašna
  • 1 žličica cimeta
  • ½ žličice muškatnog oraščića
  • ½ žličice praška za pecivo
  • 2 žlice narančine korice
  • sok od 1 limuna
  • šećer u prahu za ukrašavanje

Priprema:

U posudi najprije umuti maslac sa šećerima, a zatim lagano dodaj jaja i sve ostale sastojke. Miksaj dok smjesa ne postane jednolična. Prebaci smjesu u dobro nauljeni kalup za kuglof i peci ga oko 45 minuta na 180 stupnjeva. Nakon što se ohladi, ukrasi šećerom u prahu i posluži uz kuglicu sladoleda od vanilije.

Jednostavni muffini od bundeve

Image
Foto: Unsplash

Sastojci:

  • 220 grama brašna
  • 1 žličica sode bikarbone
  • 2 žličice cimeta
  • malo mljevenog đumbira
  • prstohvat soli
  • 120 ml biljnog ulja
  • 100 grama bijelog šećera
  • 60 grama smeđeg šećera
  • 340 grama pirea od bundeve
  • 2 jaja
  • 60 ml mlijeka

Priprema:

Kalup za muffine obloži košaricama, a pećnicu upali na 220 stupnjeva i ostavi da se grije. U jednoj posudi pomiješaj brašno, sodu, cimet, đumbir i sol. U drugoj posudi pomiješaj ulje sa šećerom, pireom od bundeve, jajima i mlijekom. Spoji suhe i mokre sastojke i dobro promiješaj. Žlicom puni kalupe za muffine. Peci 5 minuta na 220 stupnjeva, a zatim smanji pećnicu na 180 stupnjeva i peci ih još oko 15 minuta. Ostavi ih da se malo ohlade prije posluživanja.

Cheesecake s bundevom

Image
Foto: Pexels

Sastojci

Za podlogu:

  • 200 grama mljevenih keksa
  • ¼ žličice cimeta
  • 85 grama otopljenog maslaca
  • 50 grama smeđeg šećera

Za kremu:

  • 220 ml slatkog vrhnja
  • 400 grama punomasnog sira
  • 220 grama pirea od bundeve
  • 90 mljevenog šećera
  • 50 grama smeđeg šećera
  • 1 žličica ekstrakta od vanilije
  • ½ žličice cimeta
  • prstohvat soli

Priprema:

Najprije pomiješaj mljevene kekse s maslacem i šećerom pa prebaci smjesu u okrugli kalup za torte, rasporedi da bude ravnomjerno pa utisni prstima. Stavi u hladnjak da se stisne i za to vrijeme si pripremi kremu. U jednoj posudi umuti slatko vrhnje pa dodaj kremasti sir i još kratko miksaj. Smjesa mora biti glatka i kremasta. Zatim u smjesu dodaj pire od bundeve, šećere i još malo miksaj pa na kraju ubaci i začine te promiješaj. Izvadi koru iz hladnjaka pa po njoj rasporedi kremu od bundeve i sira uz pomoć špatule. Pokrij cheesecake folijom i ostavi u hladnjaku nekoliko sati da se dobro ohladi prije posluživanja.