Jesen nudi pravo bogatstvo plodova kojima bi se svakako trebalo naći mjesta na svakom jelovniku i u svakoj prigodi. Ne propustite iskoristiti najraznovrsnije voće i povrće u svoj punini njihovih boja, mirisa i okusa. Svježe, sušene, pečene, na te i druge načine možete, primjerice, pripremiti gljive, jedan od najukusnijih i najpopularnijih simbola jeseni. Zašto ih ne kušati i u umaku ili kao temeljnu namirnicu za umak? Vino, mošt, grožđe, također odličan izbor za umak ili neki drugi dodatak jelima, prava jesenska poslastica za pripremu najraznovrsnijih delicija.
Umak od gljiva
Sastojci:
20 g sušenih vrganja
350 g šampinjona
1 luk
2 režnja češnjaka
1 žlica sušene majčine dušice
150 ml bijelog vina
200 ml vrhnja za kuhanje
maslinovo ulje
sol i papar
Priprema:
Sušene vrganje stavimo u zdjelicu s vodom i ostavimo da se dobro namoče, a zatim ih ocijedimo i nasjeckamo. U tavi ugrijemo dvije žlice maslinovog ulja, dodamo sjeckani luk, protisnuti češnjak, majčinu dušicu, malo posolimo, te na laganoj vatri pržimo dok povrće ne omekša. Zatim dodamo sjeckane vrganje, sve zajedno pirjamo 2-3 minute, te ulijemo bijelo vino i ostavimo da na pola reducira. Potom dodamo očišćene i na listiće narezane šampinjone, izmiješamo sastojke, začinimo solju i paprom, te na laganoj vatri pirjamo 10-ak minuta, odnosno, dok šampinjoni ne omekšaju. Pred kraj ulijemo vrhnje za kuhanje, izmiješamo sastojke i umak kuhamo do željene gustoće.
Tjestenina s gljivama u umaku od vrhnja
Sastojci:
tjestenina
500g šampinjona
1.5 dl slatkog vrhnja
3 žlice kiselog vrhnja
maslac
peršin
malo češnjaka
sol
papar
Priprema:
Očistite i narežite gljive na veće komade.U lončiću pomiješajte slatko i kiselo vrhnje. Kratko zakuhajte, te dodajte sitno nasjeckani češnjak. Umak začinite solju i paprom te dodajte gljive. Na blagoj vatri kuhati 5-6 minuta. U drugom loncu skuhati tjesteninu “al dente” u posoljenoj vodi. U tavi otopite maslac, te dodajte ocijeđenu tjesteninu i promiješajte. Zatim dodajte umak s gljivama, dobro sve skupa promiješati i na kraju pospite nasjeckanim peršinom.
Umak od vina
Sastojci:
50 g maslaca
50 g brašna (2 1/2 žlice)
3 glavice luka
3 šalice juhe
1/2 čaše vina
sol
papar
Priprema:
Zagrijte maslac i dodajte nasjeckani luk, pa ga pržite dok ne požuti. Dodajte brašno i pržite ga dok ne porumeni. Postupno dolijevajte juhu neprekidno miješajući. Posolite, popaprite, dolijte vino i ostavite da se kuha na laganoj vatri još 20 minuta.
Bijeli umak od vina (uz pileći file)
Sastojci:
maslinovo ulje
luk
mrkva
šampinjoni
2dcl bijelog vina
pileći temeljac
3 dcl vrhnjse za kuhanje
1 žlica gustina ili brašna
sol
voda
Priprema:
U tavi prodinstajte luk, mrkvu i šampinjone, pa zatim dodajte vino i malo vode. Kad vino isparava dodajte pileći temeljac te sve zajedno još kuhajte par minuta uz lagano miješanje. Dodajte sol po želji, dodajte vrhnje za kuhanje i gustin po potrebi da se umak zgusne.
Foto: © neirfy - fotolia