Slastice s jabukom i cimetom zaštitni su znak jesenske kuhinje i jedva smo ih dočekale pripremati. Uz rolice s cimetom, moj omiljeni recept je onaj za aromatičnu crumble pitu koja je savršeni spoj tradicije i modernih slastica.
Tradicionalnu pitu s jabukama pripremale su još naše prabake i bake, a posljednjih nekoliko godina sve ih češće zamjenjuje crumble, kod nas poznatiji i kao drobljenac. Iako uživam pripremati tradicionalne recepte jednako koliko i moderne, najdraže mi je kada spojim oboje u jedan ukusan desert. Tako sam prije par godina odlučila spojiti ove dvije jesenske poslastice i stvoriti svoju verziju.
Nakon nekoliko različitih pokušaja, došla sam do savršene kombinacije donje mekane i prhke kore za pitu nadjevene smjesom jabuka, maslaca, cimeta i muškatnog oraščića, posipane smjesom za drobljenac. Moji prijatelji i obitelj jednako su oduševljeni ovom kombinacijom te jedva čekaju prve dane jeseni jer znaju da će se iz moje pećnice širiti topli miris jabuke i cimeta.
Priprema ovog deserta ide u nekoliko koraka, a prvi je priprema tijesta za koru za koju ti je potrebno:
- 240 g brašna
- 60 g šećera
- 140 g hladnog maslaca
- Prstohvat soli
- 1-2 žlice hladne vode
U posudi pomiješaj brašno, šećer i sol te dodaj hladni maslac narezan na kockice. Rukama umijesi maslac u smjesu dok ne dobiješ mrvičastu smjesu. Dodaj prvo jednu žlicu hladne vode kako bi povezala tijesto u cjelinu, a ako je presuho dodaj još jednu. Tijesto zamotaj u prozirnu foliju i ostavi ga u hladnjaku minimalno jedan sat. Nakon sat vremena tijesto izvadi iz hladnjaka, razvaljaj ga i njime obloži dno posude za pečenje i vrati ju nazad u hladnjak.
Idući korak je priprema nadjeva za koji ti je potrebno:
- 1 kg jabuka
- 80 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 1 žlica maslaca
- 1 žlica soka limuna
- Cimet
- Muškatni oraščić
Jabuke oguli i očisti od sjemenki i zatim nareži na kockice. Prelij ih sokom od limuna kako ne bi posmeđile. Kada su sve jabuke narezane stavi ih u lonac zajedno s maslacem i šećerom te zagrijavaj dok ne zakuhaju. Jednom kada su pustile malo tekućine, dodaj cimeta i muškatnog oraščića po želji i kuhaj minutu do dvije. Ako je nadjev previše tekući, odlij malo tekućine.
Kada su kora i nadjev spremni, vrijeme je za pripremu crumble posipa za koji ti je potrebno:
- 130 g brašna
- 80 g šećera
- 80 g hladnog maslaca
- Prstohvat soli
Sve sastojke pomiješaj zajedno i prsima umijesi maslac u brašno i šećer. Smjesa ne bi trebala stvarati kompaktno tijesto nego bi se trebala mrviti. Ako je previše kompaktna, dodaj malo brašna.
Sada kada su svi dijelovi spremni, nadjev stavi preko kore i posipaj ga crumble mrvicama. Pećnicu zagrij na 180 stupnjeva Celzijevih, a pitu peci oko 45 minuta, odnosno dok crumble sloj ne poprimi zlatno smeđu boju.
Pita je jednako ukusna topla i hladna, a uz nju će savršeno pristajati domaći preljev od karamele, kuglica sladoleda od vanilije ili oboje. Kako god ju poslužila, sigurna sam da će i tvoja obitelj i prijatelji uživati u ovom ukusnom jesenskom specijalitetu.