Mirisna ukusna poslastica: Crumble pita s jabukama i cimetom

Ako voliš tradicionalnu pitu od jabuka i jedinstvenu strukturu drobljenca, ovo je desert koji jednostavno moraš isprobati

Mirisna ukusna poslastica: Crumble pita s jabukama i cimetom

Slastice s jabukom i cimetom zaštitni su znak jesenske kuhinje i jedva smo ih dočekale pripremati. Uz rolice s cimetom, moj omiljeni recept je onaj za aromatičnu crumble pitu koja je savršeni spoj tradicije i modernih slastica.    

Image

Jabuka – simbol zdravlja


Tradicionalnu pitu s jabukama pripremale su još naše prabake i bake, a posljednjih nekoliko godina sve ih češće zamjenjuje crumble, kod nas poznatiji i kao drobljenac. Iako uživam pripremati tradicionalne recepte jednako koliko i moderne, najdraže mi je kada spojim oboje u jedan ukusan desert. Tako sam prije par godina odlučila spojiti ove dvije jesenske poslastice i stvoriti svoju verziju. 

Image



Nakon nekoliko različitih pokušaja, došla sam do savršene kombinacije donje mekane i prhke kore za pitu nadjevene smjesom jabuka, maslaca, cimeta i muškatnog oraščića, posipane smjesom za drobljenac. Moji prijatelji i obitelj jednako su oduševljeni ovom kombinacijom te jedva čekaju prve dane jeseni jer znaju da će se iz moje pećnice širiti topli miris jabuke i cimeta

Priprema ovog deserta ide u nekoliko koraka, a prvi je priprema tijesta za koru za koju ti je potrebno:   

  • 240 g brašna
  • 60 g šećera
  • 140 g hladnog maslaca
  • Prstohvat soli
  • 1-2 žlice hladne vode


U posudi pomiješaj brašno, šećer i sol te dodaj hladni maslac narezan na kockice. Rukama umijesi maslac u smjesu dok ne dobiješ mrvičastu smjesu. Dodaj prvo jednu žlicu hladne vode kako bi povezala tijesto u cjelinu, a ako je presuho dodaj još jednu. Tijesto zamotaj u prozirnu foliju i ostavi ga u hladnjaku minimalno jedan sat. Nakon sat vremena tijesto izvadi iz hladnjaka, razvaljaj ga i njime obloži dno posude za pečenje i vrati ju nazad u hladnjak. 

Idući korak je priprema nadjeva za koji ti je potrebno:   

  • 1 kg jabuka
  • 80 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 1 žlica maslaca
  • 1 žlica soka limuna
  • Cimet
  • Muškatni oraščić


Jabuke oguli i očisti od sjemenki i zatim nareži na kockice. Prelij ih sokom od limuna kako ne bi posmeđile. Kada su sve jabuke narezane stavi ih u lonac zajedno s maslacem i šećerom te zagrijavaj dok ne zakuhaju. Jednom kada su pustile malo tekućine, dodaj cimeta i muškatnog oraščića po želji i kuhaj minutu do dvije. Ako je nadjev previše tekući, odlij malo tekućine. 

Kada su kora i nadjev spremni, vrijeme je za pripremu crumble posipa za koji ti je potrebno:   

  • 130 g brašna
  • 80 g šećera
  • 80 g hladnog maslaca
  • Prstohvat soli


Sve sastojke pomiješaj zajedno i prsima umijesi maslac u brašno i šećer. Smjesa ne bi trebala stvarati kompaktno tijesto nego bi se trebala mrviti. Ako je previše kompaktna, dodaj malo brašna. 

Sada kada su svi dijelovi spremni, nadjev stavi preko kore i posipaj ga crumble mrvicama. Pećnicu zagrij na 180 stupnjeva Celzijevih, a pitu peci oko 45 minuta, odnosno dok crumble sloj ne poprimi zlatno smeđu boju. 


Pita je jednako ukusna topla i hladna, a uz nju će savršeno pristajati domaći preljev od karamele, kuglica sladoleda od vanilije ili oboje. Kako god ju poslužila, sigurna sam da će i tvoja obitelj i prijatelji uživati u ovom ukusnom jesenskom specijalitetu.