Gastro
Miriši na djetinjstvo

Super ukusni browniesi bez jaja koji se doslovno tope u ustima

Super ukusni browniesi bez jaja koji se doslovno tope u ustima
U svijetu deserta, brownies među kolačima su kao puding među kremama - znaš što možeš očekivati, jednostavni su i tako ukusni. Recepata ima bezbroj, a mi smo pronašli jedan za nešto zdraviju verziju popularnih kolačića

Ovi popularni kolačići koji su ime dobili po svom dominantom sastojku - čokoladi, najprije su se počeli peći početkom 20. stoljeća u Bostonu. U Americi su browniesi već dugo među top desertima, a u međuvremenu je za ovim ukusnim kolačem poludjela i cijela Europa.

Ne samo da su super ukusni i doslovno se tope u ustima ostavljajući divan čokoladni aftertaste, nego su i iznimno jednostavni za pripremu - browniese doslovno može ispeći svaki osnovnoškolac.

Recepata za browniese ima na tisuće, neki preferiraju spužvastije kolačiće, dok drugi radije peku one nešto hrskavije, nalik keksima. Browniesi osim toga mogu biti odlična baza pa se mogu kombinirati s različitim preljevima, šlagom ili sladoledom, a u smjesu se može dodavati voće ili mljeveni orašasti plodovi.

Super ukusni browniesi bez jaja koji se doslovno tope u ustima

Iako dakle za ispeći ovaj kolač ne treba biti vješt kuhar, postoje neka pravila vezana za odabir pravih sastojaka koja se moraju poštivati kako bi browniesi bili stvarno sočni, mirisni i totalno neodoljivi.

U receptu koji smo pronašli neki su sastojci uspješno zamijenjeni veganskim opcijama. Zdravi browniesi - zvuči predobro da bi bilo istina, ali najbolje je da ih isprobaš (i uvjeriš se) sama:

Sastojci

3 šačice oštrog brašna (najbolje kombinirati bijelo i integralno)

1 čajna žlica sode bikarbone

Nekoliko prstohvata soli

1 šalica smeđeg šećera

6 jušnih žlica kakaa

1 i pol šalica toplog sojinog mlijeka

Po želji začini cimet, anis, kardamon ili pumpkin spice

1 jušna žlica jabučnog ili alkoholnog octa

Priprema

Pećnicu zagrijati na 180 stupnjeva

Sjediniti suhe sastojke ručno miješajući

Dodati mokre sastoje (osim octa) i sve sjediniti

Na kraju dodati ocat i lagano umiješati

Staviti u nauljeni kalup po želji (za originalne browniese koristiti četvrtastu tavu)

Staviti u pećnicu i peći oko 25 minuta

Kad se kolač ohladi, rezati na kvadratiće