Marelica je naša namirnica tjedna: Izdvojile smo tri recepta za ukusne deserte

Sada je idealno vrijeme da marelicu uključiš u svoju prehranu - možeš ju jesti sirovu, ili u sklopu nekog ukusnog deserta

Marelica je naša namirnica tjedna: Izdvojile smo tri recepta za ukusne deserte

Tart s marelicama i sirom

Sastojci za kremu:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sastojci za prhko tijesto:

  • 200 g brašna
  • 60 g šećera u prahu
  • 80 g maslaca
  • 1 jaje
  • 300 g krem sira
  • 2 jaja
  • vrećica pudinga od vanilije
  • 70 g šećera

+

  • 10-15 svježih marelica
  • 3-4 žlice pekmeza od marelica
  • 100 g badema u listićima
Tekst se nastavlja ispod oglasa


Priprema:

  1. Za prhko tijesto pomiješaj brašno i šećer, dodaj jaje i maslac isjeckan na komadiće pa umijesi prhko tijesto. Tijesto formiraj u kuglu, omotaj folijom i stavi u hladnjak da miruje 20-30 minuta. Marelice prepolovi, izvadi koštice i oguli ih.
  2. Za kremu odvoji žumanjke i bjelanjke. Miksaj žumanjke sa šećerom dok smjesa ne postane svjetlije žuta. Tada dodaj puding u prahu i krem sir pa sve dobro izmiksaj. Na kraju u kremu ručno umiješaj čvrsti snijeg od bjelanjaka koji si posebno izradila mikserom.
  3. Za tart s marelicama pripremi okrugli ili pravokutni kalup niskih valovitih stranica. Neka ne bude manji od 24 cm promjera jer ćeš imati previše nadjeva. Kalup za tart premaži tankim slojem maslaca i posipaj brašnom.
  4. Prhko tijesto razvaljaj na veličinu kalupa za tart pa ga uz pomoć valjka za tijesto premjesti u kalup. Prstima popravi i izdigni rub tijesta. Kremu rasporedi preko prhkog tijesta, a po kremi složi marelice.
  5. Tart peci u pećnici prethodno zagrijanoj na 180 stupnjeva 40 minuta. Kada se tart ohladi premaži ga pekmezom od marelice. Dodaj listiće badema i serviraj.
3/4