Tart s marelicama i sirom
Sastojci za kremu:
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sastojci za prhko tijesto:
- 200 g brašna
- 60 g šećera u prahu
- 80 g maslaca
- 1 jaje
- 300 g krem sira
- 2 jaja
- vrećica pudinga od vanilije
- 70 g šećera
+
- 10-15 svježih marelica
- 3-4 žlice pekmeza od marelica
- 100 g badema u listićima
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Priprema:
- Za prhko tijesto pomiješaj brašno i šećer, dodaj jaje i maslac isjeckan na komadiće pa umijesi prhko tijesto. Tijesto formiraj u kuglu, omotaj folijom i stavi u hladnjak da miruje 20-30 minuta. Marelice prepolovi, izvadi koštice i oguli ih.
- Za kremu odvoji žumanjke i bjelanjke. Miksaj žumanjke sa šećerom dok smjesa ne postane svjetlije žuta. Tada dodaj puding u prahu i krem sir pa sve dobro izmiksaj. Na kraju u kremu ručno umiješaj čvrsti snijeg od bjelanjaka koji si posebno izradila mikserom.
- Za tart s marelicama pripremi okrugli ili pravokutni kalup niskih valovitih stranica. Neka ne bude manji od 24 cm promjera jer ćeš imati previše nadjeva. Kalup za tart premaži tankim slojem maslaca i posipaj brašnom.
- Prhko tijesto razvaljaj na veličinu kalupa za tart pa ga uz pomoć valjka za tijesto premjesti u kalup. Prstima popravi i izdigni rub tijesta. Kremu rasporedi preko prhkog tijesta, a po kremi složi marelice.
- Tart peci u pećnici prethodno zagrijanoj na 180 stupnjeva 40 minuta. Kada se tart ohladi premaži ga pekmezom od marelice. Dodaj listiće badema i serviraj.