Lignje, škampi, školjke, kozice, hobotnica, sve to i još toliko toga nude morske dubine za lagane ljetne recepte s tjesteninom. Ukusno i zdravo, a kad je riječ o pripremi i vrlo jednostavno, što je dodatna prednost ljeti kada u kuhinji želimo provesti što manje vremena. Plodovi mora su izuzetno ukusni i nude raznolike gastronomske mogućnosti, koje svakako treba iskoristiti s obzirom na bogatu ponudu rakova i mekušaca u našem Jadranu. Ne treba zaboraviti ni zdravstvene blagodati plodova mora, a nije zanemariva ni njihova niska kalorijska vrijednost. Siromašni su kalorijama i idealan obrok za one koji žele smršaviti ili održati željenu težinu.
Blagodati za zdravlje
Plodovi mora imaju mnogostruke pozitivne učinke na zdravlje. Obiluju mineralima, bogat su izvor esencijalnih aminokiselina, a odlikuju se niskim udjelom ukupnih masti, što ih čini niskokaloričnom hranom. Nezasićene masne kiseline koje sadrže ovi stanovnici morskih dubina imaju pozitivne učinke na zdravlje srca i krvožilnog sustava. Imaju i visok sadržaj minerala, ponajprije selena, fosfora, željeza, cinka. Fosfor je važan za apsorpciju kalcija i čvrstoću kostiju, dok je željezo sastavni element eritrocita i neophodan za prijenos kisika do svih stanica u organizmu.
Selen posjeduje antioksidativno djelovanje u borbi protiv štetnog utjecaja slobodnih radikala, a mnoge znanstvene studije pripisuju mu i antikarcinogeni učinak. Zahvaljujući upravo antioksidativnom djelovanju, selenu se pripisuje sposobnost suzbijanja rasta abnormalnih stanica. Nadalje, smatra se da pozitivno utječe na jačanje imuniteta, što potiče obranu organizma od karcinogena. Posebno dobri izvori selena su jastog, lignja i jakobove kapice. U sastavu morskih plodova nalaze se i značajne količine vitamina B skupine.
Foto: © lapas77 - fotolia
Makaroni s hobotnicom
Sastojci:
400 g tjestenine makaroni
800 g hobotnice
300 g mini rajčica
60 g mladog luka
150 g žute paprike
150 g zelene paprike
1 čili papričica
2-3 grančice peršina
60 ml maslinova ulja
sol
Priprema:
Skuhajte hobotnicu, ogulite joj opnu, ohladite i narežite. Makarone skuhajte u slanoj vodi. Rajčice prepolovite, paprike očistite i narežite na ploške, mladi luk na kolutove. Pomiješajte tjesteninu s hobotnicom i povrćem, začinite sitno nasjeckanim čilijem, sjeckanim peršinom i maslinovim uljem.
Rezanci s plodovima mora
Sastojci :
0,5 kg rezanaca
0,5 kg većih kozica
1 kg neočišćenih školjki
15 dag suhe pancete
250 ml vrhnja za kuhanje
10-ak cherry rajčica
5 dag maslaca
sol, papar
Priprema:
Rezance skuhajte u slanoj vodi, ocijedite i poprskajte uljem da se ne zalijepe te ih stavite na stranu. Kozice i školjke kratko prokuhajte u malo vode, ocjedite i ostavite da se ohlade, a vodu koju ste ocijedili ostavite kao temeljac za podlijevanje. Par kozica i školjki možete ostaviti neočišćene za ukrašavanje, a ostale očistite. Pancetu izrežite na tanke ploške i lagano popržite na tavi bez dodavanja masnoće, dodajte prepolovljene rajčice, vrhnje za kuhanje, kozice i školjke. Popaprite i posolite po želji. U tavi rastopite maslac, dodajte malo vode u kojoj su se kuhale kozice i školjke i na tome ugrijte rezance. Dodajte kozice s vrhnjem i školjkama, te lagano promiješajte. Dodajte neočišćene kozice i školjke. Kuhajte sve zajedno još par minuta. Poslužite toplo i pospite tvrdim ribanim sirom.
Špageti s dagnjama
Sastojci:
500 g dagnji
250 g špageta
3 zrele rajčice
1 glavica luka
2 režnja češnjaka
maslinovo ulje
100 ml bijelog vina
sjeckani listići bosiljka
Priprema:
Dagnje isperite, pa nožićem i metalnom mrežicom za ribanje odstranite sve nakupine s površine školjki. Opet ih dobro isperite te odstranite svu nečistoću. Rajčice prelijte vrelom vodom, pustite da malo odstoje, pa im ogulite kožicu. Nasjeckajte luk, pa ga pirjajte na maslinovu ulju dok ne postane staklast. Dodajte rajčice i pirjajte uz miješanje. Kad sasvim omekšaju, dodajte sjeckani češnjak, dagnje, zalijte vinom i dinstajte uz povremeno miješanje dok se dagnje ne otvore. U posebnoj posudi skuhajte špagete u slanoj vodi. Ocijedite ih i isperite hladnom vodom. Na svaki tanjur stavite špagete pa gore dagnje s umakom i pospite sjeckanim listićima bosiljka.
Orecchiette s brokulom i lignjama
Sastojci:
400 g tjestenine
600 g lignji
400 g brokule
2 režnja češnjaka
60 ml maslinova ulja
sol
papar
2 grančice peršina
Priprema:
Skuhajte tjesteninu. Pred sam kraj u vodu dodajte cvjetove brokule. Na maslinovu ulju popržite kolutiće lignji, dodajte sitno nasjeckani češnjak i kratko zabijelite, dodajte ocijeđenu tjesteninu i brokulu. Začinite solju i paprom, te pospite sitno sjeckanim peršinom.