Gastro
Gastro

Ljetna kuhinja: Slasni hamburgeri s roštilja

Ljetna kuhinja: Slasni hamburgeri s roštilja
Poližite prste nakon što smažete ukusne hamburgere spravljene od svježeg mesa, povrća, začina i umaka...

Proljeće i ljeto je savršeno vrijeme za roštilj! Zašto? Jer možete spraviti ukusne hamburgere na otvorenom, s različitim svježim i sezonskim povrćem... Ne brinite, ne pričamo o nikakvim veganskim „zdravim“ hamburgerima, sa sojinim kosanim odrescima, govorimo o pravim slasnim hamburgerima od pravog mljevenog mesa, od pravog „hambi“ peciva, sirom, umacima, povrćem... Ako su spremljeni od svježih namirnica, svježeg mesa, s malo ulja na roštilju ili tavici, definitivno ne mogu biti nezdravi i sigurno se od njih nećete udebljati. Pojedete li uz njih salatu od svježeg povrća, jednim obrokom u sebe ćete unijeti sve potrebne sastojke - ugljikohidrate, proteine, vitamine, minerale, masnoće... Dakle, sve što trebate je zagrijati roštilj, staviti pregaču, okupiti, obitelj i prijatelje i uživati u ukusnom obroku... Kako bismo vam olakšali pripremu izvrsnog hamburgera, pripremili smo recepte koji će vam se zasigurno svidjeti. Osim toga, s hamburgerima uvijek možete biti kreativni te dodati ili oduzeti namirnice koje volite, odnosno ne volite. Klasični Cheesburger Sastojci: 1 kg mljevene govedine 1 žličica soli ¼ žličice svježe mljevenog papra 90 g sira topljenog sira za sendviče (Gauda, Tilzit, Varaždinec i sl...) 4 „hambi“ peciva 2 veće rajčice narezane na kolutiće 8 listova svježe zelene salate 1 mali ljubičasti luk, narezan na kolutiće Umaci - majoneza, senf, ketchup itd. (prema želji) Pomiješajte mljeveno meso, sol i papar i formirajte, tanke pljeskavice, veće površine nego što je „hambi“ pecivo jer će se meso na roštilju stisnuti i napuhnuti. Pecite pljeskavice između šest i 10 minuta na srednjoj vatri ili toplini (ovisno o vrsti roštilja) i ukusu. Kada maknete pljeskavicu s roštilja, odmah na nju stavite krišku sira, tako da se on od vrućine pljeskavice počne rastapati. Nakon minute, stavite pljeskavicu sa sirom u pecivo i dodajte ostale sastojke. Meksički hamburger Sastojci: 2 žlice suncokretovog ili biljnog ulja 3 tikvice srednje veličine, narezane po širini, debljine pola prsta 1 mali ljubičasti luk (fino nasjeckan) 3 žlice svježeg soka od limuna Sol i svježe mljeveni papar 750 g mljevene puretine, bez masnoća 2 žličice chillija Topljeni sir s paprom 4 „hambi“ peciva 1 avokado, prepolovljen, oguljen i narezan na manje komadiće Salsa (ljuta ili slatka) Zagrijte roštilj na srednju jačinu i rešetke lagano premažite uljem. U posudi zajedno izmiješajte tikvice, luk, limunov sok i ulje, posolite i popaprite. Ostavite sve da odstoji 15-ak minuta, na sobnoj temperaturi. Za to vrijeme složite pljeskavice od mljevene puretine. Lagano nožem sa svake strane napravite rezove, kako se ne bi previše napuhnule. Posipajte ih s chilijem, solju i paprom. Stavite ih na roštilj kada se zagrije na željenu temperaturu. Nakon što su pljeskavice skoro gotove, stavite na njih sir i pecite ih dalje tako dugo dok se sir ne otopi. Istovremeno, na roštilju lagano prepecite „hambi“ peciva, koja ste prethodno prerezali po dužini. Odmah nakon pečenja složite hamburger - pecivo, pljeskavicu, salsu te naravno, salatu od tikvica i avokada.

Australski hamburger Sastojci: 1 mali žuti luk Sol i svježe mljeveni papar 800 g mljevene govedine 4 „hambi“ peciva 4 tvrdo kuhana jaja Ketchup ili sos za roštilj List salate Zagrijte roštilj na srednju jakost te lagano nauljite rešetke od roštilja. Izrežite luk na tanke kolutiće, posolite ih sa solju i paprom. Stavite ih na rešetke i pecite dok lagano ne pozlate i postanu hrskavi. Mljeveno goveđe meso, posolite, popaprite, formirajte u veće pljeskavice te ih pecite oko četiri minute sa svake strane. Odmah ih s roštilja premjestite na donju polovicu izrezanog peciva. Zatim stavite kuhano jaje izrezano na kolutiće, pečeni luk, sos te salatu. Domaći hamburgeri s pancetom i sirom 900 grama govedine bez masnoće i kosti, narezane na manje kockice 60 g pancete 1 šalica nasjeckanog luka 4 češnja češnjaka, nasjeckanog Malo timjana Sol i svježe mljeveni papar 8 debljih šnita topljenog sira za sendviče 4 „hambi“ peciva 8 listova salate 2 rajčice srednje veličine, narezane na kolutiće Majoneza, senf, ketchup Kiseli krastavci Stavite narezanu govedinu u malo veću posudu. Na zagrijanu tavicu stavite narezanu pancetu i pecite ju tako dugo dok ne postane hrskava i dok se ne otopi većina masnoće, nakon toga dodajte luk, pecite sve nekoliko minuta i na kraju dodajte češnjak i pecite još koju minutu. Dodajte malo timjana (po želji). Pancetu, luk i češnjak, pomiješajte s kockicama govedine u posudi, te dodajte još malo soli i papra. Sve dobro promiješajte i pustite da odstoji u hladnjaku kojih sat vremena. Nakon što je meso odstajalo, izmeljite ga. Pazite da ne bude presitno. Formirajte mljeveno meso u pljeskavice, te ostavite da odstoje još sljedećih sat vremena u hladnjaku. Roštilj zagrijte na srednju jakost i ispecite pljeskavice. Za srednje jaku pečenost trebat će vam 7-8 minuta. Za jače pečenje, biti će potrebno oko 10 minuta. Odmah nakon pečenja, pljeskavice slažite u peciva sa svim ostalim nabrojanim sastojcima.

 

Hamburger s pilećim kotletima Sastojci: 1 velika tikvica - izrežite ju na tri jednaka dijela i zatim ih izrežite po dužini na debljinu od pola prsta 1 crveni luk izrezan na kolutiće 3 žlice maslinovog ulja 8 pilećih kotleta (cca 1.300 g) 1 žlica senfa 4 „hambi“ peciva 2 rajčice, narezane na kolutiće Mlada rukola Zagrijte roštilj na srednju jakost. Polijte tikvice, luk i piletinu s maslinovim ulje, te sve začinite sa solju i paprom. Ispecite tikvice, piletinu i luk. U maloj posudi pomiješajte majonezu i senf. Namažite mješavinu majoneze i senfa po jednoj polovici „hambi“ peciva, na to stavite pečenu piletinu, tikvice, luk, rajčicu i rukolu, te poklopite s pecivom.

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx