Lignje na jelovniku

Bogat izvor proteina

Lignje na jelovniku

Lignje su jedna od namirnica koje se nalaze na listi zdrave hrane pa bi bilo poželjno što ih češće uvrstiti na jelovnik. Pržene, pohane, punjene, panirane, spremljene na bilo koji od tih načina lignje su prava delicija. Lignja se smatra jednim od najbogatijih morskih izvora proteina. Kod nje 60 – 80 posto tijela predstavlja jestive proteine, koji su po svojemu sastavu i nutritivnoj vrijednosti jednaki životinjskim proteinima. Lignje su ujedno koristan izvor vitamina B3, kalija, fosfora, selena i joda. Meso lignje sadržava i značajne količine cinka, mangana i bakra. Bakar je bitan za apsorpciju i metabolizam željeza te za formiranje crvenih krvnih stanica. Visoke razine vitamina B2 mogu ublažiti migrene, a fosfor pomaže kalciju izgraditi kosti i zube.

Razlika lignje od lignjuna

Lignjun je manji od lignje, ima manje mesa nego lignja. Najveća razlika je u cijeni i dostupnosti. Jadranske lignje iznimno su skupe upravo zato što ih nema toliko puno. Lignjuni su otporniji, nešto brže se razmnožavaju, te su dostupni u ribarnicama diljem zemlje gotovo svaki dan.

Iako su različiti, u kuhinji se pripremaju na sličan način. Ako se prže ili pohaju u vrućem ulju, to mora biti brzo, svega minutu ili dvije kako ne bi postale gumaste. Ako se odlučite za rižoto ili neki duži oblik pripreme, najbolje ih je pripremati na slabijoj vatri.

Ako radite punjene lignje, nadjev može biti komadić šunke i sira, panceta, riža s češnjakom ili sjeckani krakovi s pancetom i peršinom. Lignju je nakon što je napunite potrebno zatvoriti čačkalicom kako nadjev ne bi iscurio prilikom pečenja.

Možete ih peći ili na grilu, ili u pećnici, ili pak u tavici. Bitno je lignje nakon pečenja izmarinirati i poslužiti zalivene kombinacijom maslinova ulja, češnjaka i limunovog soka, jer će upravo taj preljev dati lignjama posebno fini okus i mekoću. Kao prilog odlično ide krumpir s blitvom.

Foto: Angel Simon - fotolia

Lignje punjene na dubrovački način

Sastojci:
1 kg liganja
1 glavica luka
sol
papar
4 češnjaka
4 žlice vina
4 žlice kuhane riže
maslinovo ulje

Priprema:
Očišćenim lignjima otkinuti glave i krakove te ih sitno nasjeckati ili samljeti. Luk nasjeckati i malo prepržiti na ulju te tada dodati nasjeckane lignje (glave i krakove) pa ostaviti da malo omekšaju. Dodati sol, papar, sitno sjeckani češnjak, malo vina i zgnječenu rajčicu, a na kraju rižu. Čim stavimo rižu, maknuti s vatre. Tada smjesom punimo lignje i zatvorimo ih čačkalicom. Kad su punjene, pržimo ih na vrućem ulju, a pri samom kraju treba dodati ostatak vina da se malo pirjaju u tom umaku.

Crni rižoto s lignjama

Sastojci:
3 vrećice crnila od sipe
200 g bijele riže (okruglo zrno za rižoto)
1 glavica komorača
1 sipa
1 lignja
1 limun
1 stručak svježeg peršina
50 g maslaca
1 glavica luka
0,5 l bijelog vina

Priprema:
Luk pirjati, dodati rižu i zapeći malo s lukom. Zaliti bijelim vinom i pustiti da alkohol ishlapi. Dodati crnilo od sipe i sipu narezanu na kockice, zalijevati ribljim temeljcem ili vodom. Lignju narezati na kockice i odvojeno zapeći na tavici. Rižoto kuhati 15 min, završiti s maslacem. Pri serviranju na rižoto staviti prepečene lignje, sitno narezani peršin i koricu limuna.

Lignje punjene blitvom i krumpirom

Sastojci:
1 kg liganja
½ kg blitve
dva puta 1/2 kg krumpira
1 glavica luka
2 dl maslinova ulja
2dl bijelog vina
4 češnja sitno isjeckanog češnjaka
2 žlice sitno isjeckanog peršina
kozice
sol
papar

Priprema:
Lignje oslobodite krakova. Pola kilograma krumpira i blitvu stavite u hladnu zasoljenu vodu i skuhajte. Kada je kuhano, odvojite blitvu i dio krumpira. Zdrobite krumpir i blitvu vilicom, sve dobro pomiješajte sa žlicom peršina i polovicom količine češnjaka i, ako imate, kozicama. Smjesom napunite lignje i zatvorite ih iza glave čačkalicom. Drugu polovicu krumpira isjecite na kocke i luk na kockice te posolite, popaprite i pomiješajte s ostatkom češnjaka i peršina i s maslinovim uljem. Vatrostalnu posudu i lignje premažite maslinovim uljem, na dno stavite krumpir i na to složite lignje, pokte folijom ili odgovarajućim poklopcem. Pecite pola sata. Izvadite, polijte vinom i otvoreno pecite još 15 minuta.

Lignje na tavici

Sastojci:
1 kilogram lignji
4 češnja češnjaka
5 žlica maslinova ulje
vezica peršinovog lista
ružmarin
sol
papar
1 dl bijelog vina

Priprema:
Na maslinovom ulju lagano popržiti isjeckani češnjak, dodati očišćene lignje i krakove, sol, papar, isjeckani peršinov list, ružmarin i lagano promiješati. Kada lignje puste vodu, smanjiti vatru, poklopiti tavu i pirjati 15-ak minuta dok lignje ne omekšaju (po potrebi možete dodati još malo vode). Pred kraj dodati bijelo vino i nastaviti kuhati na laganoj vatri dok alkohol ne ishlapi. Kao prilog uz lignje može se poslužiti kuhani krumpir ili palenta preliveni umakom u kojem su se spremale lignje.