LCHF recepti: ukusni složenac, slana pita i neobične gljive

Ukusni i zasitni recepti s malo ugljikohidrata

LCHF recepti: ukusni složenac, slana pita i neobične gljive

Quiche od špinata i šunke

Image


Izvor: lowcarbmaven.com

Sastojci:
Tijesto:
2 šalice bademovog brašna
2 velika jaja
1 žličica češnjaka u granulama
pola žličice soli

Punjenje:
300 g šunke, narezane na kockice
100 g ljutike (ako nemate preskočite i dodajte nešto više crvenog luka)
100 g crvenog luka
150 g špinata
2 žlice ulja
malo maslinovog ulja

Preljev:
prstohvat mljevenog muškatnog oraščića
2 šalice vrhnja za kuhanje
8 velikih jaja
120 g naribanog Tilzit sira
120 g naribanog Gouda sira
1 i pol žličica soli

1 rajčica srednje veličine, tanko narezana na kolutiće

Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva

U jednoj posudi pomiješajte sve suhe sastojke. U drugoj posudi umutite jaja i onda ih dodajte suhim sastojcima i umijesite tijesto. Stavite ga na hlađenje dok pripremate ostale sastojke.

Ogulite i nasjeckajte ljutiku i luk pa ih popržite na maslinovom ulju. Kada luk porumeni dodajte šunku i još kratko dinstajte. Na kraju dodajte špinat i kratko propirajte, tek toliko da "uvene". Kada se ohlade, povrću i šunki dodajte 3/4 naribanog sira (ostatak ostavite za posipati po vrhu), te sve sastojke za preljev koje ste prethodno umutili mikserom – sve dobro izmiješajte.

Okrugli lim obložite papirom za pečenje. Izvaljajte tijesto i njime popunite lim za pečenje i pripremite ga za punjenje. Ulijte smjesu u tijesto te na vrh poslažite tanke ploške rajčice i posipajte ostatkom naribanog sira. Pecite oko sat vremena – izvadite iz pećnice kada quiche prestane "drhtati" u sredini i kada vrh porumeni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
3/4