Quiche od špinata i šunke
Izvor: lowcarbmaven.com
Sastojci:
Tijesto:
2 šalice bademovog brašna
2 velika jaja
1 žličica češnjaka u granulama
pola žličice soli
Punjenje:
300 g šunke, narezane na kockice
100 g ljutike (ako nemate preskočite i dodajte nešto više crvenog luka)
100 g crvenog luka
150 g špinata
2 žlice ulja
malo maslinovog ulja
Preljev:
prstohvat mljevenog muškatnog oraščića
2 šalice vrhnja za kuhanje
8 velikih jaja
120 g naribanog Tilzit sira
120 g naribanog Gouda sira
1 i pol žličica soli
1 rajčica srednje veličine, tanko narezana na kolutiće
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva
U jednoj posudi pomiješajte sve suhe sastojke. U drugoj posudi umutite jaja i onda ih dodajte suhim sastojcima i umijesite tijesto. Stavite ga na hlađenje dok pripremate ostale sastojke.
Ogulite i nasjeckajte ljutiku i luk pa ih popržite na maslinovom ulju. Kada luk porumeni dodajte šunku i još kratko dinstajte. Na kraju dodajte špinat i kratko propirajte, tek toliko da "uvene". Kada se ohlade, povrću i šunki dodajte 3/4 naribanog sira (ostatak ostavite za posipati po vrhu), te sve sastojke za preljev koje ste prethodno umutili mikserom – sve dobro izmiješajte.
Okrugli lim obložite papirom za pečenje. Izvaljajte tijesto i njime popunite lim za pečenje i pripremite ga za punjenje. Ulijte smjesu u tijesto te na vrh poslažite tanke ploške rajčice i posipajte ostatkom naribanog sira. Pecite oko sat vremena – izvadite iz pećnice kada quiche prestane "drhtati" u sredini i kada vrh porumeni.