403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Gastro
Gastro

LCHF recepti: ukusni složenac, slana pita i neobične gljive

LCHF recepti: ukusni složenac, slana pita i neobične gljive
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Ukusni i zasitni recepti s malo ugljikohidrata

U posljednje vrijeme nijedan način prehrane nije toliko popularan poput LCHF-a. Sada znamo da masnoće nisu loše ( naravno tu mislimo samo na one zdrave poput maslinovog ulja, avokada, maslaca i drugih masti životinjskog podrijetla) već da je prekomjeran unos ugljikohidrata i šećera taj koji je štetan za naše zdravlje i liniju. Postoji više vrsta LCHF-a, nešto stroži (dozvoljava samo do 20 g ugljikohidrata, zabranjeni su mliječni proizvodi), umjereni (do 50 g ugljikohidrata) i opušteni LCHF (dozvoljava i do 100 g ugljikohidrata, te konzumaciju i nekih mahunarki i drugih namirnica). Na vama je da odaberete kojeg ćete se držati, a čak i ako se ne držite stalno ove prehrane, dobro će vam doći da se malo odmorite od "ugljića". LCHF recepti mogu biti veoma ukusni i zasitni, pa ćemo kroz tjedne s vama dijeliti neke od njih...  

Složenac od piletine, brokule i sira

Izvor: tasteaholics.com Sastojci: 600 g pileća prsa 2 žlice maslinovog ulja 500 g skuhane brokule 1/2 šalice kiselog vrhnja 1/2 šalice vrhnja za kuhanje 1 šalica naribanog topivog sira (gauda, tilzit, podravec, cheddar) sol, papar 1/2 žličice mljevene suhe paprike 1/2 žličice origana Priprema: Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Ako koristite svježu brokulu, očistite je i odvojite na sitnije komade te kratko prokuhajte (u pećnici će se do kraja skuhati). Smrznutu brokulu ne morate kuhati. Kuhana ili pečena pileća prsa usitnite te pomiješajte s brokulom, maslinovim uljem, kiselim vrhnjem, solju, paprom, paprikom i origanom. Smjesu stavite u  manji namašćeni lim za pečenje (otprilike 20 x 28 cm). Ravnomjerno rasporedite i na vrhu prelijte vrhnjem za kuhanje. Na kraju posipajte naribanim sirom. Pecite u zagrijanoj pećnici 20-15 minuta dok sir ne porumeni.

Quiche od špinata i šunke

Izvor: lowcarbmaven.com Sastojci: Tijesto: 2 šalice bademovog brašna 2 velika jaja 1 žličica češnjaka u granulama pola žličice soli Punjenje: 300 g šunke, narezane na kockice 100 g ljutike (ako nemate preskočite i dodajte nešto više crvenog luka) 100 g crvenog luka 150 g špinata 2 žlice ulja malo maslinovog ulja Preljev: prstohvat mljevenog muškatnog oraščića 2 šalice vrhnja za kuhanje 8 velikih jaja 120 g naribanog Tilzit sira 120 g naribanog Gouda sira 1 i pol žličica soli 1 rajčica srednje veličine, tanko narezana na kolutiće Priprema: Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva U jednoj posudi pomiješajte sve suhe sastojke. U drugoj posudi umutite jaja i onda ih dodajte suhim sastojcima i umijesite tijesto. Stavite ga na hlađenje dok pripremate ostale sastojke. Ogulite i nasjeckajte ljutiku i luk pa ih popržite na maslinovom ulju. Kada luk porumeni dodajte šunku i još kratko dinstajte. Na kraju dodajte špinat i kratko propirajte, tek toliko da "uvene". Kada se ohlade, povrću i šunki dodajte 3/4 naribanog sira (ostatak ostavite za posipati po vrhu), te sve sastojke za preljev koje ste prethodno umutili mikserom – sve dobro izmiješajte. Okrugli lim obložite papirom za pečenje. Izvaljajte tijesto i njime popunite lim za pečenje i pripremite ga za punjenje. Ulijte smjesu u tijesto te na vrh poslažite tanke ploške rajčice i posipajte ostatkom naribanog sira. Pecite oko sat vremena – izvadite iz pećnice kada quiche prestane "drhtati" u sredini i kada vrh porumeni.

Gljive punjene sirom i špekom

Izvor: savorytooth.com Sastojci: 4 velika (XXL) šampinjona (klobuci) 4-6 tanke šnite špeka 150 g naribanog sira svježe bilje po izboru (peršin, timijan...) Priprema: Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva (s ventilatorom). Očistite šampinjone pa odvojite peteljku i klobuk. sitno nasjeckajte špek pa ga kratko popržite na tavi, dodajte mu i nasjeckane peteljke gljiva. Ostavite da se špek i gljive malo ohlade pa im umiješajte i sir te time punite klobuke. Punjene gljive pecite u pećnici 25 minuta. Na kraju ih pospite svježim biljem po želji. I poslužite kao prilog uz meso ili pak uz salatu. 

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Iz naše mreže
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx