Gastro
Gastro

LCHF recepti: ukusni složenac, slana pita i neobične gljive

LCHF recepti: ukusni složenac, slana pita i neobične gljive
Ukusni i zasitni recepti s malo ugljikohidrata

U posljednje vrijeme nijedan način prehrane nije toliko popularan poput LCHF-a. Sada znamo da masnoće nisu loše ( naravno tu mislimo samo na one zdrave poput maslinovog ulja, avokada, maslaca i drugih masti životinjskog podrijetla) već da je prekomjeran unos ugljikohidrata i šećera taj koji je štetan za naše zdravlje i liniju. Postoji više vrsta LCHF-a, nešto stroži (dozvoljava samo do 20 g ugljikohidrata, zabranjeni su mliječni proizvodi), umjereni (do 50 g ugljikohidrata) i opušteni LCHF (dozvoljava i do 100 g ugljikohidrata, te konzumaciju i nekih mahunarki i drugih namirnica). Na vama je da odaberete kojeg ćete se držati, a čak i ako se ne držite stalno ove prehrane, dobro će vam doći da se malo odmorite od "ugljića". LCHF recepti mogu biti veoma ukusni i zasitni, pa ćemo kroz tjedne s vama dijeliti neke od njih...  

Složenac od piletine, brokule i sira

Izvor: tasteaholics.com Sastojci: 600 g pileća prsa 2 žlice maslinovog ulja 500 g skuhane brokule 1/2 šalice kiselog vrhnja 1/2 šalice vrhnja za kuhanje 1 šalica naribanog topivog sira (gauda, tilzit, podravec, cheddar) sol, papar 1/2 žličice mljevene suhe paprike 1/2 žličice origana Priprema: Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Ako koristite svježu brokulu, očistite je i odvojite na sitnije komade te kratko prokuhajte (u pećnici će se do kraja skuhati). Smrznutu brokulu ne morate kuhati. Kuhana ili pečena pileća prsa usitnite te pomiješajte s brokulom, maslinovim uljem, kiselim vrhnjem, solju, paprom, paprikom i origanom. Smjesu stavite u  manji namašćeni lim za pečenje (otprilike 20 x 28 cm). Ravnomjerno rasporedite i na vrhu prelijte vrhnjem za kuhanje. Na kraju posipajte naribanim sirom. Pecite u zagrijanoj pećnici 20-15 minuta dok sir ne porumeni.

Quiche od špinata i šunke

Izvor: lowcarbmaven.com Sastojci: Tijesto: 2 šalice bademovog brašna 2 velika jaja 1 žličica češnjaka u granulama pola žličice soli Punjenje: 300 g šunke, narezane na kockice 100 g ljutike (ako nemate preskočite i dodajte nešto više crvenog luka) 100 g crvenog luka 150 g špinata 2 žlice ulja malo maslinovog ulja Preljev: prstohvat mljevenog muškatnog oraščića 2 šalice vrhnja za kuhanje 8 velikih jaja 120 g naribanog Tilzit sira 120 g naribanog Gouda sira 1 i pol žličica soli 1 rajčica srednje veličine, tanko narezana na kolutiće Priprema: Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva U jednoj posudi pomiješajte sve suhe sastojke. U drugoj posudi umutite jaja i onda ih dodajte suhim sastojcima i umijesite tijesto. Stavite ga na hlađenje dok pripremate ostale sastojke. Ogulite i nasjeckajte ljutiku i luk pa ih popržite na maslinovom ulju. Kada luk porumeni dodajte šunku i još kratko dinstajte. Na kraju dodajte špinat i kratko propirajte, tek toliko da "uvene". Kada se ohlade, povrću i šunki dodajte 3/4 naribanog sira (ostatak ostavite za posipati po vrhu), te sve sastojke za preljev koje ste prethodno umutili mikserom – sve dobro izmiješajte. Okrugli lim obložite papirom za pečenje. Izvaljajte tijesto i njime popunite lim za pečenje i pripremite ga za punjenje. Ulijte smjesu u tijesto te na vrh poslažite tanke ploške rajčice i posipajte ostatkom naribanog sira. Pecite oko sat vremena – izvadite iz pećnice kada quiche prestane "drhtati" u sredini i kada vrh porumeni.

Gljive punjene sirom i špekom

Izvor: savorytooth.com Sastojci: 4 velika (XXL) šampinjona (klobuci) 4-6 tanke šnite špeka 150 g naribanog sira svježe bilje po izboru (peršin, timijan...) Priprema: Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva (s ventilatorom). Očistite šampinjone pa odvojite peteljku i klobuk. sitno nasjeckajte špek pa ga kratko popržite na tavi, dodajte mu i nasjeckane peteljke gljiva. Ostavite da se špek i gljive malo ohlade pa im umiješajte i sir te time punite klobuke. Punjene gljive pecite u pećnici 25 minuta. Na kraju ih pospite svježim biljem po želji. I poslužite kao prilog uz meso ili pak uz salatu.