Kulinarski trikovi slavnih chefova koji će ti olakšati pripremu jela

I najvrsnijim kuharicama ponekad dobro dođe pokoji savjet profesionalnih chefova. Donosimo ti deset trikova koji će tvoja jela podignuti na višu razinu

Kulinarski trikovi slavnih chefova koji će ti olakšati pripremu jela

Neovisno o tome smatraš li da već dobro kuhaš ili si još u kategoriji kulinarske početnice, dobar savjet zlata vrijedi. Sakupile smo deset prokušanih kulinarskih savjeta i trikova koje u pripremi svojih jela koriste poznate svjetske face poput Gordona Ramsayja, Jamiea Olivera ili pak Hestona Blumenthala, ali i domaćice diljem svijeta.

Image

Voliš jesti pohano, ali se bojiš da je takva hrana premasna? Evo kako pripremiti zdraviju verziju

Ako želiš imati lijepu smeđu koricu na pečenju ili pak težiš savršeno kuhanoj pahuljastoj riži, pročitaj ove savjete stručnjaka i saznaj kako da se preko noći pretvoriš u sjajnu kuharicu s puno znanja i umijeća.

Luk koji ne grize oči

Namoči crveni luk u hladnu vodu kako bi smanjila njegovu ljutinu. Ovaj trik iskoristi kada pripremaš salatu ili neko drugo jelo koje zahtijeva svježe komadiće luka. Uz to, namočeni luk će i manje gristi za oči kada ga režeš.

Temeljac je kralj svakog jela

Jela uvijek podlijevaj s temeljcima, a ne običnom vodom i tako unaprijedi okus svim jelima koje pripremaš. Iako je podlijevanje vinom i vodom također poželjno, temeljac će svemu dati posebnu dubinu i raskoš okusa. Preporuča se i da rižota kuhaš isključivo s tekućinom od temeljca.

Soli s visine

Soljenje hrane chefovi obavljaju s nešto veće visine. Tako je obuhvaćena veća površina hrane i sol se ne zalijepi samo za jedan dio jela. Odlično je i ukoliko se u svakoj fazi kuhanja doda po malo začina, a ne sve odjednom. Tako se okusi sporije i temeljitije prožmu. 

Razbijaj jaja kao stručnjak

Za razbijanje jaja chefovi donose idealno rješenje – nikad ih nemoj razbijati na rubu posude u kojoj ih miješaš. Uvijek koristi radnu površinu ili dasku za rezanje kako bi razbila jaja i ona će se razbiti savršeno, bez mogućnosti da ljuska upadne u jelo. Kada si obavila taj dio posla i želiš smućkati jaja, najprije probodi žumanjak vilicom. Na taj ćeš ih način lakše pomiješati u jednaku smjesu.

Hrskava korica na pečenju

Ako želiš lijepu smeđu koricu na pečenju, meso prije pečenja obriši papirnatim ručnikom kako bi uklonila dodatnu vlažnost. Uvijek meso stavljaj na vruću tavu, i uvijek osiguraj dovoljno mjesta za termičku obradu na vrućoj podlozi. Neka svaki komad mesa na tavi bude odvojen jedan od drugog jer će se tako najbolje speći sa svih strana.

Votka i deserti se vole

Ulij malo votke u tijesto za pitu, i tako ga učini ekstra „pahuljastim“. Tijesto će također bolje ispasti ako prilikom miješanja koristiš hladne komadiće maslaca, a ne one tople ili sobne temperature. Profesionalni kuhari tvrde da je ključ savršenog prhkog tijesta, kakvo se koristi za kekse ili pak pite,  u tome da ga sama umijesiš rukama, a ne mikserom. Baci se stoga  na posao i maslac rukama izmrvi zajedno s tijestom, kako bi dobila divnu podatnu teksturu.

Savršene burger pljeskavice

Ne zadovoljavaju te kupovne pljeskavice? Napravi ih sama i uživaj više no ikad. Chefovi  savjetuju da do savršenih pljeskavica za domaće hamburgere možeš doći tako da oblikuješ meso, baciš ga nekoliko puta na dasku za rezanje, a zatim napraviš malu udubinu u sredini. Na taj će način iz pljeskavice izaći suvišni mjehurići zraka i meso će biti mekše i sočnije. Naravno, preporuča se koristiti kvalitetnu mesnu mješavinu iz mesnice u koju imaš povjerenja. 

Trikovi s marinadama

Ako nemaš vremena za polaganu termičku obradu mesa ili dugu marinade, svježe meso možeš omekšati i s malo sode bikarbone. Snažan okus sode u brzopoteznoj marinadi kamufliraj s malo limunovog soka. Također, ako ostaviš meso marinirano i prekriveno kriškama ananasa preko noći, ono će biti iznimno mekano i sočno.

Idealno kuhana riža

Profesionalni kuhari tvrde da je najčešće korištena metoda kuhanja riže u omjeru 2:1, pogrešna i to je razlog zašto mnogim domaćicama riža bude prekuhana. Savršen omjer vode i riže je zapravo 1:1, tek tako kuhana riža bit će idealno pahuljasta i neće se lijepiti.

Pametno koristi začine

Začine kao što su svježi bosiljak, peršin ili pak vlasac najbolje je u jela stavljati povezane, u malim busenima ili buketićima, kako ne bi plivali po npr. gulašu ili juhi koji se kuhaju. Također, na taj ih je način lakše ukloniti iz jela prije posluživanja.