Kulinarski tečajevi za ljubitelje sira

Sir, ono najbolje od hrane

Kulinarski tečajevi za ljubitelje sira
VOYO logo

Pravi je gastronomski užitak biti polaznik kulinarskog tečaja koji je drugi petak za redom održan u organizaciji mliječne industrije Dukat i u suradnji s Wine&Gastro Academy (WGA). Atraktivne tečajeve, koji su za prijavljene kandidate besplatni,  vodi vrhunski francuski kuhar Stéphan Macchi. Parižanin, koji već 12 godina živi u Hrvatskoj, i sam zaljubljeniku sireve, još je jedanput zagrebačku publiku oduševio svojim kulinarskim umijećem, posebice kreativnošću u pripremi jela od sira.

Sir, ono najbolje od hrane
"Kažu da je za sladokusce sir ono najbolje od hrane, a vino najbolje od pića", podsjećaju u Dukatu, koji tečajeve kuhanja provodi s ciljem promicanja kulture konzumacije i uživanja u sirevima. Tečaj "Gospodin sir u Vašoj kuhinji“ održat će se u još jednoj radionici,  26. listopada u zagrebačkoj Wine&Gastro Academyju od 18 do 21 sat. Osim slasnih jela s vrhunskim sirevima Président i Societe, Stéphan Macchi ujedno je predstavio i svoj kulinarski televizijski show „Jezikova juha“ koji se od sredine listopada počinje emitirati na RTL Televiziji. Kako sam kaže, televizijsku publiku očekuju mnoga iznenađenja, pravi reality show u kojem se on pojavljuje u glavnoj ulozi savjetnika koji kritizira, predlaže i osmišljava što bi trebalo promijeniti u gastronomskoj ponudi pojedinih restorana.

Autorski recept - sir u suvremenoj gastronomiji  
Koristeći se kvalitetnim francuskim sirevima, Stephan je pripremio tri jela profinjenog izgleda i okusa, koja se s lakoćom mogu pripremiti i u vlastitom domu. Od njih nije lako izdvojiti samo jedan recept, jer svi jamče vrhunsku gastronomsku poslasticu. Odlučili smo se za odličan " Mousse od Roqueforta s pilećim prsima i julienne od sirovog povrća" za 4 osobe.  

Sastojci:
sir Roquefort 0.100 kg
vrhnje za šlag 0.2 l
kineski kupus 0.500 kg
mrkva  0.200 kg
piletina 0.400 kg
maslinovo ulje
sok od jednog limuna
šećer u prahu
suncokretovo ulje
sol
papar

Staviti Roquefort i vrhnje za šlag u posudu te sa štapnim mikserom izmiješati. Procijediti kroz sito. Staviti mješavinu u bocu za šlag i dodati 2 do 3 patrone CO2. Staviti u hladnjak da bude jako hladno,
Oprati i oguliti mrkve, izrezati ih na tanke niti.  Izrezati kineski kupus na štapiće. U sok od limuna dodati malo šećera u prahu da ne bude prekiselo.
Očistiti pileća prsa. Popržiti ih na malo suncokretova ulja, posoliti i popapriti. Izmiješati sve povrće zajedno, posoliti, dodati malo limunovog soka i maslinovog ulja. Na tanjur staviti šlag od Roqueforta, na šlag dodati začinjeno povrće i fete od piletine. Za dekoraciju staviti par niti od mrkve na vrh piletine.

Najslavniji sir na svijetu
Kako se navodi u praktičnoj i za sve one koji o siru žele doznati više informacija, vrlo korisnoj Dukatovoj knjižici "Vodič za ljubitelje sireva", Roquefort je najpoznatiji sir s plavom plemenitom plijesni, oštrog je pikantnog okusa, a dobiva se od mlijeka pasmine ovaca karakteristične za to podneblje, koje pasu raslinje škrtog kraškog kraja. Roquefort je slani kremasti krhki sir, bogat je mastima, bjelančevinama i mineralima, osobito kalcijem. Francuzi ga serviraju s orasima, smokvama, kruškama, grožđem, ali i kao sastojak najraznovrsnijih jela od predjela do deserta; odličan je i uz pečeno meso.  

(M.G.)