Pravi je gastronomski užitak biti polaznik kulinarskog tečaja koji je drugi petak za redom održan u organizaciji mliječne industrije Dukat i u suradnji s Wine&Gastro Academy (WGA). Atraktivne tečajeve, koji su za prijavljene kandidate besplatni, vodi vrhunski francuski kuhar Stéphan Macchi. Parižanin, koji već 12 godina živi u Hrvatskoj, i sam zaljubljeniku sireve, još je jedanput zagrebačku publiku oduševio svojim kulinarskim umijećem, posebice kreativnošću u pripremi jela od sira.
Sir, ono najbolje od hrane
"Kažu da je za sladokusce sir ono najbolje od hrane, a vino najbolje od pića", podsjećaju u Dukatu, koji tečajeve kuhanja provodi s ciljem promicanja kulture konzumacije i uživanja u sirevima. Tečaj "Gospodin sir u Vašoj kuhinji“ održat će se u još jednoj radionici, 26. listopada u zagrebačkoj Wine&Gastro Academyju od 18 do 21 sat. Osim slasnih jela s vrhunskim sirevima Président i Societe, Stéphan Macchi ujedno je predstavio i svoj kulinarski televizijski show „Jezikova juha“ koji se od sredine listopada počinje emitirati na RTL Televiziji. Kako sam kaže, televizijsku publiku očekuju mnoga iznenađenja, pravi reality show u kojem se on pojavljuje u glavnoj ulozi savjetnika koji kritizira, predlaže i osmišljava što bi trebalo promijeniti u gastronomskoj ponudi pojedinih restorana.
Autorski recept - sir u suvremenoj gastronomiji
Koristeći se kvalitetnim francuskim sirevima, Stephan je pripremio tri jela profinjenog izgleda i okusa, koja se s lakoćom mogu pripremiti i u vlastitom domu. Od njih nije lako izdvojiti samo jedan recept, jer svi jamče vrhunsku gastronomsku poslasticu. Odlučili smo se za odličan " Mousse od Roqueforta s pilećim prsima i julienne od sirovog povrća" za 4 osobe.
Sastojci:
sir Roquefort 0.100 kg
vrhnje za šlag 0.2 l
kineski kupus 0.500 kg
mrkva 0.200 kg
piletina 0.400 kg
maslinovo ulje
sok od jednog limuna
šećer u prahu
suncokretovo ulje
sol
papar
Staviti Roquefort i vrhnje za šlag u posudu te sa štapnim mikserom izmiješati. Procijediti kroz sito. Staviti mješavinu u bocu za šlag i dodati 2 do 3 patrone CO2. Staviti u hladnjak da bude jako hladno,
Oprati i oguliti mrkve, izrezati ih na tanke niti. Izrezati kineski kupus na štapiće. U sok od limuna dodati malo šećera u prahu da ne bude prekiselo.
Očistiti pileća prsa. Popržiti ih na malo suncokretova ulja, posoliti i popapriti. Izmiješati sve povrće zajedno, posoliti, dodati malo limunovog soka i maslinovog ulja. Na tanjur staviti šlag od Roqueforta, na šlag dodati začinjeno povrće i fete od piletine. Za dekoraciju staviti par niti od mrkve na vrh piletine.
Najslavniji sir na svijetu
Kako se navodi u praktičnoj i za sve one koji o siru žele doznati više informacija, vrlo korisnoj Dukatovoj knjižici "Vodič za ljubitelje sireva", Roquefort je najpoznatiji sir s plavom plemenitom plijesni, oštrog je pikantnog okusa, a dobiva se od mlijeka pasmine ovaca karakteristične za to podneblje, koje pasu raslinje škrtog kraškog kraja. Roquefort je slani kremasti krhki sir, bogat je mastima, bjelančevinama i mineralima, osobito kalcijem. Francuzi ga serviraju s orasima, smokvama, kruškama, grožđem, ali i kao sastojak najraznovrsnijih jela od predjela do deserta; odličan je i uz pečeno meso.
(M.G.)