Kuhanje u woku

Zdravo, jednostavno, kratko i slasno

Kuhanje u woku

Jednostavna i brza priprema hrane, različiti načini obrade, od kuhanja do prženja, sačuvani hranjivi sastojci namirnica, sočnost i hrskavost jela. Sve su to kvalitete woka, zbog kojih će ta tava zasigurno pronaći mjesto u vašoj kuhinji kada se jedanput uvjerite u njezine prednosti u odnosu na ostalo posuđe.

Kod nas je uvriježeno mišljenje kako se u woku uglavnom pripremaju tradicionalna jela od povrća i piletine. No, u woku možete spravljati i jela od mesa, ribu, te koristiti razne namirnice koje ćete na malo masnoće peći, pržiti, blanširati, dinstati, ili kuhati na pari. Upravo zaobljeno dno woka omogućuje ekonomičnu pripremu hrane koja zadržava okuse i mirise, a začini dolaze do svojega punog izražaja.

Kakav wok izabrati?

Onima koji se prvi put susreću s wokom dobro će doći informacija da mogu birati između različitih materijala od kojih se wok izrađuje. Profesionalci daju prednost onome od kovanog željeza, kakav i prevladava u tradicionalnoj kineskoj kuhinji. U trgovinama možete pronaći i wok od teflona, aluminija. Za koji se god odlučili, nijedan ne smijete ribati kod pranja. Materijali od nehrđajućeg čelika ili od gusa mogu postići i zadržati visoke temperature, dok oni od teflona nisu dovoljno izdržljivi za visoke temperature. Jeftiniji su nego oni od čelika, ali ne omogućuju obradu namirnica na najoptimalniji način.

Osnovna je karakteristika woka da ima zaobljeno dno koje omogućuje da se toplina koncentrira u središtu tave. Ukošene stranice  služe da se namirnice lakše obrade i sačuvaju hranjive sastojke, te ostanu cjelovite. Prije upotrebe wok treba nekoliko puta premazati uljem i zagrijati na visokoj temperaturi, a višak ulja jednostavno odstraniti papirnatim ubrusom.

Priprema jela u woku

Za pripremu jela u woku uvijek je potrebna mala količina masnoće, tek toliko da pokrije njegovo usko dno. Upravo zbog činjenice da obrada namirnica ne zahtijeva masnoću, hrana iz woka je zdrava i u njoj su sačuvane prehrambene vrijednosti namirnica. Kod kuhanja najbolje je sastojke narezati na manje komade, najprije obradite one tvrđe. primjerice, pileći file narezan na trakice, a zatim mekše namirnice (papriku, tikvice, luk, i slično, najčešče povrće). Povrće režite na kockice ili štapiće kako bi njihovo kuhanje u woku bilo što kraće.

Tjesteninu treba skuhati prije nego se dodaje jelu u woku. Ribu bi bilo poželjno marinirati, jer će joj se tako skratiti termička obrada u samom woku. Meso je prije pečenja u woku dobro pomiješati sa žlicom gustina i soja umakom. Preporuka je ostaviti ga koji sat da odstoji u hladnjaku, kako bi se u woku brže spravilo, bez pretjeranog prženja.

Hranu koju pripremate u woku treba češće protresti ili promiješati, a nikako ne nemojte zaboraviti dodati koji od orijentalnih začina, koji jelu iz woka daje poseban, aromatičan okus. Najčešće se radi o soja umaku, curry umaku, ili chiliju, a u trgovinama možete pronaći i već pripremljene mješavine začina koje koristi orijentalna kuhinja.

Image



Piletina iz woka

Sastojci :   
400 grama piletine
2 tikvice
2 paprike
2 rajčice
glavica luka
bosiljak
crvena parika
sojin umak
riža

Priprema:
Prvo nasjeckamo luk i popržimo ga na ulju u woku. Papriku, tikvice i rajčicu nasjeckamo na kockice i stavimo u wok pirjati, kad paprika omekša dodamo jednu šalicu riže, podlijevamo rižu sa vodom  i polagano je kuhamo. Piletinu narežemo na štapiće. U wok dodamo ulje, pustimo da se dobro zagrije i naglo sa svih strana prepržimo piletinu. Začinimo, maknemo na stranu pa dodamo svo ostalo povrće zajedno s rižom. Sve naglo i brzo okrećemo da se što brže ispirja (da povrće uvene). Dodamo luk, sol, papar, po želji malo čili papričice. Dodamo umak od soje i sve zajedno još brzo okrenemo u woku. Povrće mora ostati hrskavo. Sve zajedno pirjamo i nakraju dodamo bosiljak i crvenu papriku po želji.