U sklopu ovogodišnjeg Interlibera izdavačka kuća Profil pripremila je Cooking show sa kuhanjem uživo, te degustacijama vina i hrane za sve posjetitelje. S Profilom su kuhali Lejla Kažinić Kreho, autorica kuharice Moja mediteranska dijeta, zatim, Ana Ugarković, autorica knjige Danas kuham, Veljko Barbieri, autor Kuharskog kanconijera, te Damira Skansi, autorica kuharice Kuhajmo brzo i zdravo.
Recepti za jedan sat
Damira Skansi pred posjetiteljima Profilova štanda pripremala je jela kakva kuha i za svoju obitelj. Njezina su jela, kako kaže, ekonomična i za njihovu pripremu ne treba puno novca. Na pisanje kuharice „Kuhajmo brzo i zdravo“ potaknulo ju je to što danas mladi ljudi nemaju mnogo vremena za pripremu jela i što žele jesti zdravu i ukusnu hranu koju su sami pripremili. Stoga je autorica odabrala jednostavne recepte koji se kuhaju najviše jedan sat, napisala jasne upute, u uvodnim tekstovima objasnila standardne i bolje načine pripreme određenih namirnica.
Zdrava i lako spravljiva jela
Želite kuhati svaki dan, volite ukusnu i zdravu hranu, a nemate mnogo vremena. „Kuhajmo brzo i zdravo“ je kuharica za mlade ljude ili one koji nemaju mnogo iskustva u kuhinji, vole dobro pojesti i žele sami napraviti obrok. To je moderna kuharica pod utjecajem Mediterana iz mnogih mjesta na kojima je autorica živjela, oduševlja pripremom tjestenine i rižota po talijanskim standardima, ribe i povrća pod grčkim i španjolskim utjecajem i ponekim začinom iz arapskog svijeta. Recepti nemaju stotine sastojaka, i što je jednako važno, nijedan nedostupan u vašem samoposluživanju. Nema ni kompliciranih kuharskih tehnika s francuskim imenima.
Za portal Žena.hr donosimo jedan voćni recept te jednu sočnu carbonaru od povrća.
Parfe od bresaka
Za parfe:
300 g bresaka
80 g smeđeg šećera
20 g maslaca
1 dl mlijeka
5 žumanjaka
korica 1 limuna
3 dl slatkog vrhnja
breskve za ukras:
200 g bresaka
3 žlice likera Grand Marnier
šećer
grančice mente
Priprema:
Narežite breskve na kriške i u manjoj tavi prepržite posute s 1-2 žlice smeđeg šećera. Dodajte 1-2 žlice vode i prokuhajte 2-3 minute. Usitnite ručnim mikserom. U posudi tucite na pari žumanjke sa šećerom, mlijekom i koricom limuna dok ne dobijete pjenicu. Dodajte pire od bresaka, promiješajte i pustite da se ohladi. Istucite slatko vrhnje i dodajte u ohlađenu kremu od bresaka. Lagano promiješajte, stavite u male kalupe ili jedan veći duguljasti, te ostavite u zamrzivaču najmanje tri sata.
Ukras :
Breskve narežite na kriške ili kockice i stavite u tavu sa šećerom. Pustite da se lagano karameliziraju 2-3 minute,pa prelijte Grand Marnierom i pustite još 1-2 minute dok alkohol ne ishlapi. Moraju ostati u komadu. Ohladite. Kad se krema ohladi, polako je prevrnite iz kalupa na tanjur (ili izrežite na kriške ako je u većem kalupu). Ukrasite žlicom-dvije karameliziranih bresaka, jednom žlicom kreme od vrhnja i jogurt i listićima mente.
Krema od jogurta i vrhnja: Istucite 1 dl slatkogvrhnja s 2 žlice šećera u prahu, a zatim umiješajte 100 g jogurta od bresaka.
Sočna carbonara od povrća
Sastojci:
1 kom crvenog luka
80 g pancete
1 kom paprike
2 kom tikvica, srednje veličine
1 kom češnjaka
3-4 cvijeta od tikvica (ako imate)
2 kom lijepe zrele rajčice
malo ljute papričice
3-4 lista svježeg bosiljka
1 jaje
1 žumanjak
50 g ovčjeg sira
50 g parmezana
3-4 žlice maslinovog ulja
250 g kratke tjestenine - svrdla,penne, mašnice, šurle
Priprema:
Pripremite povrće : crveni luk narežite na listiće, papriku na kockice, tikvice (odstranite središnji dio sa sjemenkama) na prugice sa zelenim rubovima. Zrele rajčice isjeckajte na kockice, odstranivši im vodu i sjemenke. Držite ih posebno u maloj zdjelici. Na širokoj tavi, u kojoj ćete napraviti umak, začiniti i poslužiti paštu najprije ispecite pancetu narezanu na prugice, bez ulja. Neka se fino zapeče. Odstranite je na tanjurić ili zdjelicu.
Dodajte u tavu ulje. Najprije lagano zazlatite crveni luk, ljutu papričicu (barem komadić) i zatim dodajite povrće -češanj češnjaka narezan na režnjeve, kockice paprike, prugice tikvica. Kratko dinstajte, neka povrće samo obamre. Onda dodajte na kockice narezane rajčice, posolite i na jačoj vatri samo okrenite dok ne puste vodu. Ugasite i dodajte popečenu pancetu, listove svježeg bosiljka i ako imate narezane cvjetove tikvica.
Skuhajte paštu (svrdla, mašnice, penne, šurle). Idealno je da se poslužite sa velikom mrežastom žlicom sa kojom ćete izvaditi paštu u tavu s povrćem, zalivši sve sa 2-3 žlice vode od kuhanja. Sada vam predstoji finalno, najvažnije začinjanje kod carbonare - istucite žumanjac, cijelo jaje, sol, dosta papra i sir. Pustite da se pašta zajedno sa umakom dobro zagrije. Više puta promješajte. Tada brzo ubacite umak od jaja i sira, odmah ugasite vatru i energično promiješajte dok se sve ne ujedini u svilenkasti, sočni umak.
(M.G.)