Postoje jela u kojima možete upotrijebiti jaja, a da to nije doručak. Ikona u ljusci – namirnica iznimne biološke vrijednosti i hranjivosti omiljena je zbog svojih vrijednih sastojaka i brojnih načina pripreme. Jaje je izvor fosfora, selena, vitamina B12, A i D, ali i dobar izvor željeza, cinka, vitamina B6 i folata. Svojim sastojcima smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti i raka.
Doručak
1 žlica maslinovog ulja
1 veliki luk, sjeckani
2 žlice soka od rajčice
1 češanj češnjaka, sjeckani
malo kumina
1/4 paprike
2 pečene crvene paprike, sjeckane
1 konzerva pelata rajčice sa sokom
8 velikih jaja
1/4 šalice peršina
Zagrijte pećnicu. U velikoj tavi zagrijte ulje. Dodajte luk i dinstajte dok ne omekša. Tome dodajte rajčice i kuhajte dok malo ne potamni, oko 2 minute. Umiješajte kumin, češnjak, papriku i kuhajte oko 30 sekundi. Dodajte crvene paprike i rajčice sa sokom. Kuhajte oko 2 minute te dodajte sol i papar za ukus.
Premjestite smjesu u protvan. Koristeći žlicu, napravite razmak između rajčica i u to sipajte jaja.
Stavite u pećnicu na 5 minuta. Pospite peršinom.
Ručak
2 žlice maslinovog ulja
2 velika kupa povrća (blitva, kupus), nasjeckana
4 češnja češnjaka, tanko nasjeckana
1/2 šalice rajčice, male, prepolovljene
4 velika jaja
Zagrijte 1 žlicu ulja na tavi. Dodajte povrće i kuhajte oko 10 minuta. Stavite k tome češnjak i rajčice i nastavite kuhati dok češnjak ne dobije smeđu boju, oko 5 minuta. Prebacite povrće na tanjur.
Obrišite tavu i vratite na vatru. Stavite preostalo ulje i jaja.
Dodajte 1 žlicu vode i pokrijte tavu s poklopcem na 3 minute.
Maknite poklopac i ostavite tako još barem 1 minutu. Stavite jaje na sredinu svakog tanjura.
Večera
Tjestenina po želji (najbolje špagete)
1 kriška slanine, narezane na kockice
2 velika jaja + 2 žumanjka
1/2 šalice sitno nasjeckanog sira
1/2 šalice graška (svježeg ili odmrznutog)
1/4 šalice bosiljka
Skuhajte tjesteninu. Prepecite slaninu dok ne postane hrskava. U posebnoj zdjeli umutite jaja, žumanjke i sir. Dobro promiješajte. Tome dodajte slaninu i grašak te malo vode u kojoj se kuhala tjestenina.
Sve to skupa stavite na ocijeđenu i skuhanu tjesteninu i brzo promiješajte. Toplina će skuhati jaja.
Umak možete razrijediti vodom u kojoj ste kuhali tjesteninu. Ukrasite bosiljkom.
Izvor: www.womenshealthmag.com