Kozice - delikatesa iz morskih dubina

Ukusne i zdrave

Kozice - delikatesa iz morskih dubina

Škampi su im „stariji i veći brat“, moglo bi se reći i puno poznatiji, no kozice nimalo ne zaostaju kao delikatesa, a niti kao nutritivno iznimno vrijedni plodovi mora. Kozice sadrže cink, jod, selen, imaju malo masnoća i kalorija, visok sadržaj vitamina B12 , a glavna su im prednost omega-3 masne kiseline, koje imaju dokazano djelotvoran učinak na očuvanje zdravlja. Selen je od vitalne važnosti za optimalnu funkciju štitnjače, a zajedno s ostalim mineralima utječe na kosu i kožu.

Najbolje su svježe

Kozice se mogu pripremati i smrznute, u ponudi ih imaju svi veći trgovački centri, no onaj poseban okus i nutritivna svojstva naći ćete samo u svježim kozicama koje se kupuju u ribarnici. Svježe kozice mogu se čuvati do dva dana u hladnjaku na +2°C, dok se zamrznute čuvaju do datuma označenog na deklaraciji. Kada jednom odmrznete kozice, upotrijebite ih istoga dana.

Svestrane u pripremi

Kozice se mogu upotrijebiti u raznim jelima same ili u kombinaciji s ostalim plodovima mora. Često se poslužuju za predjelo kao salate uz svježe voće i povrće, kao nadjev za rajčice i artičoke. Kozica je fini dodatak kod ruske salate, a posebna je u kombinaciji s grahom i maslinovim uljem. Posebna je poslastica, i mnogima najomiljenija, priprema kozica u rižotima. Mogu se kombinirati i s raznim tjesteninama, te u raznim morskim složencima, među kojima je jedan od najpoznatiji španjolska paella.

Najveća je prednost kozica da su vrlo brzo gotove i da su jednostavne za pripremu. Male se kozice kuhaju 1 – 2 minute, a one velike do 5 minuta. Pečenje je, prema nekim gurmanima, najbolji način pripreme kozica. Možete ih umočiti u maslinovo ulje s malo soli i peći šest do osam minuta. Kozice će biti jednako ukusne i u umaku. Možete ih kombinirati s vrhnjem za kuhanje ili umakom od rajčice, a gotove su za pet minuta. Uz umak, s kozicama možete jesti tjesteninu. Pohane kozice možete pripremiti jednako kao i pohano meso ili sir. Nakon što ih očistite, umočite ih redom u brašno, jaja i krušne mrvice, te pecite na visokoj temperaturi oko dvije minute, dok ne postanu zlatne boje.


Rižoto od kozica

Image



Sastojci:
600 g kozica
200 g riže
1 glavicu luka
4 režnja češnjaka
2 rajčice
2 dl bijelog vina
maslinovo ulje
papar
sol
listovi peršina

Priprema:
Kozice operite i posušite. Na maslinovom ulju pirjajte usitnjen luk i češnjak. Rajčicu ogulite i narežite pa dodajte u luk. Kratko pirjajte pa dodajte kozice. Popaprite i zalijte vinom. Kad alkohol ispari, dodajte rižu, malo posolite i miješajte širokom lopaticom dolijevajući temeljac. Kad rižoto postane kremast, a zrna omekšaju, posipajte usitnjenim peršinovim listom.


Salata s kozicama i povrćem

Image



Sastojci:
300 g očišćenih kozica
2 paprike – žuta/zelena/crvena
20 g cherry rajčica
rikula ili zelena salata
maslinovo ulje
sok od 1/2 limuna
sol i papar
malo nasjeckanog peršina
po želji - masline
po želji – avokado

Priprema:
Paprike narezati na rezance. Cherry rajčice prerezati na pola. Rikulu očistiti, oprati i osušiti, a ako je u pitanju zelena salata – dobro je oprati i narezati na trakice. Kozice skuhati u slanoj vodi i procijediti te staviti na zagrijano maslinovo ulje i malo ih prepeći sa svake strane. Sve namirnice staviti u posudu, začiniti maslinovim uljem, limunovim sokom, soli i paprom, te crnim maslinama. Staviti u hladnjak na pola sata i poslužiti hladno.


Pečene kozice

Image



Sastojci:
400 g oljuštenih kozica
700 g rajčice, oguljene i nasjeckane
100 g mozzarella sira, narezanog na kocke
2 žlice maslinovog ulja
1 glavica luka srednje veličine
1 čaša suhog bijelog vina
1 žličica suhog origana
2 žlice nasjeckanog peršina
sol,  papar

Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180 C. Zagrijte ulje u tavi, popržite luk dok ne postane proziran. Dodajte vino i kuhajte na vrlo laganoj vatri oko 3 minute. Dodajte rajčicu, origano i ostale začine. Promiješajte, te kuhajte na vrlo laganoj vatri oko 15 – 20 minuta. Povremeno promiješajte. Umak mora biti gust na kraju ovog dijela pripreme jela. U pripremljenu smjesu umješajte kozice i peršin. Smjesu ulijte u lagano namašćenu posudu za pečenje. Pospite sirom i pecite oko 20 minuta.


Hladna salata s repovima kozica

Sastojci:
2 paprike – crvena i žuta
1 srednji luk srebrenac
3 srednje mrkve
5 većih kiselih krastavaca
nekoliko cherry rajčica
1 mileram (400 g)
1 jušna žlica majoneze
1 žličica senfa
500 g repova kozica
sol
papar
ulje
za posluživanje – zelena salata

Priprema:
Repove kozica malo posoliti i naglo prepržiti. Luk i papriku nasjeckati krupnije, nasjeckati i mrkvu i krastavce, prepoloviti cherry rajčice te i sve pomiješati. Dodati mileram, majonezu i senf, posoliti i popapriti, te umiješati repove kad se ohlade. Prije serviranja dobro ohladiti i poslužiti na listovima zelene salate.


Foto: © karandaev - Fotolia