Gastro
Gastro

Konoba Miseria Nobile – svi okusi Hrvatske na jednom mjestu

Konoba Miseria Nobile – svi okusi Hrvatske na jednom mjestu
U samom srcu Zagreba možete otkriti najbolje gastro-enološke delicije iz cijele Hrvatske

Konoba Miseria Nobile (u prijevodu – Plemenita sirotinja) svojim je konceptom napravila zaokret u gastro ponudi Grada Zagreba. Hrvatsko podneblje oduvijek je izazivalo oduševljenje gastrološkom i enološkom raznolikosti ponude koje nude različite regije Hrvatske, stoga je vlasnica konobe Iris Filipan odlučila građanima Grada Zagreba, ali i mnogobrojnim turistima ponuditi 'putovanje kroz Hrvatsku' na ovaj originalan način. Hrvatska, podijeljena u 5 geografskih regija, nudi mnoštvo autohtonih tradicionalnih delicija.

Iris Filipan i Slađana Križić

Poseban naglasak vlasnica je stavila na sam izbor namirnica koje nude svojim gostima. Cjelokupna ponuda konobe uključuje isključivo proizvode proizvedene na hrvatskim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima; pa se tako u ponudi konobe nalaze 'europski najbolji čvarci' obrta Frelimo iz Samobora, najbolji bijeli pinot na svijetu vinara Đurinskog , vrhunski likeri dobiveni isključivo iz prirodnih sastojaka 'Good Spirit' – malene manufakture iz Međimurja, autentična vina iz kuće Monterosso i mnogi drugi.

Ponuda objedinjuje i predstavlja podjednako sve regije u Hrvatskoj i ističe raznolikost naše tradicije i kulture stola. Svi proizvodi su, bez iznimke, vrhunski, pomno birani i tradicionalni – hrvatski. Vrhunska ekstra djevičanska maslinova ulja, vina, likeri, pancete i pršuti, baranjski kulen i kobasice, ličke salame od divljači, vrhunski sireve od ovčjeg, kravljeg ili kozjeg mlijeka, uz dodatke aromatičnog bilja, tartufa i maslina, namazi od čvaraka, samo su neki od vrhunskih delicija koje možete probati u konobi Miseria Nobile.

PONUDA PLATA PO REGIJAMA U ponudi se nalaze plate Vila Velebita, Istarska Beleca, Forca Dalmatina, Slavonska Snaša, Servus Zagreb i 7 Sireva Hrvatske 1. PLATA SERVUS ZAGREB – kontinentalna Hrvatska (svježi sir i vrhnje, prezvuršt, češnjofke, samoborski  čvarci, kuhana šunka, suhi kravlji sir, špek i salate. 2. PLATA VILA VELEBITA – Lika i Gorski kotar (medvjeđa goranska salama, salama od jelena, kobasica od vepra, lički sir škripavac, kravlja skuta, kozji i kravlji suhi sir i salate. 3. PLATA ISTARSKA BELECA – Istra i Kvarner (istarski pršut, kobasica od boškarina, kozji, ovčji i kravlji sirevi s ružmarinom, tartufima i lavandom, kobasica od tovara, creska ovčja kobasica, zelena  tartufata i salate. 4. PLATA FORCA DALMATINA – Dalmacija i otoci (drniški pršut, panceta, paški ovčji sir, ovčji sir iz mišine, alkarska kobasica, goveđa kobasica, inćuni i srdele u maslinovom ulju, paprike punjene  skutom i salate. 5. PLATA SLAVONSKA SNAŠA – Slavonija i Posavina (baranjski kulen, kulenova seka, sušena peka, buđola, čvarci, kravlji polutvrdi sir, ajvar, paprike punjene skutom i salate. 6. PLATA 7 SIREVA HRVATSKE – kravlja skuta, lički škripavac, suhi kravlji sir sa začinskim biljem, kozji sir s tartufima, kozji sir s ružmarinom i lavandom, ovčji Paški sir, ovčji sir iz mišine. Konoba nudi i opciju naručivanja plata za slavlja, domjenke i promocije hrvatskih brendova kao dodanu vrijednost samom brendu – 'plata to go'

U prekrasnom ambijentu konobe moguće je ugostiti pojedince i grupe od 8-24 osobe, a ukupan kapacitet lokala je 60 osoba - za koje se u sklopu posjete priprema događanja, degustacije, promocije i glazbene večeri. Konoba ima i podrumski prostor pogodan za okupljanja do 20 ljudi. Terasa na Bogovićevoj ulici uređena je u etno stilu i prima 48 osoba.

'U turbulentna vremena hrvatskih malenih proizvođača, vjerujem kako svi možemo pomoći na način na koji možemo. Moja obitelj i ja veliki smo ljubitelji delicija koje nude sve naše regije Hrvatske i ponosna sam što sugrađanima i stranim gostima možemo ponuditi gastrološko i enološko putovanje čitavom zemljom u samom centru grada Zagreba.' Iris Filipan, vlasnica konobe Miseria Nobile Malena obiteljska poljoprivredna gospodarstva pozvana su da se samoinicijativno jave konobi na mail kontakt: [email protected]

Foto: Žena.hr i Mario Poje