Koliko dugo i kako čuvati kolače

Gomilu hrane koja vam ostane možete u potpunosti iskoristiti, ako je pravilno čuvate u hladnjaku ili zamrznete.

Koliko dugo i kako čuvati kolače

Mjesto i posuda za čuvanje kolača je jako važno kako bi vaši kolači, osobito oni suhi kolači čim duže izdržali. Kolači s kremom ne mogu izdržati tako dugo koliko suhi, oni imaju kraći rok trajanja kolača. Je li moguće zamrzavanje kolača?

Kolače s kremom čuvajte u hladnjaku najviše  tri dana, nije preporučljivo ih nakon toga više jesti. Dok primjerice, medenjake je nabolje odmah nakon što ih ispečete staviti u poluzatvorenu limenu kutiju, a nakon nekoliko dana kad omekšaju zatvoriti kutiju.

Suhi kolači mogu stajati do 7 dana u prikladnim posudama na suhom i hladnom mjestu. Ne stavljajte ih u hladnjak, jer će navući vlagu i više neće biti suhi i prhki. Kolače s kremom čuvajte u hladnjaku najviše 3 dana, a ako ih želite čuvati duže, treba ih zamrznuti i držati u zamrzivaču do 30 dana. To se odnosi samo na kremaste kolače koji u podlozi imaju biskvit ili prhko tijesto i kremu na bazi maslaca.

Zamrzavanje kolača: Peciva, kolače od dizanog, prhkog i lisnatog tijesta, te neka druga slatka jela poput savijača, okruglica i štrukli možete zamrznuti i sirove i pečene. Torte, razne sočne kolače od biskvitnog tijesta ispecite, ohladite, zapakirajte i odmah zamrznite. Tako sirove sitne kolače možete čuvati do 2 tjedna, pečene sitne kolače do 6 mjeseci, a biskvit za torte 2-3 mjeseca.