Savjeti za odabir prave zamjene
Pri odabiru zamjene, razmisli o glavnoj ulozi jaja u tom specifičnom receptu. Treba li ti nešto za vezivanje, dizanje, vlažnost ili bogatstvo okusa?
Ako recept zahtijeva puno dizanja (kao biskvit), aquafaba ili mješavina s praškom za pecivo mogu biti bolji izbor od voćnog pirea. Za gušće kolače poput browniesa, laneno jaje ili pire od jabuke odlično funkcioniraju kao vezivo i daju vlažnost. Uzmi u obzir i okus. Hoće li se, primjerice, okus banane uklopiti? Ako ne želiš dodatni okus, biraj neutralnije opcije poput aquafabe, gazirane vode ili biljnog jogurta. Tekstura je također važna. Voćni pirei mogu rezultirati gušćim, vlažnijim kolačem, dok gazirana voda daje lakoću.
Ne boj se eksperimentirati! Ponekad najbolji rezultat dolazi iz malih prilagodbi ili čak kombinacije dviju zamjena. Kreni s receptima gdje jaja nemaju glavnu ulogu, poput jednostavnih kolačića ili muffina, prije nego što se okušaš u složenijim receptima.