RAZLIČITE OPCIJE

Zamjene za jaja u kolačima: Kako postići savršene rezultate bez jaja

Mnoge uobičajene namirnice koje vjerojatno već imaš kod kuće mogu uspješno preuzeti ulogu jaja

profimedia-0989014395.jpg
Foto: Profimedia

Savjeti za odabir prave zamjene

Pri odabiru zamjene, razmisli o glavnoj ulozi jaja u tom specifičnom receptu. Treba li ti nešto za vezivanje, dizanje, vlažnost ili bogatstvo okusa?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako recept zahtijeva puno dizanja (kao biskvit), aquafaba ili mješavina s praškom za pecivo mogu biti bolji izbor od voćnog pirea. Za gušće kolače poput browniesa, laneno jaje ili pire od jabuke odlično funkcioniraju kao vezivo i daju vlažnost. Uzmi u obzir i okus. Hoće li se, primjerice, okus banane uklopiti? Ako ne želiš dodatni okus, biraj neutralnije opcije poput aquafabe, gazirane vode ili biljnog jogurta. Tekstura je također važna. Voćni pirei mogu rezultirati gušćim, vlažnijim kolačem, dok gazirana voda daje lakoću.

Ne boj se eksperimentirati! Ponekad najbolji rezultat dolazi iz malih prilagodbi ili čak kombinacije dviju zamjena. Kreni s receptima gdje jaja nemaju glavnu ulogu, poput jednostavnih kolačića ili muffina, prije nego što se okušaš u složenijim receptima.

Image
ZA OBITELJSKA OKUPLJANJA

Recept za bakin biskvitni kolač od marmelade koji podsjeća na djetinjstvo

3/3