RAZLIČITE OPCIJE

Zamjene za jaja u kolačima: Kako postići savršene rezultate bez jaja

Mnoge uobičajene namirnice koje vjerojatno već imaš kod kuće mogu uspješno preuzeti ulogu jaja

profimedia-0989014395.jpg
Foto: Profimedia
VOYO logo

Najbolje zamjene za jaja u tvojim omiljenim receptima

Istražili smo različite opcije kako bismo ti predstavili neke od najpouzdanijih zamjena za jaja u kolačima, muffinima i sličnim slasticama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pire od jabuka

Pire od jabuka dugogodišnji je favorit, posebno za one koji paze na zdravlje, jer može zamijeniti i jaja i ulje. Kao zamjena za jaje, izvrstan je za dodavanje vlage i djeluje kao vezivno sredstvo.

  • Količina: Koristi otprilike 1/4 šalice (oko 60g) nezaslađenog pirea od jabuka za svako jaje.
  • Najbolje za: Gušće kolače, muffine, brze kruhove. Daje blagu slatkoću i vlažnost. Imaj na umu da kolači mogu biti malo gušći i manje hrskave korice.
  • Savjet: Biraj nezaslađeni pire kako bi kontrolirala ukupnu slatkoću recepta. Možeš eksperimentirati i s pireima od drugog voća.

Zgnječena banana

Slično pireu od jabuka, zrela, dobro zgnječena banana odličan je izvor vlage i vezivno sredstvo.

  • Količina: Otprilike 1/4 šalice zgnječene banane (oko pola srednje banane) zamjenjuje jedno jaje.
  • Najbolje za: Muffine, palačinke, kruh od banane i kolače gdje se okus banane dobro uklapa.
  • Napomena: Banana će dodati svoj prepoznatljiv okus i može učiniti teksturu malo gušćom ili "gumastijom" zbog dodatnog škroba.

Laneno ili chia "jaje"

Ovo je jedna od najpopularnijih veganskih zamjena, poznata po izvrsnim vezivnim svojstvima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • Količina: Pomiješaj 1 žlicu mljevenih lanenih ili chia sjemenki s 3 žlice vode. Ostavi da odstoji 5-10 minuta dok smjesa ne postane želatinozna. Ova količina zamjenjuje jedno jaje.
  • Najbolje za: Kolačiće, muffine, palačinke, gušće kolače.
  • Napomena: Laneno jaje može dati blagi orašasti ili "travnati" okus i učiniti tijesto gušćim. Chia sjemenke su neutralnijeg okusa, ali mogu dodati sitnu, hrskavu teksturu sličnu maku. Ove zamjene ne doprinose dizanju tijesta kao jaja, pa ćeš možda trebati malo povećati količinu praška za pecivo.
Image
Foto: Pexels

Aquafaba (voda od slanutka)

Tekućina iz konzerve slanutka (ili voda u kojoj se kuhao slanutak) postala je pravo otkriće u veganskom slastičarstvu.

  • Količina: Koristi 3 žlice aquafabe kao zamjenu za jedno cijelo jaje, ili 2 žlice za jedan bjelanjak.
  • Najbolje za: Posebno dobra kao zamjena za bjelanjke. Može se istući u čvrst snijeg za izradu veganskih puslica, moussea ili makaronsa. Djeluje i kao vezivo u kolačima i kolačićima.
  • Napomena: Nema okus po slanutku u pečenim proizvodima. Neki testovi pokazali su da može rezultirati sušim ili žilavijim muffinima, dok je drugi hvale kao svestranu zamjenu.

Biljni jogurt

Nezašećereni biljni jogurt (sojin, bademov, kokosov) može dodati vlagu, bogatstvo i pomoći u vezivanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • Količina: 1/4 šalice (oko 60g) biljnog jogurta zamjenjuje jedno jaje.
  • Najbolje za: Kolače, muffine, brze kruhove. Pomaže u stvaranju mekane i sočne teksture.
  • Savjet: Odaberi neutralni, nezaslađeni jogurt kako ne bi utjecao na okus ili slatkoću.

Mješavina vode, ulja i praška za pecivo

Ova jednostavna kombinacija sastojaka koje vjerojatno imaš u smočnici pokazala se iznenađujuće učinkovitom, posebno za dizanje tijesta.

  • Količina: Pomiješaj 2 žlice vode, 1 žličicu biljnog ulja i 2 žličice praška za pecivo. Ova mješavina zamjenjuje jedno jaje. (Napomena: koristi prašak za pecivo, ne sodu bikarbonu).
  • Najbolje za: Kolače i muffine kojima je potrebno dizanje. Rezultira laganom i prozračnom teksturom.
  • Rezultati testa: Ova metoda se pokazala odličnom, stvarajući muffine gotovo identične onima s jajima po okusu i strukturi.

Gazirana voda

Možda najjednostavnija i najneočekivanija zamjena, gazirana voda može činiti čuda za lakoću i vlažnost.

  • Količina: 1/4 šalice (60 ml) gazirane vode zamjenjuje jedno jaje.
  • Najbolje za: Lagane i prozračne kolače, muffine, palačinke. Pomaže u dizanju i daje vlažnost.
  • Rezultati testa: Rezultati su često izvanredni, a muffini mogu biti gotovo nerazlučivi od originala – vlažni, mekani iznutra s lijepom hrskavom koricom.