Niskokalorične i prepune nutrijenata – najbolji način kako opisati klice. Ova superhrana je u posljednjih nekoliko godina postala pravi hit. Lista pozitivnih učinaka na zdravlje koje imaju i fitonutrijenta koje sadrže zbilja je impresivna. Sastav vitamina i minerala koje možemo pronaći u njima varira ovisno o vrsti biljke, ali gotovo sve su prepune antioksidansa, folata, magnezija, fosfora, mangana i vitamina C i K.
Još jedna prednost je vrlo lak uzgoj i dostupnost tijekom cijele godine. Prosječno je potrebno između dva do šest dana kako bi od sjemenki dobila klice koje su spremne za konzumaciju. A klijati se može gotovo sve – od brokule, chia sjemenki i rukole do slanutka, soje i graha.
Postoje dvije metode klijanja: u staklenci i na gazi. Metoda koju ćeš odabrati ovisi o veličini sjemenki.
Ako se radi o malim sjemenkama, potrebno ih je jednostavno staviti na vlažnu gazu i nekoliko puta dnevno špricati vodom kako se ne bi osušile. Takve će klice, poput sezama i kresa, biti spremne za jelo za samo dva dana.
Klijanje u staklenci je nešto dugotrajnije zbog toga što se koriste veće sjemenke, primjerice rotkvice i slanutka. Postoji nekoliko koraka koje je potrebno napraviti prije samog klijanja, no metoda je i dalje vrlo jednostavna.
Što ti je potrebno za klijanje u staklenci:
- Staklenka širokog grla
- Gaza
- Uže ili gumica
- Sjemenke po izboru
Postupak:
- Staklenku širokog grla dobro operi vodom i sredstvom za pranje posuđa. Pripazi da je staklenka dovoljno velika jer kako rastu, klice će nekoliko puta povećati svoj volumen.
- Uklonite sve polomljene sjemenke ili one koje su promijenile boju, te ako ih ima, sitne kamenčiće i grančice.
- U staklenku stavi 2 do 3 jušne žlice sjemenki po izboru i prekrij ih vodom. Na otvor staklenke stavi gazu i učvrsti ju konopcem ili gumicom. Protresi staklenku kako bi isprala sjemenke i ocijedi vodu kroz gazu.
- Napuni staklenku do polovine vodom i ostavi sjemenke neka se namaču minimalno 8 sati. Što su sjemenke veće, potrebno ih je duže namakati. Primjerice, sjemenke rotkvice dovoljno je namakati osam sati, dok je slanutak i grah potrebno namakati i do 24 sata. Bitno je da sjemenke udvostruče volumen.
- Nakon namakanja procijedi vodu kroz gazu i staklenku smjesti na toplo i sunčano mjesto. Sadržaj staklenke isperi vodom dva do tri puta dnevno i dobro ocijedi kako ne bi došlo do pojave plijesni.
- Ovisno o veličini sjemenke, klice bi trebale biti spremne za konzumaciju nakon dva do šest dana. Znat ćeš da su klice spremne za jelo kada se pojave dva jasno odvojena listića.
- Kada su klice narasle do željene veličine prebaci ih u posudu s vodom kako bi uklonila ljuskice od sjemenki. Ljuskice bi trebale isplivati na površinu vode, no ako koja i ostane, neće smetati kod konzumacije. Klice možeš skladištiti u hladnjaku do 10 dana.
Važno je napomenuti da se nutritivna svojstva klica gube zagrijavanjem. Upravo ih je zato najbolje konzumirati u obliku salate ili kao dodatak sendvičima ili varivu nakon kuhanja.
Moje omiljene klice su pikantne klice rotkvice. Odlične su ako jelu želiš dodati nešto drugačiji okus i hrskavu teksturu. Ja sam ih iskoristila kao dodatak varivu od slanutka i batata s kokosovim mlijekom.