Zreliji plodovi imaju blago slatkast okus, dok su oni manje zreli kiseli i trpki. Prozirno meso karambole slično je hrskavoj i sočnoj zelenoj jabuci. Kora je voštana i također jestiva. Karambola još uvijek nije popularna na zapadu, no u Maleziji, zemlji iz koje je ovo egzotično voće poteklo, ima široku primjenu u gastronomiji. Jede se sirova, ali od nje se rade i različiti umaci, sokovi, vino te dekorira hrana. Odlična je i u kiselim jelima.
Karambola je veličine šake, jede se narezana na tanke kriške i tako narezana poprima oblik zvijezde s pet krakova. Drvo karambole ima prekrasne ružičaste cvjetove iz kojih će se razviti plod.
Nutritivni sastav i zdravstvene dobrobiti
Karambola obiluje vitaminom C, A i B, osobito vitaminom B5 koji pomaže regulirati kolesterol, baš kao i pektin kojeg također nalazimo u karamboli. Nadalje, sadrži fosfor, magnezij, cink i željezo te visoku količinu antioksidansa i netopovih vlakana, zbog čega je odlična za poticanje probave. S obzirom na to da ima jako malo šećera, a time i kalorija, dobra je za mršavljenje. Ako se baviš sportom, karambola je poput banane, jednako dobar izbor nakon treninga, jer obiluje kalijem.
Ayurveda sok karambole koristi se kod snižavanja vrućice i za liječenje upale oka, dok u Brazilu njome liječe bolesti bubrega i mjehura. No, zbog visokog udjela oksalne kiseline, klasična medicina ne savjetuje osobama s bubrežnim problemima jesti karambolu. Ovo voće sadrži neurotoksin karboksin koji će se nakupljati u mozgu, a ukoliko bubrezi dobro ne rade, može izazvati ošamućenost. Čak i kod zdravih ljudi pretjerana konzumacija ovog voća može dovesti do akutnog oštećenja bubrega. Isto tako i osobe koje uzimaju pojedine lijekove trebale bi pripaziti s karambolom.
Kako izabrati karambolu?
U dućanima ju je najbolje birati po boji. Zelena karambola bit će kisela i trpka, dok će karambola tople žute boje sa smećkastim rubovima biti slatka. Ta je zrela i spremna za jelo. U hladnjaku je možeš držati dva tjedna.
Kako je jesti?
Prije konzumacije dobro je operi, a zatim malenim nožićem ukloni smeđi ili zeleni sloj kako bi zvjezdice izgledale efektnije kada karambolu narežeš na kriškice, baš kako režeš i krastavac.
Jestiv je cijeli plod pa ne moraš uklanjati sjemenke (iako nisu ukusne) niti guliti karambolu.
Karambolu možeš jesti sirovu, u voćnim i povrtnim salatama, sokovima, smoothiejima. Sjajno se slaže s malo soli i čilija, ali isto tako okus će joj naglasiti šećer i đumbir. Možeš je i sušiti pa od nje napraviti zvjezdasti čips ili je konzervirati za zimu. Karambolu možeš poput ananasa ispeći na roštilju i servirati uz račiće ili odrezak.
Za koji god se način odlučiš sigurne smo da će karambola biti zvijezda večeri na tvom stolu i da će je zapamtiti svatko kome je serviraš.