Faktori poput suhe usne šupljine, pušenja, oboljenja desni, određenih lijekova mogu također doprijeti lošem zadahu nakon konzumiranja svježeg luka.
Evo nekoliko načina da ublažite neugodan zadah nakon konzumiranja luka:
ZELENI ČAJ
Ovaj zdrav napitak je odličan način da ublažite neugodan dah. Njegovi sastojci, naročito polifenoli, mogu pomoći da se neutraliziraju sumporni spojevi.
LIMUN
Citrusni ukus limuna može također ublažiti dah od luka. Pored toga, antibakterijska svojstva limuna mogu uništiti i druge bakterije koje izazivaju loš zadah. Zato, nakon uživanja u luku napravite osvježavajuću limunadu.
MLIJEKO
I ovaj napitak je odličan borac protiv lošeg zadaha. Izaberite mlijeko s većim sadržajem masti jer će tako bolje djelovati protiv zadaha.
JABUKE
Ovo je još jedan odličan lijek protiv zadaha od luka. Prirodni enzimi koji se nalaze u jabuci razbijaju sumporne spojeve i uklanjaju neugodan zadah. Nakon obroka s lukom, pojedite jabuku ili popijte sok od ovog sočnog voća.
SODA BIKARBONA
Ova namirnica će ukloniti neugodan zadah, spriječiti razvoj bakterija i održati pH ravnotežu u ustima. Sipajte žličicu sode bikarbone i žličicu morske soli u čašu mlake vode. Ovom otopinom ispirajte usta nekoliko puta na dan.
PERŠIN
Još jedan koristan saveznik u obračunu s neugodnim zadahom. Potopite peršin u ocat i posolite ga. Žvačite listove 1-2 minute, a zatim ih progutajte. Možete skuhati i čaj od peršina tako što ćete šaku isjeckanih listova staviti u 2 šalice vode, dodati 2 zrna karanfilića, kuhati sve zajedno i pustiti da kuha 5 minuta. Nakon toga procijedite čaj i sačekajte da se ohladi prije konzumiranja.
Ljubitelji luka često izbjegavaju konzumiranje ovog zdravog povrća baš zbog lošeg zadaha koji je vjerni pratilac ove namirnice. Zadah nastaje kada se luk konzumira u svježem stanju, a izazivaju ga sumporni spojevi.