Kako se čiste puževi?

Puževi se smatraju delikatesom posvuda u svijetu. Njihova priprema zahtjeva dosta vremena, ali je krajnji rezultat predivan.

Kako se čiste puževi?

Jeste li znali da su se puževi u srednjem vijeku smatrali hranom za sirotinju, da bi se u velikom stilu, zaslugom francuskih gastronoma, vratio na bogataške stolove početkom 19. stoljeća.

U Hrvatskoj su puževi također prisutni u kuhinji, posebice u Istri i Dalmaciji.

U Istri su popularni recepti brudet od puža s palentom, koji se priprema slično kao i brudet od plodova mora, kao i fritaja s puževima.
Ovi mekušci se ne hrane svime - jedu samo određenu vrstu trave. Skupljaju se nakon kiše, u rano proljeće - od početka travnja do sredine svibnja. Nakon što ste skupili pužiće, morate ih dobro očistiti.

Stavite ih u posudu s vodom, tako da ih voda prekrije, a posuda obavezno mora imati poklopac, da puževi ne bi ispuzali van posude. Ostavite ih tako 4-5 sati. Ova procedura je potrebna da bi se očistila sluz, koju puževi imaju, i da se očiste od hrane, koju su unijeli.

Nakon što prođe ovaj period, morate ih dobro oprati, pa ih onda stavite u lonac s hladnom vodom i nakon toga na kuhanje. Voda treba prokuhati i nakon toga ih ostavite da se kuhaju oko 2 sata.

Meso puževa je žilavo i teško se kuha. U vodu dodajte prstohvat soli i bibera, i lovorov list. Kada su puževi skuhani, izvadite ih iz lonca, operite ih hladnom vodom i ostavite ih da se iscijede.

Ohlađene puževe možete izvaditi iz ljušture pomoću vilice ili štapića za ražnjić - ako su dobro skuhani, vrlo lako im se skida ljuštura. Na stopalu puža se nalazi jedna crna granica, i nju treba isjeći i izbaciti.

Očistite sve puževe i ponovo ih operite. Očišćene puževe možete pripremiti po vašoj želji.