Kako prepoznati zreli mango?

Mango je voće, koje se može naći u više od 100 vrsta i koristi se u mnogim dijelovima svijeta.

Kako prepoznati zreli mango?

Od svog tropskog voća, mango spada u najukusnije i najaromatičnije i ima široku upotrebu u kuhinji.

Ipak, nema ničega što će vas više razočarati, posebno za one koji nisu probali mango, kada probaju nedozreli plod manga, koji nije za jelo. Ipak, na vašu sreću, ima načina da se to ne dogodi baš vama.

Evo nekoliko načina kako da shvatite da li je mango zreo ili nije.

Najlakše možete ustanoviti je li je mango spreman za jelo preko dodira. Kada govorimo o teksturi, sazreli plod manga treba biti lagan i mekan na dodir. Uvijek možete kupiti mango, koji je malo tvrđi i da ga ostavite u kuhinji, dok ne dostigne lagano mekanu teksturu, otprilike kao breskva - mango sazrijeva na sobnoj temperaturi i zbog toga ga ne stavljajte u frižider.

Ako kod laganog pritiska prstom po plodu ostanu udubljenja, znači da je mango spreman.

Ako još uvijek niste sigurni je li je mango spreman za jelo, gledajući samo njegovu teksturu, možete se fokusirati na njegovu aromu. Zreli mango miriše tipičnim voćnim mirisom, obično kao kombinacija mirisa ananasa i dinje, naročito blizu stapke.

Mnogo ljudi vjeruje da boja manga može pomoći da shvatite je li je mango zreo, ali je to greška.

Svijetlo crvena boja nekih plodova nije indikator zrelosti. Mango može biti zelene boje, žut, pa čak i s nijansama roze. Boja će vam više reći o vrsti manga, nego o tome je li je mango zreo ili ne. Pored toga, važno je da znate, da je zreo mango skoro uvijek okruglog oblika, kao nogometna lopta.