Kako prepoznati pokvareno maslinovo ulje?

Iako mnogi tvrde da se maslinovo ulje ne može pokvariti ako znamo na koji način ga je način potrebno skladištiti, čini se da postoji maslinovo ulje rok trajanja.

Kako prepoznati pokvareno maslinovo ulje?

Jedna žlica maslinovog ulja prepuna je zdravih masnoća, stoga se bez obzira na količinu kalorija njegova konzumacija preporučuje što učestalije. Ova zlatna tekućina tipična je posebno za područje Dalmacije gdje se stoljećima uzgajaju stabla masline, a osim što se u proizvodnju ove zdrave namirnice unosi ljubav generacija, boca maslinova ulja čest je znak pažnje koji možete dobiti od tipičnog Dalmatinca.

Pritom je važno obratiti pažnju na maslinovo ulje rok trajanja kako ne biste konzumirali ulje s manjkom nutritivnih vrijednosti.

Naime, znanstvenici su otkrili kako nije istina da maslinovo ulje rok trajanja može trajati godinama zato što, bez obzira na kvalitetno skladištenje, ono mijenja svoju gustoću, boju i okus.  Ponekad je teško utvrditi razliku između zdravog i pokvarenog ulja. Stoga, u nastavku donosimo nekoliko karakteristika koje ukazuju na promjenu u kvaliteti omiljene tekućine.

Trikovi koji nam pomažu utvrditi i produljiti maslinovo ulje rok trajanja Gorak okus
Najčešća zabluda prilikom ocjenjivanja kvalitete maslinova ulja njegova je gorčina. 
Ipak, baš gorak okus ulja može biti pozitivan faktor s obzirom na to da prisutnost gorčine ukazuje na prisutnost antioksidansa.

Djevičansko maslinovo ulje nešto je slađe s obzirom na to da se tijekom njegove proizvodnje posebna pažnja obraća na čišćenje i uklanjanje svih peteljki s ploda masline. No, u slučaju da osjetite voćne slatke note u djevičanskom maslinovom ulju, vrlo je moguće da se maslinovo ulje rok trajanja približilo kraju.

Tvrda struktura
Kako biste spriječili promjenu polifenola, a samim time i smanjivanje kvalitete ulja, potrebno je čuvati ulje na što hladnijem i tamnijem mjestu. Naime, ako ga spremite u frižider poprimit će tvrdu strukturu sličnu konzistenciji maslaca. S druge strane, ako ga spremite u vlažnu smočnicu ili blizu nekog od kućanskih aparata poput perilice za posuđe vlaga će imati negativan učinak na maslinovo ulje rok trajanja.

Maslinovo ulje - rok trajanja
Naposljetku, važno je znati da se, bez obzira na način čuvanja ulja, preporučuje potrošnja istog u roku od godinu dana. Razlog navedenom je smanjivanje nutritivne vrijednosti ulja koja se proporcionalno s vremenom smanjuje.