Kako odabrati dobar avokado?

Avokado je veoma zdrav, bogat je hranljivim materijama i donosi organizmu brojne prednosti.

Kako odabrati dobar avokado?

Možete ga koristiti kao masku za kosu ili lice, ali nec´ete pogriješiti ni ako ga konzumirate. Avokado je bogat nezasic´enim kiselinama koje pomažu u borbi protiv masnoće u krvi, što zauzvrat smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti. Dodatno, avokado ima visok sadržaj kalija, magnezija, folne kiseline, proteina, vitamina B6, C i E.

Preporučena količina je malo više od pola avokada dnevno.

Ali, da bi organizam iskoristio sve hranljive sastojke avokada, potrebno je da plod bude zreo. Kako kupiti zreo avokado u dućanu?
Za sve ostale vrste voc´a i povrc´a može se primijeniti pravilo da je čvrst plod mnogo bolji, ali ne i za avokado. Ubrati zreo avokado i pojesti ga na vrijeme je prava umjetnost. Evo kako da u dućanu prepoznate zreli plod avokada.

Pokušajte ukloniti peteljku. Ako je teško odvojiti peteljku od ploda, avokado je nezreo. Ako peteljku s lakoćom odvojite i vidite lijepu zelenu boju, znači da je avokado idealan iznutra.

Također, boja avokada puno govori o zrelosti. Nezreo avokado je svijetlo zelene boje i čvrst na dodir. Skoro zreo avokado je zeleno ljubičaste boje, na granici između čvrstog i mekanog. Zreo avokado je ljubičasto crne boje, mekan na dodir, a prezreo avokado je crne boje, premekan.

Kupite svjež avokado i uživajte u svim prednostima ovog ploda.