NEZAOBILAZNA RIBA

Ove godine izaberi najbolji bakalar! Ovo su 4 koraka do savršenog komada

Odabrati najbolji bakalar može biti izazov, ali uz nekoliko savjeta, lako ćeš prepoznati najkvalitetniji komad koji će obogatiti tvoje obroke

Kako odabrati bakalar.jpg
Foto: Shutterstock

Bakalar je neizostavan na mnogim blagdanskim stolovima, no možda nisi znala da se iza ove omiljene ribe krije nekoliko različitih vrsta, svaka s vlastitim okusima i karakteristikama. Bilo da ga pripremaš na tradicionalan način ili voliš eksperimentirati s novim receptima, važno je znati kako odabrati onaj najbolji bakalar.

Kako odabrati bakalar?

Pri odabiru bakalara na tržnici, važno je obratiti pažnju na nekoliko ključnih faktora kako bi osigurala kupovinu najboljeg i najkvalitetnijeg komada jer postoji nekoliko vrsta bakalara, a svaka se razlikuje po teksturi, okusu i načinu pripreme.

Izgled mesa

Meso bakalara treba biti čisto, bijelo i čvrsto. Izbjegavaj ribe s žućkastim ili crvenkastim mrljama, jer to može značiti da meso nije svježe. Svježe meso bit će čvrsto na dodir, a ne mekano.

Miris

Miris je jedan od ključnih pokazatelja svježine. Meso bakalara treba imati blagi miris morske ribe, ali nikako neugodan ili truo miris. Ako osjetiš snažan, neugodan miris, bolje je da izbjegneš kupovinu takvog bakalara.

Boja kože

Ako kupuješ bakalar s kožom, provjeri da koža bude čista i bez tamnih mrlja ili oštećenja. Koža treba biti čvrsta, bez tragova truljenja.

Površina mesa

Ako kupuješ sušeni bakalar, provjeri da površina mesa nije previše suha ili naborana, jer to može ukazivati na lošu pohranu. Meso bi trebalo biti elastično i lagano vlažno, što ukazuje na pravilno skladištenje.

Image
Foto: Shutterstock

Koje vrste bakalara postoje?

Bakalar je omiljena riba koja se lovi od listopada do travnja, a većina se suši kako bi zadržala svoju svježinu. U svijetu morskih delicija, bakalar je poznat kao jedna od najcjenjenijih vrsta riba, a postoji nekoliko različitih vrsta koje donose raznolike okuse i teksture.

Atlantski bakalar

Atlantski bakalar, poznat i kao norveški bakalar, najčešće je vrsta koja nam padne na pamet kada govorimo o bakalaru. Ova riba, koja se tradicionalno lovi oko norveškog otočja Lofoten, izuzetno je cijenjena zbog svog bijelog mesa, blagoga i delikatnog okusa, te sočne teksture. Osim toga, atlantski bakalar je izuzetno svestran u pripremi i može se koristiti u raznim kulinarskim kreacijama.

Pacifički bakalar

Pacifički bakalar možda nije toliko poznat, ali je jednako vrijedan izbor. Iako postoje ograničene znanstvene informacije o njegovim karakteristikama, ova vrsta ribe dobiva na popularnosti na globalnom tržištu. Meso pacifičkog bakalara je bijelo, čvrsto i nježno s blagim okusom, što ga čini savršenim za pripremu raznih jela, uključujući pohano, pečeno i kuhano.

Grenlandski bakalar

Grenlandski bakalar izdvaja se od drugih vrsta bakalara tamnijim mesom i intenzivnijim okusom, što ga čini vrlo prepoznatljivim na tanjuru. Osim toga, uživa posebnu popularnost na brazilskom tržištu, gdje se koristi u pripremi mnogih tradicionalnih jela.

Polarni bakalar

Polarni bakalar je poznat po svom tamnijem mesu i izraženijem, oštrijem okusu, što mu daje snažan karakter. Zbog tih specifičnih osobina, polarni bakalar privlači ljubitelje robusnijih okusa u svojim jelima. Ova vrsta često se koristi u pripremi jela koja zahtijevaju intenzivniji okus ribe.

Crveni bakalar

Crveni bakalar je manja vrsta koja je često pristupačnija alternativa atlantskom bakalaru. Njegove prednosti uključuju dostupnost tijekom cijele godine, povoljniju cijenu i dobru kvalitetu mesa. Zbog svoje svestranosti u pripremi, crveni bakalar postao je omiljeni izbor za razne kulinarske kreacije.

Image
BUDI SIGURNA

Ovo su 3 jednostavna načina kako provjeriti jesu li jaja pokvarena

Kako namočiti bakalar?

Prije nego što kreneš s kuhanjem, bakalar je potrebno pripremiti nekoliko dana unaprijed. Prvo ga moraš omekšati – tradicionalno, sušeni bakalar se najprije potuče drvenim batom, a zatim se moči u vodi 2-3 dana. Tijekom tog vremena, važno je mijenjati vodu barem jednom dnevno kako bi se uklonila višak soli i omogućio bolji proces omekšavanja.

Koliko kuhati bakalar?

Bakalar je gotov kada se meso počne lako odvajati od kostiju. Iako vrijeme kuhanja može varirati, obično je potrebno 20 do 30 minuta. Vrijeme kuhanja ovisi o veličini komada i tome koliko je bakalar omekšao tijekom namakanja. Nakon što je kuhan, jednostavno ga očisti od kože i kostiju, a zatim je spreman za daljnju pripremu, savršen za razne ukusne recepte!

Kako pripremiti bakalar?

Nakon što se bakalar namoči, stavi ga kuhati u hladnu, posoljenu vodu. Po želji, možeš dodati češnjak i lovorov list kako bi dobio bogatiji okus. Kad se bakalar skuha, očisti ga – ukloni kožu i kosti. Zatim ga možeš pripremiti na različite načine:

  • Bakalar na bijelo: Pripremi ga kao namaz s maslinovim uljem, češnjakom i peršinom, ili kao lešo s krumpirom.
  • Bakalar na crveno: Dodaj luk, maslinovo ulje, češnjak, peršin, papar, koncentrat rajčice i krumpir.
  • Bakalar kao složenac: Složi ga u slojevima s lukom, krumpirom i rajčicom, ili pripremi kao juhu, osobito s porilukom, bundevom i mrkvom.