Gastro
Gastro

Kako napraviti sušaru za meso?

Kako napraviti sušaru za meso?
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Komore za sušenje mesa možete sagraditi na dosta različitih načina, ovisno o količini koju ćete sušiti, vrsti materijala kojim raspolažete, mjestu na kojem gradite, ali i o klimatskim uvjetima koji najčešće vladaju na određenom području.

Sve ljubitelje mesa ovaj savjet će zasigurno obradovati. Sada, kad god poželite možete pojesti komad ukusnog mesa, a potrebno je samo da u svom dvorištu napravite sušaru i tako uštedite novac. Komore za sušenje mesa možete sagraditi na dosta različitih načina, ovisno o količini koju ćete sušiti, vrsti materijala kojim raspolažete, mjestu na kojem gradite, ali i o klimatskim uvjetima koji najčešće vladaju na određenom području. Narodni nazivi ovakvih izdanja najbolje otkrivaju njihovu svrhu i način upotrebe. Zovu ih sušare, pušnice, pršutane i slično. Prema tehnologiji sušenja, dimljenje mesa možete obaviti na različite načine:

hladnim dimljenjem (16-22 ºC)

toplim dimljenjem (40-60 ºC)

vrućim dimljenjem (60-90 ºC)

Prvo je potrebno pronaći malo veće mjesto za sušaru. Nakon toga izlijte tanji sloj betona koji će vam biti osnova za ložište. Zatim ložište obložite šamotnom ciglom i vrata (metalna ili nekog drugog materijala). Obratite pažnju da osnovu sušare zidate betonskim blokovima, a onaj dio gdje se suši je od drveta. Krov ćete isto tako napraviti od drveta, a jedna strana biti malo duža, da se daščice spuštaju i natkriju prostor koji ste odredili za drva. Na vrhu se nalazi otvor kroz koji izlazi dim, a na tom otvoru se nalazi mreža koja štiti od ulaska insekata u sušaru. Ložište i sušara su povezani preko jedne cijevi. Tako da u donjem dijelu se nešto može kuhati, budući da je temperatura veća, a gore je temperatura niža, pa daje mogućnost samo za dimljenje.

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx