Sve ljubitelje mesa ovaj savjet će zasigurno obradovati.
Sada, kad god poželite možete pojesti komad ukusnog mesa, a potrebno je samo da u svom dvorištu napravite sušaru i tako uštedite novac.
Komore za sušenje mesa možete sagraditi na dosta različitih načina, ovisno o količini koju ćete sušiti, vrsti materijala kojim raspolažete, mjestu na kojem gradite, ali i o klimatskim uvjetima koji najčešće vladaju na određenom području.
Narodni nazivi ovakvih izdanja najbolje otkrivaju njihovu svrhu i način upotrebe. Zovu ih sušare, pušnice, pršutane i slično.
Prema tehnologiji sušenja, dimljenje mesa možete obaviti na različite načine:
- hladnim dimljenjem (16-22 ºC)
- toplim dimljenjem (40-60 ºC)
- vrućim dimljenjem (60-90 ºC)
Prvo je potrebno pronaći malo veće mjesto za sušaru. Nakon toga izlijte tanji sloj betona koji će vam biti osnova za ložište. Zatim ložište obložite šamotnom ciglom i vrata (metalna ili nekog drugog materijala).
Obratite pažnju da osnovu sušare zidate betonskim blokovima, a onaj dio gdje se suši je od drveta.
Krov ćete isto tako napraviti od drveta, a jedna strana biti malo duža, da se daščice spuštaju i natkriju prostor koji ste odredili za drva.
Na vrhu se nalazi otvor kroz koji izlazi dim, a na tom otvoru se nalazi mreža koja štiti od ulaska insekata u sušaru.
Ložište i sušara su povezani preko jedne cijevi. Tako da u donjem dijelu se nešto može kuhati, budući da je temperatura veća, a gore je temperatura niža, pa daje mogućnost samo za dimljenje.