Kako kuhati u expres loncu?

Uz pomoć expres lonca namirnice se puno brže skuhaju nego kada ih pripremamo u običnom loncu. U nastavku saznajte kako kuhati u expres loncu.

Kako kuhati u expres loncu?

U konvencionalnom loncu, najviša temperatura koja se postiže kuhanjem je temperatura vrenja vode, dok se u expres loncu postižu temperature između 100 i 120 celzijevih stupnjeva. U ekspres loncu para ne izlazi već ostaje u loncu i stvara visoki tlak zbog kojeg dolazi do većeg prijenosa topline na namirnice koje se potom kuhaju dvostruko brže. 

shimmer fallback


(FOTO: Pixabay) 

A kako kuhati u expres loncu?

Najviša dozvoljena razina tekućine zajedno s namirnicama koje kuhamo mora činiti 2/3 volumena lonca. Dakle, u lonac stavite namirnice, ulijete vodu pazeći da ne prelazi najvišu dopuštenu razinu, zatvorite te uključite vatru. Kada zavrije, lonac će se zaključati, a po pipcu sigurnosnog ventila može se pratiti tlak u loncu.

Pipac će crvenom bojom pokazati kada je tlak u loncu previsok što ujedno znači da trebate smanjiti temperaturu. Kod načina kako kuhati u expres loncu vasžno je znati da od vremena kada isključite lonac, hrana se nastavlja kuhati još desetak minuta. 

Pad tlaka može se ubrzati puštanjem pare, a lonac ne otvaramo na silu dok ventil ne pokaže da se tlak dovoljno snizio. Sada znate kako kuhati u expred loncu

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.