Jagode i mango jednostavno zvuče savršeno zar ne? To smo upravo i mi pomislili kada nam je naša Ivana Perić Rabhi odlučila napraviti ovaj savršeni i za tren gotov osvježavajući kolač.
Za prhko tijesto:
100 g maslaca
65 g šećera u prahu
1 jaje
Malo soli
20 g bademog brašna
165 g brašna T550
1 mala žličica vanilije ili jedan štapić
Svi sastojci neka budu hladni. Narežite maslac na kockice te ga pomješajte sa brašnom dok ne dobijete smjesu nalik mrvicama. Dodajte bademovo brašno. Jaje izmutite sa šećerom, vanilijom i soli, te izlijte u brašno i sjedinite sve uz mješanje. Zamotajte ga u plastičnu foliju i ostavite da odleži dva sata i frižideru.
Kad je tijesto odležalo izvadite ga iz frižidera i ostavite na sobnoj temp koju minutu da se opusti. Stavite ga na pobrašnjelu podlogu i razvaljajte na 2- 3 mm.
Utisnite ga u kalup, odrežite višak s rubova i izbockajte vilicom.Ponovo vratite u hladnjak na 15 min. Pecite ga na 180 C 15 min dok ne pozlati. Kao uteg prije pečenja možete staviti unutar tijesta papir za pečenje i bijeli grah. Nakon pola vremena pečenja izvadite ga te ponovo pecite bez graha. Na taj način će vam podloga biti ravna od težine graha.
Slastičarska krema
500 ml mlijeka
4 žutanjka
1 štapić vanilije
90 g šećera
50 g škrobnog brašna
Izmutite šećer sa žutanjcima dok se poprime svijetlu boju. Dodajte im brašno. Promiješajte da se sjedini. Zagrijte mlijeko i ogulite vanilija mahunu te stavite u mlijeko. Kad je mlijeko vruće, procijedite ga, odvojite par žlica te polako umiješajte sa žutanjcima. Polako ulijte i ostatak mlijeka, promiješajte, te ponovo vratite kuhati uz stalno miješanje dok se krema ne zgusne.
Napunite prhko tijesto sa kremom.
Operite jagode i narežite ih na komade. Zatim isto učinite i sa mangom te poslažite po vrhu kreme, lagano utiskujući voće .Preko toga možete napraviti sirup od šećera i limuna , duže će vam trajati kolač, medjutim to kod nas nije potrebno. Ohladite ga dva sata prije posluživanja.