Hibiskus je puno više od dekorativne biljke veličanstvenog cvijeta. Prirodno su mu stanište predjeli zapadne i istočne Afrike, jugoistočna Azija i srednja Amerika, a u Europu su ga 1731. donijeli istraživači biolozi koji su se vratili iz Azije.
Cvijet hibiskusa od davnina se koristi u medicini i kulinarstvu. Čaj koji se priprema od hibiskusa pomoći će ti kod probavnih problema, sniziti visoki kolesterol i povišeni krvni tlak, pomoći ti u mršavljenju smanjenjem apetita, ali i poboljšati raspoloženje (ne samo činjenicom da ćeš skinuti suvišne kilograme, već i tako što ima antidepresivni i opuštajući učinak). Osim toga, hibiskus blagotvorno djeluje na jetru, pomaže kod dijabetesa te zbog visoke količine vitamina C jača imunitet i štiti od prehlade i viroza.
No, njegova najveća prednost u aktualnoj situaciji, čitaj - tijekom nesnosnih vrućina je ta da čaj od hibiskusa rashlađuje organizam i utažuje žeđ. Zato ti donosimo dva recepta koja će te rashladiti bolje od klime.
Karkaday cooler
Upravo zbog toga najpopularniji napitak u Africi pripremljen je od hibiskusa. Riječ je o ledenom čaju koji se zove karkaday cooler. Pripremit ćeš ga tako što ćeš skuhati čaj od hibiskusa pa na tri šalice čaja dodati šalicu cijeđenog soka od naranče i četvrtinu šalice cijeđene limete. Sve sastojke ćeš sastaviti i pri serviranju rashladiti ledom.
Cvijet hibiskusa jako je ukusan osušen. Ima slatkasto-kiseli okus. Možeš ga grickati, dodavati smoothiejima, stavljati u kolače i koktele. Na Karibima za Božić se tradicionalno pije punch s hibiskusom, dok je u Nigeriji popularan bezalkoholni napitak zobo koji se radi od hibiskusa, ananasa, klinčića i đumbira.
Koktel Frida Kahlo
Pripremaš li svojim curama večeru ili organizirate druženje, oduševit ćeš ih koktelom Frida Kahlo čiji je ključni sastojak upravo hibiskus. Novijeg je datuma i pije se u Meksiku. U biti riječ je o inačici margarite. Ovaj koktel sastoji se od:
- 1 mjerice svježeg soka od limete
- 2 mjerice tekile
- 1 mjerice sirupa od hibiskusa
Sve sastojke sjedini u shakeru i kod serviranja koktel ukrasi laticama hibiskusa. Sirup od hibiskusa napravit ćeš tako što ćeš zakuhati decilitar vode, dodati mu dvije vrećice čaja od hibiskusa, ostaviti poklopljeno da odstoji desetak minuta, ukloniti vrećice, čaj vratiti na vatru, dodati 100 grama šećera i miješati dok se ne napravi sirup. Prije, no što sirup budeš koristila za koktel, ostavi ga da se ohladi.
Osim alkoholnih i bezalkoholnih pića, hibiskus je odličan i kao pekmez jer sadrži puno pektina, a možeš ga dodavati u kekse i kolače. I pekmez, ali i sušeni cvijet hibiskusa.
Tu je i šećer s hibiskusom koji izgleda vrlo efektno jer je poprimio crvenu boju cvijeta, a ima i neobičan okus. Radi se vrlo jednostavno. Dovoljno je samljeti suhe cvjetove hibiskusa i prah pomiješati s kristal šećerom.
Kao što vidiš, hibiskus je biljka koja osim ljepote ima još puno toga za ponuditi. Zaboravili smo spomenuti da joj je jestivo i lišće. U Kini ga pripremaju isto kao i špinat. S obzirom na vrućine koje vladaju, mi ćemo se ovog puta odlučiti za afrički pristup hibiskusu i napraviti karkaday cooler.