'Kraljevi gljiva'

Sezona je vrganja: Imamo tri recepta za neodoljivi jesenski obrok

Vrganji i jesen jednostavno idu ruku pod ruku. Ove gljive zdrave su, niskokalorične i lako se stapaju s raznim jelima. Razmišljaš li kako ih najbolje iskoristiti, donosimo tri recepta za slasne jesenske obroke

profimedia-0528575459.jpg
Foto: Profimedia

Vedri listopadski dani mnoge su proteklih vikenda natjerali u berbu vrganja. Jer što je jesen bez njih? Iako u jelima volimo kombinirati šampinjone, bukovače i druge plodove prirode, čini se da vrganji imaju kultni status tijekom hladnijih dana. Kako i ne bi – jelima daju sočnost, mogu se prirediti na različite načine, a uz to su bogati vitaminima, mineralima i antioksidansima. Ne sadrže masti, a procjenjuje se da 100 grama vrganja ima manje od 30 kalorija!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Jednostavno i zdravo

Kraljica jeseni: Donosimo tri recepta za ukusna jela s bundevom

I doista, možeš ih pripremiti s jajima što je dobra opcija za hranjiv i zdrav doručak, s rižom, tjesteninom, ali i na 'žlicu'. Mogućnosti je puno, a mi izdvajamo tri recepta za ukusan obrok s vrganjima.

Dobra je stvar što se ovi 'kraljevi gljiva', kako ih se često naziva, mogu skladištiti u hladnjaku. Nemoj ih blanširati jer će izgubiti sočnost nego odvoji i očisti klobuke, nareži na ploške i slaži u slojevima – preporuka je to činiti na papiru za pečenje. Kad ih odlučiš upotrijebiti, samo ih stavi na vruću tavu. I sušenje vrganja jest opcija, no to se obično radi s većim vrganjima koje planiramo koristiti u kremastim jelima.

Image
Foto: Profimedia

Sad kad smo utvrdili gradivo, vrijeme je da se 'bacimo' na recepte koje možeš isprobati već ovaj tjedan!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
1/4