KRALJEVI U SVIJETU GLJIVA

Sezona je vrganja: Imamo tri recepta za omiljena i jednostavna jela

Vrganji i jesen jednostavno idu ruku pod ruku. Ove gljive zdrave su, niskokalorične i lako se stapaju s raznim jelima. Razmišljaš li kako ih najbolje iskoristiti, donosimo tri recepta za slasne jesenske obroke

vrganji
Foto: Shutterstock

Rižoto s vrganjima

Mnoštvo je recepata za rižoto s vrganjima, no upravo ovaj mnogi smatraju jednim od najukusnijih, zahvaljujući sočnim vrganjima i mascarpone siru koji ovom jelu daje finu notu. S ovim ćeš sastojcima prirediti četiri porcije, a sve je gotovo za manje od sat vremena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sastojci:

  • 30 grama sušenih vrganja
  • 700 ml pilećeg temeljca
  • sol i papar
  • 60 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • režanj češnjaka
  • 200 grama riže
  • 1 decilitar bijelog vina
  • lovorov list
  • 15 grama maslaca
  • žlica mascarponea
  • 100 grama svježe naribanog sira
  • 500 grama tanko narezanih svježih vrganja
  • grančica majčine dušice

Priprema:

Sušene vrganje stavi u kipuću vodu dok ne omekšaju, ocijedi i ostavi oko dva decilitara tekućine. Isperi svježe vrganje i sitno ih nasjeckaj. Tekućinu koju si prethodno ostavila ulij u srednju posudu, umiješaj pileći temeljac i začini soli i paprom. Potom u velikom loncu zagrij dvije žlice ulja, dodaj češnjak i miješajući kuhaj na umjerenoj vatri oko dvije minute, odnosno dok ne omekša. Dodaj rižu i sušene vrganje te ih promiješaj. Dodaj vino i lovorov list i ostavi da se kuha dok vino ne ispari. U to stavi jednu četvrtinu temeljca i miješaj na umjerenoj vatri. Nastavi dodavati temeljac malo po malo sve dok riža ne postane al dente. Umiješaj maslac i mascarpone i ostavi na toplom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U tavi zagrijte preostale 2 žlice ulja. Dodaj svježe vrganje, timijan i kuhaj na jakoj vatri dok ne omekšaju i ne poprime zlatnu boju, otprilike osam minuta. Vrganje posoli i popapri, prelij rižoto i posluži.

Image
Foto: Shutterstock
2/3