Rižoto s vrganjima
Mnoštvo je recepata za rižoto s vrganjima, no upravo ovaj mnogi smatraju jednim od najukusnijih, zahvaljujući sočnim vrganjima i mascarpone siru koji ovom jelu daje finu notu. S ovim ćeš sastojcima prirediti četiri porcije, a sve je gotovo za manje od sat vremena.
Sastojci:
- 30 grama sušenih vrganja
- 700 ml pilećeg temeljca
- sol i papar
- 60 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- režanj češnjaka
- 200 grama riže
- 1 decilitar bijelog vina
- lovorov list
- 15 grama maslaca
- žlica mascarponea
- 100 grama svježe naribanog sira
- 500 grama tanko narezanih svježih vrganja
- grančica majčine dušice
Priprema:
Sušene vrganje stavi u kipuću vodu dok ne omekšaju, ocijedi i ostavi oko dva decilitara tekućine. Isperi svježe vrganje i sitno ih nasjeckaj. Tekućinu koju si prethodno ostavila ulij u srednju posudu, umiješaj pileći temeljac i začini soli i paprom. Potom u velikom loncu zagrij dvije žlice ulja, dodaj češnjak i miješajući kuhaj na umjerenoj vatri oko dvije minute, odnosno dok ne omekša. Dodaj rižu i sušene vrganje te ih promiješaj. Dodaj vino i lovorov list i ostavi da se kuha dok vino ne ispari. U to stavi jednu četvrtinu temeljca i miješaj na umjerenoj vatri. Nastavi dodavati temeljac malo po malo sve dok riža ne postane al dente. Umiješaj maslac i mascarpone i ostavi na toplom.
U tavi zagrijte preostale 2 žlice ulja. Dodaj svježe vrganje, timijan i kuhaj na jakoj vatri dok ne omekšaju i ne poprime zlatnu boju, otprilike osam minuta. Vrganje posoli i popapri, prelij rižoto i posluži.