LJETNA NAMIRNICA

Tri jednostavna recepta s tikvicama kao stvorena za ljetne dane

Osim što su zdrave i ukusne, tikvice su nevjerojatno svestrane i možeš ih pripremati na bezbroj načina, a mi smo u nastavku izdvojile tri lagana ljetna recepta s ovim ukusnim povrćem

profimedia-0705831145.jpg
Foto: Profimedia

Ljeto je naprosto nezamislivo bez tikvica, tog ukusnog i zdravog povrća koje je toliko svestrano i koje možeš pripremati na razne načine. Tikvice su vrlo lagane, a s obzirom na to da imaju malo kalorija, a puno nutrijenata, idealne su za mršavljenje i sastojak su broj jedan za sva lagana ljetna jela. Osim toga, tikvice su izvrstan izvor vitamina B i C, mangana i kalija, a bogate su i vlaknima. Ukratko, ne postoji razlog da ovo povrće ne uvrstiš u svoj ljetni jelovnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Tikvice kao zamjena za tjesteninu: Odbaci ugljikohidrate s ova tri odlična recepta

Tikvica je popularna namirnica diljem svijeta i gotovo da nema jela u koje ju ne možeš uvrstiti, a kod nas se uglavnom pripremaju pohane, u umacima, juhama, pomiješane s drugim povrćem u salatu ili punjene.

A ako je tvoj vrt prepun tikvica ili ih jednostavno voliš jesti, imamo nekoliko ideja kako ih pripremiti ovog ljeta. Svaki od ova tri recepta u nastavku vrlo je jednostavan za pripremiti, a riječ je o laganim jelima koja su idealna za ljeto. Od popečaka do salate s tikvicama, imamo nekoliko ukusnih recepata.

Popečci od tikvica s umakom

Sastojci:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • 170 ml kiselog vrhnja
  • 2 žlice mljevenog kopra
  • 1 žličica soka od limuna
  • prstohvat soli
  • prstohvat papra
  • 400 g naribane tikvice
  • 100 g krušnih mrvica
  • pola žličice češnjaka u prahu
  • 1 veće jaje
  • 2 žlice mljevenog maslaca
  • 1 velika nasjeckana mrkva
  • 20 g nasjeckanog luka
  • 30 g brašna
  • 120 ml ulja
Image
Foto: Unsplash

Postupak:

Kako bi napravila umak, u maloj posudi pomiješaj prvih pet sastojaka, a zatim pokrij i ohladi do posluživanja. Za popečke, ocijedi i stisni naribane tikvice kako bi uklonila višak tekućine, osuši i ostavi sa strane. U velikoj zdjeli pomiješaj krušne mrvice i češnjak u prahu. Umiješaj jaje i maslac, a zatim dodaj i mrkvu, luk i tikvicu. Brašno stavi u tanjur, a od tikvica oblikujte 24 male pljeskavice i pobrašni ih. U velikoj tavi zagrij ulje na srednje jakoj vatri. Prži popečke dok lagano ne porumene, 3-4 minute sa svake strane. Ocijedi na papirnatim ubrusima i posluži s umakom.

1/3