Ljeto je naprosto nezamislivo bez tikvica, tog ukusnog i zdravog povrća koje je toliko svestrano i koje možeš pripremati na razne načine. Tikvice su vrlo lagane, a s obzirom na to da imaju malo kalorija, a puno nutrijenata, idealne su za mršavljenje i sastojak su broj jedan za sva lagana ljetna jela. Osim toga, tikvice su izvrstan izvor vitamina B i C, mangana i kalija, a bogate su i vlaknima. Ukratko, ne postoji razlog da ovo povrće ne uvrstiš u svoj ljetni jelovnik.
Tikvica je popularna namirnica diljem svijeta i gotovo da nema jela u koje ju ne možeš uvrstiti, a kod nas se uglavnom pripremaju pohane, u umacima, juhama, pomiješane s drugim povrćem u salatu ili punjene.
A ako je tvoj vrt prepun tikvica ili ih jednostavno voliš jesti, imamo nekoliko ideja kako ih pripremiti ovog ljeta. Svaki od ova tri recepta u nastavku vrlo je jednostavan za pripremiti, a riječ je o laganim jelima koja su idealna za ljeto. Od popečaka do salate s tikvicama, imamo nekoliko ukusnih recepata.
Popečci od tikvica s umakom
Sastojci:
- 170 ml kiselog vrhnja
- 2 žlice mljevenog kopra
- 1 žličica soka od limuna
- prstohvat soli
- prstohvat papra
- 400 g naribane tikvice
- 100 g krušnih mrvica
- pola žličice češnjaka u prahu
- 1 veće jaje
- 2 žlice mljevenog maslaca
- 1 velika nasjeckana mrkva
- 20 g nasjeckanog luka
- 30 g brašna
- 120 ml ulja
Postupak:
Kako bi napravila umak, u maloj posudi pomiješaj prvih pet sastojaka, a zatim pokrij i ohladi do posluživanja. Za popečke, ocijedi i stisni naribane tikvice kako bi uklonila višak tekućine, osuši i ostavi sa strane. U velikoj zdjeli pomiješaj krušne mrvice i češnjak u prahu. Umiješaj jaje i maslac, a zatim dodaj i mrkvu, luk i tikvicu. Brašno stavi u tanjur, a od tikvica oblikujte 24 male pljeskavice i pobrašni ih. U velikoj tavi zagrij ulje na srednje jakoj vatri. Prži popečke dok lagano ne porumene, 3-4 minute sa svake strane. Ocijedi na papirnatim ubrusima i posluži s umakom.