Humus je jedan od najukusnijih namaza od povrća, a u posljednje vrijeme jako je popularan. Nije više 'rezerviran' samo za vegetarijance već za sve koji se žele zdravo hraniti. Saznale smo zašto je humus tako zdrav i pronašle humus recepte koje možeš napraviti već danas kod kuće.
Što je humus?
Humus je namaz napravljen od slanutka, sezama ili tahinija (pasta od sezamovih sjemenki), limuna, češnjaka i maslinovog ulja. Potječe s Bliskog istoka, a danas se može pronaći u svakoj trgovini i vrlo često je obogaćen s različitim začinima i dodacima. Ovaj ukusan namaz ima jednu veliku prednost - vrlo lako se može pripremiti kod kuće.
Humus je prirodno bogat dobrim mastima zbog sezama i maslinovog ulja, 1 žlica (30 grama) sadrži 8 grama nezasićenih masti. Ima malo ugljikohidrata, a također je dobar izvor biljnih proteina i vlakana. Ovisno o receptu, može biti s manje ili više soli. Također sadrži nešto omega-3 masnoća, kalcija, magnezija, željeza i cinka, kao i većinu vitamina B skupine.
No, bez obzira koliko je jelo zdravo, uvijek se trebamo zapitati kolika treba biti veličina porcije. Zdrava porcija humusa iznosi oko 2-4 žlice dnevno, ali u obzir se trebaju uzeti i drugi obroci tijekom dana, piše BBC. Na primjer, ako ste jedemo humus kao međuobrok onda su dovoljne dvije žlice, ali ako je dio ručka može se pojesti do četiri žlice. Također je vrlo jednostavan jer se lako čuva u hladnjaku, a može se poslužiti na kruhu ili kao dodatak salati od povrća.
Ovaj fini namaz može se kupiti u svakoj trgovini, a prilikom kupovine vrlo je važno obratiti pažnju na nekoliko stvari. Dobro je provjeriti sastojke jer neki proizvođači maslinovo ulje zamijene uljem od suncokreta ili uljanom repicom, a to povećava količinu zasićenih masnoća. No može se dogoditi i da proizvođači dodaju neočekivane sastojke poput kukuruznog brašna ili šećer.
No, kako bismo bili sigurni u sve sastojke najbolje ga je pripremiti kod kuće, a jedino što je potrebno je imati odgovarajući blender. Zato ti donosimo nekoliko odličnih recepata za domaći humus koje možeš pročitati u nastavku.