Sve se više bližimo ljetu, a ako i tebe iz dana u dan muči ono "što ćemo sutra jesti" pitanje, na pravom si mjestu. Poznato je da tijekom toplijih mjeseci baš i ne volimo previše vremena provoditi u kuhinji, za štednjakom i nad pećnicom, pa su zato brzi i jednostavni recepti kao stvoreni za ovo doba godine. A najbrži i najjednostavniji ručkovi su zasigurno lagane salate kao stvorene za vruće dane pred nama.
Osim što su zdrave, hranjive i lagane, ove salate gotove su u tren oka, a jedino što moraš ispeći je komad piletine koji ćeš dodati svojim salatama kako bi ih podigla na novu razinu.
Salate s piletinom obavezne su za ljeto, a osim što ih možeš jesti svježe, bit će jednako ukusne ako ih zapakiraš i poneseš na posao. U nastavku pronađi tri jednostavna recepta za najukusnije ljetne salate s piletinom.
Bogata salata s piletinom i tikvicama
Sastojci:
- 1 pileća prsa
- 60 ml balzamičnog octa
- 2 žličice senfa
- 2 žličice meda
- 2 luka
- 1.5 žličica soli
- 1 žličica papra
- 100 ml maslinovog ulja
- 5 rajčica
- 1 zelena salata
- 1 svježi krastavac
- 50 g cherry rajčica
- pola avokada
- 1 tikvica
Priprema:
U zdjeli pomiješaj ocat, senf, med i luk, a zatim dodaj malo ulja i papra. Na tavici ispeci piletinu koju si prethodno začinila solju i paprom, a zatim ju nareži na trake. Na istoj tavici ispeci i tikvice. Pomiješaj zelenu salatu u velikoj zdjeli i dodaj preljev, a zatim dodaj i narezane krastavce, cherry rajčice, piletinu, tikvice, rajčice i avokado po želji. Promiješaj i posluži.
Cezar salata s piletinom
Sastojci:
- 2 pileća prsa
- 1 limun
- 2 češnja češnjaka
- 100 ml maslinovog ulja
- 250 g tostiranog kruha (narezanog na komadiće)
- 100 g parmezana
- 1 žlica majoneze
- 1 žličica senfa
- 2 zelene salate
Priprema:
Na tavici ispeci piletinu i začini ju limunovim sokom, češnjakom, uljem, solju i paprom. U međuvremenu, napravi preljev za salatu i to tako da češnjak zgnječiš u pastu, dodaš parmezan, sok od limuna, majonezu, senf i postupno umiješaš 4 žlice ulja. Pripremi salatu i polij ju preljevom, a zatim dodaj piletinu, prethodno tostirani kruh koji si narezala na sitne komadiće i preostali parmezan te sve skupa dobro promiješaj.
Salata s piletinom i breskvama
Sastojci:
- 400 g pilećih prsa
- 3 žlice maslinovog ulja
- 4 breskve narezane na četvrtine
- 4 žličice octa po izboru
- 1 žlica meda
- 50 grama nasjeckanih oraha
- 110 g zelene salate
- 100 g feta sira
- pola ljubičastog luka
- 1 nasjeckani čili (po želji)
Priprema:
Na zagrijanoj tavici ispeci pileća prsa koja si narezala na trakice, a zatim ih ostavi sa strane da se ohlade. U istoj tavici zatim ispeci breskve, na malo ulja, i začini paprom. Peci jednu do dvije minute sa svake strane. Pomiješaj preostalo maslinovo ulje, ocat, med i čili i time zatim polij salatu i na vrh salate posloži kriške piletine, luka i breskve i pospi fetom. Prelij preostalim sokom od pečene piletine i dodaj nasjeckane orahe ili neke druge orašaste plodove.