Iako je mnogi svrstavaju u povrće, rajčica je zapravo voće, i to vrlo ukusno i zdravo voće koje je omiljeni sastojak brojnih ljetnih salata. Vrlo je lagana, ali i hranjiva, a posjeduje i neka čudesna ljekovita svojstva. Postoji mnogo različitih vrsta rajčica, a u prehrani je najviše koriste mediteranske zemlje.
Rajčica sadrži malo kalorija pa se savjetuje kod dijetne prehrane, a obiluje hranjivim tvarima od kojih se najviše ističu:
- Vitamini A, B, C, D i K
- Biljna vlakna
- Bjelančevine
- Beta karoten
- Željezo, kalij i kalcij
- likopen
Obiluje antioksidansima koji su vrlo važni za naš organizam, a ima i diuretsko djelovanje te potiče čišćenje organizma.
Sve to dovoljno su dobri razlozi da iskoristiš njihovu sezonu dok još uvijek traje, a ukusnih recepata s rajčicama uistinu je mnogo. U prehrani se rajčica najčešće koristi sirova, kao dodatak salatama, no vrlo je popularan i sok od rajčice odnosno pasirana rajčica koja se dodaje u brojna jela.
Tijekom ovih ljetnih mjeseci najbolji izbor za jelo su ukusne i osvježavajuće salate s rajčicama koje možeš jesti kao međuobrok, poslužiti ih uz glavni obrok ili kao laganu večeru. Tri vrlo zdrava, a jednostavna recepta za ukusne salate s rajčicama donosimo u nastavku. Obavezno ih isprobaj!
Jednostavna salata od rajčice i luka
Sastojci:
½ glavice crvenog luka
12 komada malih cherry rajčica
2 rajčice srednje veličine
¼ šalice svježeg bosiljka
2 žlice maslinovog ulja
2 žlice aceta balsamica
½ žličice soli
prstohvat crnog papra
Priprema:
Nasjeckaj luk i rajčice, dodaj polovice cherry rajčica. Posoli, dodaj maslinovo ulje, aceto balsamico i papar te promiješaj. Ukrasi listićima svježeg bosiljka. Posluži svježe.
Salata od rajčice i slanutka
Sastojci:
1 šalica integralne tjestenine
2 velike rajčice
1 salatni krastavac
2 šalice kuhanog slanutka
1 obični grčki jogurt
1 žlica senfta
½ kriške limuna
nekoliko listića svježeg bosiljka
sol
Priprema:
Skuhaj tjesteninu i ostavi je da se dobro ohladi. Skuhaj i slanutak, a možeš koristiti i konzervirani. Nasjeckaj povrće. U velikoj zdjeli pomiješaj tjesteninu, slanutak, rajčice i krastavac te dodaj senf, grčki jogurt i malo limunovog soka. Začini po želji i ukrasi listićima svježeg bosiljka.
Salata od rajčice i sira
Sastojci:
2 velike rajčice
5 komada cherry rajčica
150 g slanog sira
nekoliko crnih maslina
2 žlice aceta balsamica ili sok od limuna
1 žlica maslinovog ulja
malo svježeg bosiljka
sol i papar
Priprema:
Nasjeckaj povrće i ubaci u zdjelu. Dodaj slani sir narezan na kockice te prelij uljem i octom. Začini po želji i ukrasi listićima svježeg bosiljka.