Desert: Ukusni desert od limuna s umakom od malina
(za 4 porcije)
Sastojci
500 mL punomasnog mlijeka
1/4 šalice šećera
1 i pol veliki limun ili dva manja
3 cm dugačak komadić štapića cimeta
3 velika jaja
1 žličica ekstrakta vanilije
4 vatrostalne šalice ili kalupa za kremu, smještena u malom limu za pečenje ili tavi dubokoj barem 5 cm
Za umak od malina
200 g malina, odmrznutih
1 žlica šećera
1/2 žličice limunovog soka
1 žličica likera od malina ili višanja (po želji)
Umak od malina
U posudi kuhajte maline i šećer. Kada zakipe kuhajte ih oko 5 minuta na laganoj vatri - povremeno pomiješajte. Ohladite maline a zatim ih propasirajte štapnim mikserom ili u blenderu. Procijedite umak kako biste uklonili koštice. Umiješajte limunov sok i liker.
Desert
U pećnici rešetku stavite na sredinu i zagrijte pećnicu na 150 stupnjeva Celzija.
Pomiješajte mlijeko i šećer u posudi i povremeno miješajući pričekajte da zakipi (na srednjoj toplini).
Dobro operite limune i nožićem za guljenje ogulite žuti dio kore (pripazite da nema bijelog jer je taj dio gorak).
Kad mlijeko zakipi maknite ga sa štednjaka pa dodajte koru limuna i štapić cimeta. Ostavite da se namaču 5 - 7 minuta.
Jajima dodajte im ekstrakt vanilije i umutite, ali lagano kako se ne bi pjenila. Procijedite mlijeko od limunove korice i cimeta. U tankom mlazu ulijevajte mlijeko u jaja i stalno miješajte – no ne prebrzo kako ne biste stvarali previše pjene.
Kada ste dodali mlijeko, ostavite da stoji 5 minuta. Zatim žlicom s površine pokupite pjenu ako je ima.
Ulijte kremu u šalice ili kalupe, a zatim lim ili tavu stavite u pećnicu i u nju oko šalica/kalupa ulijte 3-4 šalice tople vode.
Pecite kremu oko sat vremena (dok više nisu "drhtavi" u sredini). Zatim izvadite lim i ostavite ga da se ohladi 10 minuta. Zatim izvadite i šalice ili kalupe te ih ostavite da se ohlade na sobnoj temperaturi. Nakon toga posudice preselite u hladnjak gdje će se hladiti sve dok ih ne poželite servirati. Desert servirajte u šalicama ili ih izvadite iz kalupa i prelijte umakom od malina.