Gastro
Gastro

Jednostavni i ukusni recepti za Valentinovo

Jednostavni i ukusni recepti za Valentinovo
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Ne kaže se bez veze da ljubav ide kroz želudac

Ne želite na Valentinovo provesti dan kuhajući, a ako ipak nemate volje izaći nekud van,ali vam se niti ne da provesti sate u kuhinji – donosimo vam izbor jednostavnih, a opet veoma ukusnih jela kojima ćete oduševiti i sebe i svog dragog. U stvari, zašto ne biste i njega uključili u proces pripreme hrane? To može biti simpatičan način kako zajedno provesti vrijeme,  

Predjelo: Caprese salata s krastavcem i avokadom

Sastojci 2 krastavca 20-ak cherry rajčica 2 paprike 1 avokado 2 žlice nasjeckanog svježeg bosiljka 1 šalica svježe mozzarelle (lakše će biti s manjim kuglicama) 1 žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja 2 žlice balsamico octa Sol i papar po želji Operite povrće, pa na kockice narežite krastavce i paprike. Prepoloviti rajčice,a na kockice narežite i avokado. Stavite krastavce, rajčice, papriku i avokada u zdjelu. Dodajte nasjeckani bosiljak i mozzarellu. Dodajte ulje, ocat, sol i papar. Dobro promiješajte i odmah uživajte.  

Predjelo: Arancini (ukusne loptice od riže i mesa)

Sastojci 1 šalica bijele riže 5 žlica maslaca 2 žlice ribanog parmezana ili Romano sira 2 žlice crvenog luka, sitno nasjeckanog 500 g mljevene svinjetine (možete i s junetinom ili miješanim  mesom) 100 ml koncentrata rajčice (pasta) 30 g grožđica 1 i pol žlica šećera 100 g mozzarelle, nasjeckane na male kocke 2 velika jaja, umućena 2 šalice krušnih mrvica 2 šalice suncokretovog ulja Pripremite rižu Skuhajte šalicu riže i šalici i pol vode – želite da riža postane gusta – ocijedite ostatak vode (ako je preostalo). U nju umiješajte u 3 žlice maslaca i parmezan. Ostavite da se ohladi na sobnu temperaturu, a joj dodajte jaja i dobro izmiješajte. Stavite na stranu. Za punjenje Nasjeckajte mozzarelle u male komadiće. Stavite na stranu. Rastopiti 2 žlice maslaca u tavi. Dodajte luk, pirjajte dok ne postane proziran. Dodajte mljeveno meso i pirjajte dok ne posmeđi. Umiješajte koncentrat rajčice, šećer i grožđice. Stavite na stranu. Priprema rižinih kuglica Redom poredajte: rižu, krušne mrvice, mesno punjenje, mozzarellu i tanjur za pripremljene riže loptice. Pospite dlan krušnim mrvicama, zatim od riže u dlanu napravite malu okruglu "pljeskavicu" riže u dlanu. U sredinu stavite oko pola žličice mesnog nadjeva i jednu ili dvije kockice mozzarelle pa oko nadjeva sklopite rižu i oblikujte kuglicu. Dodajte riže ako je potrebno. Kuglu uvaljajte u krušne mrvice i stavite na tanjur. Nastavite to raditi sve dok vam ne ponestane riže i punjenja. U dubljem loncu srednje veličine ulijte dovoljno ulja da pokrije 1/3 lonca. Zagrijte da ulje bude vrelo. Žlicom pažljivo stavljajte peći kuglice – i nemojte previše odjednom natiskati da se ravnomjerno ispeku. Pecite 3 - 5 minuta dok ne dobiju zlaćanu boju. Stavite u posudu ili na tanjur obložen papirnatim ubrusima koji će upiti višak ulja. Poslužite dok su kuglice još tople.

Glavno jelo: Penne s raguom od teletine

(za dvije osobe) Sastojci 1 žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja 200 g mljevene teletine 150 g sirove svinjske kobasice (za pečenje), skinite joj omot/kožicu sol i papar 1 crveni luk, srednje veličine, sitno nasjeckan 1/2 stabljike celera (bez lišća), sitno nasjeckane 1 srednja mrkva, sitno na kockice 1 režanj češnjaka, sitno nasjeckan 125 ml mlijeka 125 ml suhog bijelog vina pola konzerve sjeckane oguljene rajčice 1 i pol žlice koncentrata rajčice (pasta) 1 žličica mediteranske mješavine začina 1/2 šalice goveđeg temeljca 300 grama penne tjestenine za posipavanje ribani Pecorino, Romano ili parmezan sir U velikoj tavi zagrijte maslinovo ulje pa na njemu popržite luk. Kad se zastakli dodajte mrkvu. Dodajte teletinu i narezane kobasice te začinite solju i paprom. Pirjajte petnaestak minuta na srednje visokoj toplini, miješajući povremeno i razdvajajući meso. Dodajte celer i češnjak te kuhajte dok povrće  ne početi mekšati, oko 4 minute. Dodajte mlijeko i kuhajte na laganoj vatri dok tekućina ne ispari za tri četvrtine, oko 5 minuta. Dodajte vino, rajčicu, koncentrat rajčice i mediteranske začine i kuhajte dok se tekućina ne smanji na pola. Tada dodajte goveđi temeljac i kuhajte na laganoj vatri dok se umak ne zgusne, oko 20 minuta. Na kraju probajte je li potrebno dodavati sol i papar. U velikom loncu kipuće posoljene vode, skuhajte penne  tjesteninu al dente; ocijedite. Podijelite tjesteninu u tanjur  prelijte je umakom te po želji posipajte ribanim sirom.

Glavno jelo: Quiche od tikvica, špeka i sira

Sastojci gotovo prhko tijesto ili sastojci za tijesto: 250 g pšeničnog brašna 1/2 žličice praška za pecivo 100 g maslaca 1 jaje 2 žlice vode prstohvat soli Za punjenje 125 g slanine/špeka (pečenog/ hamburgera)– sitno narezanog  2 zucchini tikvice veličine, narezane na kockice 1/2 žličice soli 3/4 šalice punomasnog vrhnja za kuhanje 3/4 šalice punomasnog mlijeka 1/4 žličice crnog papra 3 velika jaja 1 šalica naribanog Gruyère sira, možete ga zamijeniti Emmentalerom ili Gaudom. Prhko tijesto Pomiješajte brašno, sol i prašak za pecivo. Brašnu dodajte na listiće narezan hladni maslac.  Rukama izmiješajte maslac i brašno. U brašno dodati jaje umućeno s vodom,  pa rukama umijesite glatko tijesto. Zamotajte ga u prozirnu foliju i stavite u hladnjak barem na sat vremena (možete ga pripremiti dan ranije). Tijesto razvaljajte na veličinu kalupa i pažljivo ga prenesite u namašćen kalup. Prstima tijesto utisnite uz dno i rubove kalupa sve do vrha. Lagano ga izbockajte vilicom i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva oko 15-20 min. Nakon toga koru izvadite iz pećnice. Quiche Dok se kora peče, popržite slaninu dok ne postane hrskava, zatim je izvadite na tanjur. Na masnoći od slanine popržite tikvicu (posolite je 1/4 žličice) sve dok ne omekša – oko 5 minuta. Pa je i nju dodajte na tanjur sa slaninom. U posudi zagrijte vrhnje, mlijeko, ostatak soli i papar. Tik prije nego zakipi maknite s vatre i ostavite kratko da se ohladi. U posudi otpornoj na toplinu umutite jaja, pa postepeno dodajte vruće vrhnje. Na kraju dodajte slaninu, tikvice i naribani sir i sve ulijte u koru koju ste prije izvadili iz pećnice. Stavite quiche peći u pećnicu - nekih 25 do 30 minuta. Poslužite toplo, iako je ukusno i hladno.

Glavno jelo: Jednostavni rižoto od piletine i graška

(za 4 osobe) Sastojci 2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja ili suncokretovo ulje 1 crveni luk, prepolovljen, sitno nasjeckan 2 režnja češnjaka, sitno nasjeckana 250 g Arborio riže 100 mL bijelog vino, suhi vermut ili voda 1 litra pilećeg temeljca 250 g kuhane piletine (ostatak od juhe/temeljca), nasjeckane u male komadiće ili isto toliko piletine prodinstane na tavi 200 g smrznutog graška 75 g Grana Padano ili nekog drugog tvrdog sličnog talijanskog sira, sitno nariban 25 g maslaca svježe mljeveni crni papar Zagrijte ulje u neprianjajućem loncu, dodajte luk i češnjak i pržite 2-3 minuta, povremeno miješajući, dok ne omekša i porumeni. Dodajte rižu i miješajte 30-40 sekundi, dok ulje ne prožme zrna riže. Ulijte pola vina i pustite da zavrije i krčka 30-40 sekundi, a zatim dodajte temeljac i grašak te pričekajte da zakipi, stalno miješajući. Smanjite vatru i kuhajte, otkriveno, 8-10 minuta, često miješajući, dok riža ne omekša, a rižoto poprimi kremast izgled. Iako sav temeljac dodajete odjednom, važno je da rižoto redovito miješate  kako bi se ravnomjerno riža skuhala i dobila kremastu teksturu. Ulijte preostalo vino, te dodajte piletinu, a zatim nastavite kuhati, stalno miješajući, još 4-5 minuta. Skinite posudu s vatre, a zatim umiješajte maslac i sir. Začinite crnim paprom. Pokrijte posudu poklopcem i ostavite da odleži 5 minuta prije posluživanja.

Njoki u kremastom umaku od gljiva i poriluka

(za dvije osobe) Sastojci 250 g miješanih gljiva po izboru (šampinjoni, bukovače, lisičice...) 1/2 šalice pilećeg temeljca Jedan paket gotovih njoka (400 g) 1 manji poriluk, narezan 1/2 žlice maslinovog ulja 1/2 žlice brašna 1/2 žlice nasjeckanog svježeg timijana 1 i pol režnja češnjaka, sitno nasjeckanih ili protisnutih 150 ml mlijeka Zagrijte ulje u tavi, dodajte češnjak i poriluk i pirjajte na srednje jakoj toplini 5 minuta ili dok ne omekšaju. Dodajte gljive i temeljac, te kuhajte 10 minuta ili dok gljive ne upiju većinu temeljca. Umiješajte i polovicu mlijeka. Drugu polovicu mlijeka pomiješajte s brašnom i zatim dodajte ostatku umaka – stalno dobro miješajući. Kad se umak zgusne dodajte timijan te začinite solju i paprom. Skuhajte njoke te ih poslužite s kremastim umakom.

Desert: Ukusni desert od limuna s umakom od malina

 (za 4 porcije) Sastojci 500 mL punomasnog mlijeka 1/4 šalice šećera 1 i pol veliki limun ili dva manja 3 cm dugačak komadić štapića cimeta 3 velika jaja 1 žličica ekstrakta vanilije 4 vatrostalne šalice ili kalupa za kremu, smještena u malom limu za pečenje ili tavi dubokoj barem 5 cm Za umak od malina 200 g malina, odmrznutih 1 žlica šećera 1/2 žličice limunovog soka 1 žličica likera od malina ili višanja (po želji) Umak od malina U posudi kuhajte maline i šećer. Kada zakipe kuhajte ih oko 5 minuta na laganoj vatri - povremeno pomiješajte. Ohladite maline a zatim ih propasirajte štapnim mikserom ili u blenderu. Procijedite umak kako biste uklonili koštice. Umiješajte limunov sok i liker. Desert U pećnici rešetku stavite na sredinu i zagrijte pećnicu na 150 stupnjeva Celzija. Pomiješajte mlijeko i šećer u posudi i povremeno miješajući pričekajte da zakipi (na srednjoj toplini). Dobro operite limune i nožićem za guljenje ogulite žuti dio kore (pripazite da nema bijelog jer je taj dio gorak). Kad mlijeko zakipi maknite ga sa štednjaka pa dodajte koru limuna i štapić cimeta. Ostavite da se namaču 5 - 7 minuta. Jajima dodajte im ekstrakt vanilije i umutite, ali lagano kako se ne bi pjenila. Procijedite mlijeko od limunove korice i cimeta. U tankom mlazu ulijevajte mlijeko u jaja i stalno miješajte – no ne prebrzo kako ne biste stvarali previše pjene. Kada ste dodali mlijeko, ostavite da stoji 5 minuta. Zatim žlicom s površine pokupite pjenu ako je ima. Ulijte kremu u šalice ili kalupe, a zatim lim ili tavu stavite u pećnicu i u nju oko šalica/kalupa ulijte 3-4 šalice tople vode. Pecite kremu oko sat vremena (dok više nisu "drhtavi" u sredini). Zatim izvadite lim i ostavite ga da se ohladi 10 minuta. Zatim izvadite i šalice ili kalupe te ih ostavite da se ohlade na sobnoj temperaturi. Nakon toga posudice preselite u hladnjak gdje će se hladiti sve dok ih ne poželite servirati. Desert servirajte u šalicama ili ih izvadite iz kalupa i prelijte umakom od malina.

Desert: Čokoladne kuglice koje se tope u ustima

Sastojci 1/2 šalice oštrog bijelog brašna 1/2 šalice šećera 1/4 šalice nezaslađenog kakaa u prahu 1/2 žličice praška za pecivo 1/4 žličice soli 2 žlice neslanog maslaca, narezanog na kockice, sobna temperatura 1/3 šalice (oko 100 g nasjeckane tamne čokolade) 1 veliko jaje 1 žlica ekstrakta vanilije 1 šalica šećera u prahu   Zagrijte pećnicu na 200°C s policama u centru i gornjoj trećini. Obložite dva lima masnim papirom za pečenje. Pomiješajte brašno, šećer, kakao u prahu, prašak za pecivo i sol. Utrljajte maslac u suhe sastojke - sve dok smjesa ne počne izgledati kao krušne mrvice. Umiješajte i čokoladu. Umutite jaje i vaniliju. Dodajte jaje ostaloj smjesi i miješajte vilicom dok se smjesa lagano ne omekša. Oblikujte tijesto u loptu; zamotajte u plastičnu foliju i ostavite u frižideru 30 minuta. Oblikujte tijesto u loptice veličine žlice. Svaku uvaljajte u šećer u prahu i stavite na lim za pečenje na udaljenosti od 5 cm. Pecite oko desetak minuta, cilj je da ne budu do kraja pečeni, a zatim izvadite i ostavite da se malo ohladi. Poslužite toplo. Kuglice možete prije pečenja ostaviti pripremljene u hladnjaku, pa ih staviti peći prije serviranja. 

Desert: Jednostavna red velvet torta u šalici

Sastojci 1 veliko jaje 3 žlice suncokretovog ili kokosovog (bez okusa) ulja 1 i pol žličica crvene boje za hranu 3 žlice jogurta 2 žlice mlijeka 2 žličice čistog ekstrakta vanilije 1/4 šalice šećera 2 žlice nezaslađenog kakaa u prahu 1/2 šalice brašna za dizana tijesta/oštrog brašna 1/2 pola žličice praška za pecivo prstohvat  soli 1/2 žličice jabučnog, bijelog ili rižinog octa Za ukras: šlag, zaslađeni mascarpone sir, voćni preljev, naribana čokolada... U šalici pomiješajte brašno, kakao i prašak za pecivo. U posudi umutite jaje i ulje. Dodajte crvenu boju, mlijeko, jogurt i šećer. U mokre sastojke dodajte suhe – brašno, te nakon toga umiješajte i ocat. Miješajte mikserom dok ne dobijete glatku smjesu. Smjesu ravnomjerno ulijte u dvije šalice. Svaku šalicu posebno stavljajte u mikrovalnu i stavite na najjače minutu i pod do dvije i pol minute. Najbolje je da prvo stavite minutu i pol, pa provjerite, pa ako je potrebno po pola minute još stavljate natrag u mikrovalnu – kako ne biste prepekli kolač jer će tada biti presuh. Kolač se treba lijepo dići i elastičan na dodir. Ukrasite po želji (šlagom, zaslađenim mascarpone sirom, voćnim preljevom, naribanom čokoladom.

Desert: Palačinke od ricotte i borovnica

Sastojci 1 1/2 šalice oštrog bijelog brašna 1 žličica praška za pecivo 1 i 1/2 žličice soli 3 velika jaja, odvojeni žutanjci i bjelanjci 1 i 3/4 šalice plus 2 žlice mlijeka 1/2 šalice plus dvije žlice ricotta sira (180 g) 1/4 šalice šećera 1 žlica ekstrakta čiste vanilije maslac ili kokosovo ulje za pečenje 2 šalice smrznute borovnice, odmrznuti U maloj zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo i sol. U većoj zdjeli umutite žumanjke s mlijekom, ricotta sirom, šećerom i vanilijom. Dodajte suhe sastojke i miksajte dok tijesto ne postane glatko. U većoj zdjeli, koristeći električni mikser, bjelanjke miksajte najprije na srednjoj brzini dok se ne zapjene, a zatim ih na najvećoj brzini tucite dok se  bjelanjci ne zgusnu (toliko da možete preokrenuti bez da iscuri). Zatim bjelanjke lagano kuhačom umiješajte u tijesto – sve dok ne nestanu bijeli tragovi. Dobro zagrijte ulje u tavi pa pecite palačinke – ove palačinke peku se deblje od naših klasičnih. Tijesto može biti široko i do 1 cm, ali su zato manje u promjeru. Ako imate veliku tavu u istoj pecite više manjih palačinki. Pecite s jedne strane dok ne počnu rumeniti s druge strane. Tada po svakoj palačinki posipajte nekoliko borovnica i vilicom ih utisnite unutra (učinite to prije nego se tijesto stvrdne). Zatim palačinke preokrenite i ostavite da se zarumeni i s druge strane. Palačinke poslužite s ostatkom borovnica, te im po želji dodajte malo šlaga, posipajte ih šećerom u prahu ili polijte javorovim sirupom, medom ili čokoladom.

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx