Gastro
Gastro

Jednostavni i ukusni recepti za Valentinovo

Jednostavni i ukusni recepti za Valentinovo
Ne kaže se bez veze da ljubav ide kroz želudac

Ne želite na Valentinovo provesti dan kuhajući, a ako ipak nemate volje izaći nekud van,ali vam se niti ne da provesti sate u kuhinji – donosimo vam izbor jednostavnih, a opet veoma ukusnih jela kojima ćete oduševiti i sebe i svog dragog. U stvari, zašto ne biste i njega uključili u proces pripreme hrane? To može biti simpatičan način kako zajedno provesti vrijeme,  

Predjelo: Caprese salata s krastavcem i avokadom

Sastojci 2 krastavca 20-ak cherry rajčica 2 paprike 1 avokado 2 žlice nasjeckanog svježeg bosiljka 1 šalica svježe mozzarelle (lakše će biti s manjim kuglicama) 1 žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja 2 žlice balsamico octa Sol i papar po želji Operite povrće, pa na kockice narežite krastavce i paprike. Prepoloviti rajčice,a na kockice narežite i avokado. Stavite krastavce, rajčice, papriku i avokada u zdjelu. Dodajte nasjeckani bosiljak i mozzarellu. Dodajte ulje, ocat, sol i papar. Dobro promiješajte i odmah uživajte.  

Predjelo: Arancini (ukusne loptice od riže i mesa)

Sastojci 1 šalica bijele riže 5 žlica maslaca 2 žlice ribanog parmezana ili Romano sira 2 žlice crvenog luka, sitno nasjeckanog 500 g mljevene svinjetine (možete i s junetinom ili miješanim  mesom) 100 ml koncentrata rajčice (pasta) 30 g grožđica 1 i pol žlica šećera 100 g mozzarelle, nasjeckane na male kocke 2 velika jaja, umućena 2 šalice krušnih mrvica 2 šalice suncokretovog ulja Pripremite rižu Skuhajte šalicu riže i šalici i pol vode – želite da riža postane gusta – ocijedite ostatak vode (ako je preostalo). U nju umiješajte u 3 žlice maslaca i parmezan. Ostavite da se ohladi na sobnu temperaturu, a joj dodajte jaja i dobro izmiješajte. Stavite na stranu. Za punjenje Nasjeckajte mozzarelle u male komadiće. Stavite na stranu. Rastopiti 2 žlice maslaca u tavi. Dodajte luk, pirjajte dok ne postane proziran. Dodajte mljeveno meso i pirjajte dok ne posmeđi. Umiješajte koncentrat rajčice, šećer i grožđice. Stavite na stranu. Priprema rižinih kuglica Redom poredajte: rižu, krušne mrvice, mesno punjenje, mozzarellu i tanjur za pripremljene riže loptice. Pospite dlan krušnim mrvicama, zatim od riže u dlanu napravite malu okruglu "pljeskavicu" riže u dlanu. U sredinu stavite oko pola žličice mesnog nadjeva i jednu ili dvije kockice mozzarelle pa oko nadjeva sklopite rižu i oblikujte kuglicu. Dodajte riže ako je potrebno. Kuglu uvaljajte u krušne mrvice i stavite na tanjur. Nastavite to raditi sve dok vam ne ponestane riže i punjenja. U dubljem loncu srednje veličine ulijte dovoljno ulja da pokrije 1/3 lonca. Zagrijte da ulje bude vrelo. Žlicom pažljivo stavljajte peći kuglice – i nemojte previše odjednom natiskati da se ravnomjerno ispeku. Pecite 3 - 5 minuta dok ne dobiju zlaćanu boju. Stavite u posudu ili na tanjur obložen papirnatim ubrusima koji će upiti višak ulja. Poslužite dok su kuglice još tople.

Glavno jelo: Penne s raguom od teletine

(za dvije osobe) Sastojci 1 žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja 200 g mljevene teletine 150 g sirove svinjske kobasice (za pečenje), skinite joj omot/kožicu sol i papar 1 crveni luk, srednje veličine, sitno nasjeckan 1/2 stabljike celera (bez lišća), sitno nasjeckane 1 srednja mrkva, sitno na kockice 1 režanj češnjaka, sitno nasjeckan 125 ml mlijeka 125 ml suhog bijelog vina pola konzerve sjeckane oguljene rajčice 1 i pol žlice koncentrata rajčice (pasta) 1 žličica mediteranske mješavine začina 1/2 šalice goveđeg temeljca 300 grama penne tjestenine za posipavanje ribani Pecorino, Romano ili parmezan sir U velikoj tavi zagrijte maslinovo ulje pa na njemu popržite luk. Kad se zastakli dodajte mrkvu. Dodajte teletinu i narezane kobasice te začinite solju i paprom. Pirjajte petnaestak minuta na srednje visokoj toplini, miješajući povremeno i razdvajajući meso. Dodajte celer i češnjak te kuhajte dok povrće  ne početi mekšati, oko 4 minute. Dodajte mlijeko i kuhajte na laganoj vatri dok tekućina ne ispari za tri četvrtine, oko 5 minuta. Dodajte vino, rajčicu, koncentrat rajčice i mediteranske začine i kuhajte dok se tekućina ne smanji na pola. Tada dodajte goveđi temeljac i kuhajte na laganoj vatri dok se umak ne zgusne, oko 20 minuta. Na kraju probajte je li potrebno dodavati sol i papar. U velikom loncu kipuće posoljene vode, skuhajte penne  tjesteninu al dente; ocijedite. Podijelite tjesteninu u tanjur  prelijte je umakom te po želji posipajte ribanim sirom.

Glavno jelo: Quiche od tikvica, špeka i sira

Sastojci gotovo prhko tijesto ili sastojci za tijesto: 250 g pšeničnog brašna 1/2 žličice praška za pecivo 100 g maslaca 1 jaje 2 žlice vode prstohvat soli Za punjenje 125 g slanine/špeka (pečenog/ hamburgera)– sitno narezanog  2 zucchini tikvice veličine, narezane na kockice 1/2 žličice soli 3/4 šalice punomasnog vrhnja za kuhanje 3/4 šalice punomasnog mlijeka 1/4 žličice crnog papra 3 velika jaja 1 šalica naribanog Gruyère sira, možete ga zamijeniti Emmentalerom ili Gaudom. Prhko tijesto Pomiješajte brašno, sol i prašak za pecivo. Brašnu dodajte na listiće narezan hladni maslac.  Rukama izmiješajte maslac i brašno. U brašno dodati jaje umućeno s vodom,  pa rukama umijesite glatko tijesto. Zamotajte ga u prozirnu foliju i stavite u hladnjak barem na sat vremena (možete ga pripremiti dan ranije). Tijesto razvaljajte na veličinu kalupa i pažljivo ga prenesite u namašćen kalup. Prstima tijesto utisnite uz dno i rubove kalupa sve do vrha. Lagano ga izbockajte vilicom i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva oko 15-20 min. Nakon toga koru izvadite iz pećnice. Quiche Dok se kora peče, popržite slaninu dok ne postane hrskava, zatim je izvadite na tanjur. Na masnoći od slanine popržite tikvicu (posolite je 1/4 žličice) sve dok ne omekša – oko 5 minuta. Pa je i nju dodajte na tanjur sa slaninom. U posudi zagrijte vrhnje, mlijeko, ostatak soli i papar. Tik prije nego zakipi maknite s vatre i ostavite kratko da se ohladi. U posudi otpornoj na toplinu umutite jaja, pa postepeno dodajte vruće vrhnje. Na kraju dodajte slaninu, tikvice i naribani sir i sve ulijte u koru koju ste prije izvadili iz pećnice. Stavite quiche peći u pećnicu - nekih 25 do 30 minuta. Poslužite toplo, iako je ukusno i hladno.

Glavno jelo: Jednostavni rižoto od piletine i graška

(za 4 osobe) Sastojci 2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja ili suncokretovo ulje 1 crveni luk, prepolovljen, sitno nasjeckan 2 režnja češnjaka, sitno nasjeckana 250 g Arborio riže 100 mL bijelog vino, suhi vermut ili voda 1 litra pilećeg temeljca 250 g kuhane piletine (ostatak od juhe/temeljca), nasjeckane u male komadiće ili isto toliko piletine prodinstane na tavi 200 g smrznutog graška 75 g Grana Padano ili nekog drugog tvrdog sličnog talijanskog sira, sitno nariban 25 g maslaca svježe mljeveni crni papar Zagrijte ulje u neprianjajućem loncu, dodajte luk i češnjak i pržite 2-3 minuta, povremeno miješajući, dok ne omekša i porumeni. Dodajte rižu i miješajte 30-40 sekundi, dok ulje ne prožme zrna riže. Ulijte pola vina i pustite da zavrije i krčka 30-40 sekundi, a zatim dodajte temeljac i grašak te pričekajte da zakipi, stalno miješajući. Smanjite vatru i kuhajte, otkriveno, 8-10 minuta, često miješajući, dok riža ne omekša, a rižoto poprimi kremast izgled. Iako sav temeljac dodajete odjednom, važno je da rižoto redovito miješate  kako bi se ravnomjerno riža skuhala i dobila kremastu teksturu. Ulijte preostalo vino, te dodajte piletinu, a zatim nastavite kuhati, stalno miješajući, još 4-5 minuta. Skinite posudu s vatre, a zatim umiješajte maslac i sir. Začinite crnim paprom. Pokrijte posudu poklopcem i ostavite da odleži 5 minuta prije posluživanja.

Njoki u kremastom umaku od gljiva i poriluka

(za dvije osobe) Sastojci 250 g miješanih gljiva po izboru (šampinjoni, bukovače, lisičice...) 1/2 šalice pilećeg temeljca Jedan paket gotovih njoka (400 g) 1 manji poriluk, narezan 1/2 žlice maslinovog ulja 1/2 žlice brašna 1/2 žlice nasjeckanog svježeg timijana 1 i pol režnja češnjaka, sitno nasjeckanih ili protisnutih 150 ml mlijeka Zagrijte ulje u tavi, dodajte češnjak i poriluk i pirjajte na srednje jakoj toplini 5 minuta ili dok ne omekšaju. Dodajte gljive i temeljac, te kuhajte 10 minuta ili dok gljive ne upiju većinu temeljca. Umiješajte i polovicu mlijeka. Drugu polovicu mlijeka pomiješajte s brašnom i zatim dodajte ostatku umaka – stalno dobro miješajući. Kad se umak zgusne dodajte timijan te začinite solju i paprom. Skuhajte njoke te ih poslužite s kremastim umakom.

Desert: Ukusni desert od limuna s umakom od malina

 (za 4 porcije) Sastojci 500 mL punomasnog mlijeka 1/4 šalice šećera 1 i pol veliki limun ili dva manja 3 cm dugačak komadić štapića cimeta 3 velika jaja 1 žličica ekstrakta vanilije 4 vatrostalne šalice ili kalupa za kremu, smještena u malom limu za pečenje ili tavi dubokoj barem 5 cm Za umak od malina 200 g malina, odmrznutih 1 žlica šećera 1/2 žličice limunovog soka 1 žličica likera od malina ili višanja (po želji) Umak od malina U posudi kuhajte maline i šećer. Kada zakipe kuhajte ih oko 5 minuta na laganoj vatri - povremeno pomiješajte. Ohladite maline a zatim ih propasirajte štapnim mikserom ili u blenderu. Procijedite umak kako biste uklonili koštice. Umiješajte limunov sok i liker. Desert U pećnici rešetku stavite na sredinu i zagrijte pećnicu na 150 stupnjeva Celzija. Pomiješajte mlijeko i šećer u posudi i povremeno miješajući pričekajte da zakipi (na srednjoj toplini). Dobro operite limune i nožićem za guljenje ogulite žuti dio kore (pripazite da nema bijelog jer je taj dio gorak). Kad mlijeko zakipi maknite ga sa štednjaka pa dodajte koru limuna i štapić cimeta. Ostavite da se namaču 5 - 7 minuta. Jajima dodajte im ekstrakt vanilije i umutite, ali lagano kako se ne bi pjenila. Procijedite mlijeko od limunove korice i cimeta. U tankom mlazu ulijevajte mlijeko u jaja i stalno miješajte – no ne prebrzo kako ne biste stvarali previše pjene. Kada ste dodali mlijeko, ostavite da stoji 5 minuta. Zatim žlicom s površine pokupite pjenu ako je ima. Ulijte kremu u šalice ili kalupe, a zatim lim ili tavu stavite u pećnicu i u nju oko šalica/kalupa ulijte 3-4 šalice tople vode. Pecite kremu oko sat vremena (dok više nisu "drhtavi" u sredini). Zatim izvadite lim i ostavite ga da se ohladi 10 minuta. Zatim izvadite i šalice ili kalupe te ih ostavite da se ohlade na sobnoj temperaturi. Nakon toga posudice preselite u hladnjak gdje će se hladiti sve dok ih ne poželite servirati. Desert servirajte u šalicama ili ih izvadite iz kalupa i prelijte umakom od malina.

Desert: Čokoladne kuglice koje se tope u ustima

Sastojci 1/2 šalice oštrog bijelog brašna 1/2 šalice šećera 1/4 šalice nezaslađenog kakaa u prahu 1/2 žličice praška za pecivo 1/4 žličice soli 2 žlice neslanog maslaca, narezanog na kockice, sobna temperatura 1/3 šalice (oko 100 g nasjeckane tamne čokolade) 1 veliko jaje 1 žlica ekstrakta vanilije 1 šalica šećera u prahu   Zagrijte pećnicu na 200°C s policama u centru i gornjoj trećini. Obložite dva lima masnim papirom za pečenje. Pomiješajte brašno, šećer, kakao u prahu, prašak za pecivo i sol. Utrljajte maslac u suhe sastojke - sve dok smjesa ne počne izgledati kao krušne mrvice. Umiješajte i čokoladu. Umutite jaje i vaniliju. Dodajte jaje ostaloj smjesi i miješajte vilicom dok se smjesa lagano ne omekša. Oblikujte tijesto u loptu; zamotajte u plastičnu foliju i ostavite u frižideru 30 minuta. Oblikujte tijesto u loptice veličine žlice. Svaku uvaljajte u šećer u prahu i stavite na lim za pečenje na udaljenosti od 5 cm. Pecite oko desetak minuta, cilj je da ne budu do kraja pečeni, a zatim izvadite i ostavite da se malo ohladi. Poslužite toplo. Kuglice možete prije pečenja ostaviti pripremljene u hladnjaku, pa ih staviti peći prije serviranja. 

Desert: Jednostavna red velvet torta u šalici

Sastojci 1 veliko jaje 3 žlice suncokretovog ili kokosovog (bez okusa) ulja 1 i pol žličica crvene boje za hranu 3 žlice jogurta 2 žlice mlijeka 2 žličice čistog ekstrakta vanilije 1/4 šalice šećera 2 žlice nezaslađenog kakaa u prahu 1/2 šalice brašna za dizana tijesta/oštrog brašna 1/2 pola žličice praška za pecivo prstohvat  soli 1/2 žličice jabučnog, bijelog ili rižinog octa Za ukras: šlag, zaslađeni mascarpone sir, voćni preljev, naribana čokolada... U šalici pomiješajte brašno, kakao i prašak za pecivo. U posudi umutite jaje i ulje. Dodajte crvenu boju, mlijeko, jogurt i šećer. U mokre sastojke dodajte suhe – brašno, te nakon toga umiješajte i ocat. Miješajte mikserom dok ne dobijete glatku smjesu. Smjesu ravnomjerno ulijte u dvije šalice. Svaku šalicu posebno stavljajte u mikrovalnu i stavite na najjače minutu i pod do dvije i pol minute. Najbolje je da prvo stavite minutu i pol, pa provjerite, pa ako je potrebno po pola minute još stavljate natrag u mikrovalnu – kako ne biste prepekli kolač jer će tada biti presuh. Kolač se treba lijepo dići i elastičan na dodir. Ukrasite po želji (šlagom, zaslađenim mascarpone sirom, voćnim preljevom, naribanom čokoladom.

Desert: Palačinke od ricotte i borovnica

Sastojci 1 1/2 šalice oštrog bijelog brašna 1 žličica praška za pecivo 1 i 1/2 žličice soli 3 velika jaja, odvojeni žutanjci i bjelanjci 1 i 3/4 šalice plus 2 žlice mlijeka 1/2 šalice plus dvije žlice ricotta sira (180 g) 1/4 šalice šećera 1 žlica ekstrakta čiste vanilije maslac ili kokosovo ulje za pečenje 2 šalice smrznute borovnice, odmrznuti U maloj zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo i sol. U većoj zdjeli umutite žumanjke s mlijekom, ricotta sirom, šećerom i vanilijom. Dodajte suhe sastojke i miksajte dok tijesto ne postane glatko. U većoj zdjeli, koristeći električni mikser, bjelanjke miksajte najprije na srednjoj brzini dok se ne zapjene, a zatim ih na najvećoj brzini tucite dok se  bjelanjci ne zgusnu (toliko da možete preokrenuti bez da iscuri). Zatim bjelanjke lagano kuhačom umiješajte u tijesto – sve dok ne nestanu bijeli tragovi. Dobro zagrijte ulje u tavi pa pecite palačinke – ove palačinke peku se deblje od naših klasičnih. Tijesto može biti široko i do 1 cm, ali su zato manje u promjeru. Ako imate veliku tavu u istoj pecite više manjih palačinki. Pecite s jedne strane dok ne počnu rumeniti s druge strane. Tada po svakoj palačinki posipajte nekoliko borovnica i vilicom ih utisnite unutra (učinite to prije nego se tijesto stvrdne). Zatim palačinke preokrenite i ostavite da se zarumeni i s druge strane. Palačinke poslužite s ostatkom borovnica, te im po želji dodajte malo šlaga, posipajte ih šećerom u prahu ili polijte javorovim sirupom, medom ili čokoladom.

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx